Megjelent: 7 éve

Egy munkahely, ahol garantált a feltöltődés

A XXI. századi munkaerő igényeinek megfelelően már nem csak klasszikus munkaállomások és étkezők tarkítják a modern irodatereket, hanem számos olyan megoldás, amely lehetőséget ad a kikapcsolódásra, feltöltődésre is. A kor szellemével együtt haladó cégek ehhez mérten rekreációs területeket hoznak létre a dolgozóknak, ahogy ez az Avis iroda esetében is történt.

Az Avis Budget Group BSC irodája, a Green House irodaépület első, második és harmadik emeletén helyezkedik el. Az iroda „open office” rendszerű, azaz egy légterű, mely hatékonyabb kommunikációt és együttműködést tesz lehetővé a hagyományos, cellás kialakításhoz képest. Ez a call centerek és szolgáltató központok közkedvelt belsőépítészeti megoldása, éppen ezért az Avis részére is ideális. Ráadásul ezen az emberközpontú munkahelyen nemcsak étkezőkkel, hanem úgynevezett „break out”, rekreációs terekkel is segítik a dolgozók feltöltődését.


Break out területek



Míg a munkaterületeket az ablakok melletti zónában helyezték el – ezzel is csökkentve az iroda villamos energia költségeit –, addig a felfrissülést segítő egységek az épület belső magjában kaptak helyet. Mivel ezek a nem huzamosabb tartózkodásra szolgáló helyiségek, nem szükséges az állandó, természetes megvilágításuk.
breakout_8.jpg
Break out terület

Kutatások támasztják alá, hogy kisebb, a munkaidőbe iktatott pihenőkkel növelhető a munka hatékonysága. Az Avis irodában éppen ezért több típusú pihenő területet alakítottak ki, lehetővé téve, hogy a dolgozók kisebb-nagyobb időre megszakíthassák a munkát anélkül, hogy elhagynák az irodát. Ezáltal nemcsak személyes jellegű telefonálásra vagy beszélgetésre lehet elvonulni, hanem tudatos relaxáció, sőt felfrissítő játék esetén is. Kötetlen megbeszélés, cégen belüli kollaboráció is megvalósulhat ezeken a területeken – anélkül, hogy a zárt, informális tárgyalók napirendjére előre fel kellene iratkozni.


Milyen helyiségekben történhet a felfrissülés?



Az Avis iroda második és harmadik emeletén két különböző típusú, zárt rekreációs szobákat alakítottak ki. Míg a dolgozók az aktív rekreációs helyiségben csocsózással vezethetik le a feszültséget – vagy frissíthetik fel magukat –, addig a passzív pihenő szobában színes, Mazee babzsákokon ülve nyugodhatnak meg, hogy aztán megújult erővel térhessenek vissza dolgozni.
Míg a munkaterületeknél szürke színű, Interface FLOR, nagy kopásállóságú modulszőnyeg található, addig a passzív szobába hosszabb szálú, süppedős Béwé padlószőnyeget fektettek. Ez a felület otthonosságot sugároz, sőt fokozza az ember vérkeringését is, amikor cipő nélkül sétál rajta. A szoba fő falán hálós szerkezetű, háromdimenziós- és nyugtató hatású virágminta látható, mely szintén a relaxációt segíti. A rekreációs helyiségek falát ezen kívül élénk színű, BuzziSpace akusztikus filctapétával burkolták, mely hangtechnikailag és esztétikailag is tökéletes megoldásnak bizonyult.
breakout_6.jpg
Green House

A szobák üvegajtaján, az iroda egészén végigvonuló urbánus motívum egy típusa, a fa grafika jelenik meg, mely így képzettársítással jelöli, hogy pihenő területhez érkezünk, szemben a munkaterületek falán megjelenő városi sziluett-el.


Általános break out területek



A rekreációs szoba melletti „breakout” térbe üdítő játékosságot csempész a kagyló formájú Kastel, Koccola Plus fotel, illetve a gombra emlékeztető Casamania, Twine kisasztal. Az amőba alakú, lila árnyalatú puffok színéhez tökéletesen passzol a terület modulszőnyegének színes foltja, mely az általános területeken használt, szürke színű Interface FLOR alapszőnyegtől markánsan elüt, ezzel is felhívva figyelmünket a munkaterülettől eltérő, rekreációs funkcióra.
breakout_3.jpg
Tárgyaló

Az épület szélső traktusában körszeletet formáz a modulszőnyeg színes foltja, mely a Green House irodaépület belső részében teljes kört formázva teljesedik ki, kijelölve az Avis iroda egyik legnagyobb „breakout” zónáját, a Csillagkapu területét.


