Szerző: Barna Eszter
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 10 hónapja

Nem is keres állást, mégis ajánlatokkal bombázzák

images
A kiválasztás ideje az éles verseny miatt az informatikai piacon döntő tényező. Hiszen egy keresett tudással rendelkező programozónak akár egyszerre több ajánlata is lehet, akár úgy, hogy valójában nem is keres állást. Ebben a szektorban fokozottan igaz, hogy a munkavállalók válogathatnak. Farkas Tamás szerint a legrosszabb forgatókönyv a kiválasztási időszak hosszára 8 hét, de gyakorlatukban volt példa arra is, hogy a partnerrel megkötött szerződéshez viszonyított 10-11 nap alatt be is töltötték a pozíciót. Általában maximum két szakmai interjúkört javasolnak partnereiknek döntéshozatal előtt. Ma már luxus, hogy ha van egy jó jelölt, akkor őt össze akarjuk hasonlítani másokkal. Ugyanis könnyen lehet, hogy a hezitálás ideje alatt a pályázó elkel máshová. Általában azt javasolják, hogy az ajánlat megtételéig ne teljen el több mint 10 nap.

Mint mondta szükséges, hogy tudatosítsák a partnerekben, hogy az IT területen a gyorsaság kulcs, és még akkor sem szabad „elengedni” a kiválasztott jelölt kezét, ha elhangzott az ajánlat és megszületett egy megállapodás. Ugyanis, ha a belépésig nincs meg a megfelelő számú és minőségű interakció a jövendő munkáltatóval, akkor akár a folyamat közben elhalászhatja a jelöltet a konkurencia. Így már az elő-elkötelezésre (pre-onboarding) is hangsúlyt kell fektetni. Ahogy a kiválasztási eszközökre is, hogy azok a munkakörre relevánsak legyenek. Így például nem várhatja egy munkáltató, hogy komolyan vegyék, ha az állásinterjún papíron szeretné kódoltatni a programozót, hiszen ez egész egyszerűen nem életszerű. A bevonzásnál fontos szerepe van a munkáltatói márkának, mert ha ott a jelölt érdekes feladatot, karrierutat lát, akkor hajlandó lehet várni az ajánlatra.

Az, hogy el lehet-e csábítani egy jelöltet elsősorban a fizetés mértékétől függ, jelezte Farkas Tamás. Legalább 20-30%-kal magasabb bért kell kínálni, hogy megérje váltani. Ebben a tekintetben van némi generációs eltérés, az idősebb korosztály inkább vált a munka érdekessége, kihívást jelentő jellege miatt, akár alacsonyabb vagy azonos fizetésért. Ez a fiatalokra nem jellemző, ők az érdekességet és azt, hogy megfizessék őket, főleg ha már a senior szintet elérték, egyformán elvárják.

Egyre több egyéb szakterületen is szükség van informatikai ismertekre. Elsősorban a könyvelés, a kontrolling, az elemzést igénylő pénzügyi területek jönnek szóba. Akik ezeken a területeken dolgoznak, ha képzik magukat, akkor el tudnak mozdulni a programozás irányába. A szakértő szerint a pénzügyi-számviteli terület és az üzleti elemzők munkája mosódhat össze a jövőben, a kontrollerekből lehetnek adatbázisfejlesztők, a villamosmérnöki képzettség is elég széles választási spektrumra ad lehetőséget, hiszen egy villamosmérnökből akár elektrotechnikus vagy szoftverfejlesztő is lehet.

Nyitókép: Pixabay
Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - Ebben a szakmában akár 2 millió forintot is kereshet
2. oldal - Nem is keres állást, mégis ajánlatokkal bombázzák
Follow hrportal_hu on Twitter