Csillagkapu



Az Europa Design tervezői, az Avis saját arculatának trikolorjával, a vörös, narancs és kék kombinációjával élénkítették az egyedi tervezésű bútor sötétszürke alapszínét. A párnák huzatán visszaköszönő színeket fehér és fekete elemekkel tompították. A Csillagkapuban szinte bármilyen pozícióban végezhető nem helyhez kötött munka, így a „digitális nomád” munkatársak átmeneti, kiváló munkahelye lehet. A pihenésre, vagy két személy beszélgetésére is alkalmas bútorelem alsó területe, oldalfalának köszönhetően füles fotelhez hasonlóan növeli az egymással szemben ülő emberek intimitásérzetét. A fej fölött futó párnák pedig akusztikai szempontból bírnak nagy jelentőséggel. Mindemellett a térelem nemcsak pihentet, hanem testet is frissít, ha a fatörzset szimbolizáló létrán felmászva, a lombkoronára emlékeztető, felső fülkében foglalunk helyet.
breakout_1.jpg
Csillagkapu

A „breakout” fal íves kivágása a henger alakú, Casamania puff és a körlapos Giulio Marelli, Clip fém kisasztal formájára reflektál. Az organikus formavilágú mobiliák mellett egyenes vonalvezetésű, Rossin kanapékkal is találkozhatunk a Csillagkapu környezetében, mely formai letisztultságával egyensúlyt teremt.


Phone booth



A rekreációs szobák és terek mellett egyéb, feltöltődésre alkalmas, zárt helyiség is található: a „phone booth”, mely egy telefonálásra, csendes elvonulásra, vagy rövidebb megbeszélésekre használható helyiség, egy-két fő részére. Ahogy az aktív és passzív rekreációs helyiségeket, úgy a „phone booth”-t is BuzziSpace akusztikus filctapétával látták el, melynek erőteljes, vörös, narancs és kék színei az Avis arculatát tükrözik. Az akusztikus panel színeihez igazodó modullal egészítik ki a szürke Interface szőnyeget, valamint ezekkel azonos színűek a helyiség ülőbútorai is. Az első és második emeleten Luxy, Arrow fotelekkel találkozunk.

A harmadik emeleti, egyszemélyes helyiségekbe Kastel fotel és dohányzóasztal került a fehér színű, egyedi tervezésű és gyártású görgős kisasztal mellé, melyen kényelmesen elfér a laptopunk is, hogy rövidebb, nagy koncentrációt igénylő feladatok esetén akár egy ilyen „phone booth”-ba is elvonulhassunk. A repülőgép kerekéhez hasonló, mozgatható bútor, az iroda „reptéri design”-ját egészíti ki – mely az informális tárgyalók falán mint reptéri kód, az első emeleti konyha tapétáján mint reptéri indulótábla, jelenik meg.

A helyiség intimitását fokozza az üvegajtóra ragasztott, védőlaminálással készült, öntapadó vinyl üvegfólia, rajta az Avis víztiszta logójával. A fólia áttetszőségének köszönhetően a helyiségbe beáramlik a szomszédos lounge tér természetes fénye.


Pihenés változatos helyszíneken



Az iroda nemcsak azért különleges, mert a funkcionális bútorozáshoz természeti design párosul, hanem azért, mert az egy légterű, nyitott irodában lehetőség nyílik a pihenésre, rekreációra is. Mindez zárt és nyitott térben, egyedül és csoportosan, fix és mozgatható bútorokon valósulhat meg, hogy a szolgáltató központ dolgozójának minél nagyobb választási lehetősége legyen a pihenésre.

Az Év Irodája verseny még zajlik, a résztvevők várják a szavazatokat.
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Koronavírusos a gyermekem osztálytársa. A családunk is karanténba kerül?

Az iskolákba, óvodákba október 1-től csak hőmérséklet-ellenőrzés után lehet belépni, légúti tünetekkel (köhögés, orrfolyás, stb.),... Teljes cikk

Extra pihenőidőt kérnek a kereskedelmi alkalmazottak a maszk miatt

Minden maszkban töltött 2 óra után a munkaidő részeként 10 perc szünetet kér a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) az általuk képviselt... Teljes cikk

A járványhelyzet hatásai az orvoshiányra a magyar magánegészségügyben

A magyarországi orvoshelyzet már évek óta a munkaerőpiac egyik legégetőbb kérdésének tekinthető. Teljes cikk