Megjelent: 2 éve

Felsővezetőként a magyar szállások fejlesztésére tette fel az életét

Elégedett dolgozók nélkül nem lehet eredményeket elérni, véli Boros Diána, aki a Hilton Vienna Plaza Service Managere. Megtartani pedig folyamatos ösztönzéssel, motiválással lehet. Boros Diána turisztikai végzettségét Magyarországon szerezte meg, tanult Miamiban is, de végül a bécsi Hilton szállodaláncnál kezdte szakmai pályafutását. Részmunkaidős egyetemista diákból végigjárva a ranglétrát felsővezető „Service Manager” lett. Ma pedig 14 éves külföldi szakmai tapasztalatával a magyar szálláshelyeknek segít családbaráttá tenni szolgáltatásaikat, hiszen a fejlesztések akár több munkahelyet és magasabb béreket is hozhatnak a magyar szállodaiparban.

Mikor kezdte el szakmai pályafutását és mióta látja el mostani pozícióját?

Idegenforgalmi szakmenedzser és vendéglátó üzletvezető végzettségemen kívül Miami Beach-en folytattam angolnyelv-tanulmányokat, végül a Bécsi Egyetemen kötöttem ki Anglisztika, Amerikanisztika szakon. Már akkoriban elkezdtem részmunkaidőben dolgozni az 579 szobával rendelkező, bécsi Hilton Vienna-ban. Pár hónap után kaptam egy kihagyhatatlan állásajánlatot, így indult a karrierem több mint 10 évvel ezelőtt.

Végigjártam a szállodaipar ranglétráját, több részlegen is dolgoztam a Food & Beverage, Front Office területén és a Guest Relations és Social Media világába is belecsöppentem az előző részlegvezetői, Executive Lounge Manager pozíciómban. Manager on Duty-ként hétvégéken én voltam a felelős a szálloda minden részlegéért és a problémamentes működésért.

A berlini Waldorf Astoria-ban és a milánói Hiltonban is volt szerencsém bővíteni a tudásom, 5 év Hilton Vienna után pedig a jelenlegi szállodámban kezdtem el dolgozni, a szintén Bécsben, az 1. kerületben található 254 szobás Hilton Vienna Plaza-ban.

Végigcsináltam egy hotel bezárást és egy újranyitást is a Plaza-ban, hihetelen tapasztalatokkal gazdagodtam. Üres lappal kezdett a hotel, mindent meg kellett tervezni, új standardokat írni, munkafolyamatokat optimalizálni, működtetni és lendületbe hozni az új koncepciót.

Előző pozícióm ideje alatt én voltam a Hilton „Blue Energy” programjának is az elnöke és a webmaster-e a szállodánkon belül, így rengeteg mindenre volt rálátásom. Fejlesztés, optimalizáció, vendég és munkavállaló elégedettségének növelése, szociális és környezetvédelmi projektek voltak a napirenden.

Jelenlegi pozíciómat - Plaza Service Manager - idén február óta töltöm be, miután visszatértem a munkába a kislányommal otthon töltött idő után. A feladatom a Front Office részlegen a szolgáltatás minőségének biztosítása, de ugyanúgy be- és kicsekkolom a vendégeket, illetve rendelkezésre állok, bármilyen kéréssel, kérdéssel is fordulnak hozzánk.

Hogyan tudott külföldön, nőként helyt állni és feljebb jutni a ranglétrán?

Nem volt egyszerű, de a kitartó munka meghozta gyümölcsét. Mindig is törekedtem arra, hogy én legyek a legjobb abban, amit csinálok. Folyamatosan képeztem magam, figyeltem, hogyan tudnék többet tenni, mint amit elvártak tőlem az aktuális pozíciómban.

Büszke vagyok rá, hogy háromszor jelöltek a Hilton szállodalánc legmagasabb kitüntetésére, a nemzetközi CEO Light & Warmth Award-ra és habár ezeket nem nyertem meg sosem, 2014-ben a Hilton Vienna Plaza 3 megítélhető díjából 2-őt én kaptam meg. Nem csak én lettem az Év dolgozója abban az évben, de a „Hilton Moment Star Front of House” kitüntetést is elnyertem, mely annyit jelent, hogy a szállodán belül én kaptam a legtöbb pozitív visszajelzést a vendégektől.

Felsővezetőként elsősorban mi a fontos a munkavállalókkal való kapcsolatban?

Számomra nagyon fontos, hogy motivált legyen a dolgozó.
Legyen elismerve, értékelve a dolgozó és a befektetett energiája, munkája. Kapjon visszajelzést arról, hogy mit csinál jól és mit nem. Legyen lehetősége továbbképzésre, fejlődésre. Legyen rendben a munkakörnyezet, érezze jól magát. Legyen meg a munka és szabadidő egyensúlya. Hiszen, ha ez nincs meg, nem lehet jó eredményeket elérni. Fontos a proaktivitás és a felelősségvállalás a munkavállaló részéről, de a vezető szemléletén, hozzáállásán is sokban múlik a dolgozó elégedettsége.

Mennyire más a szervezeti kultúra Ausztriában, a munkavállalókkal való bánásmód, mint Magyarországon?

Úgy gondolom, hogy ez nem csak országfüggő, inkább cégenként változik. Hivatalosan nem lehet több mint 10 órát dolgozni egy nap Ausztriában, és dupla fizetés is jár.

A Hiltonban rendszeresen tréningeket, oktatásokat, továbbképzéseket szerveznek a munkavállalóknak. Saját online kurzusok vannak a Hilton University-n belül, minden pozíciónak megvannak a követelményei.
Havi meetingeket és negyedévente fórumokat szerveznek, hogy minden munkavállaló tisztában legyen a céggel kapcsolatos újdonságokkal.
Fontosnak tartják az egészséges étkezést is, erre is van külön kidolgozott program. (Eat Well) Folyamatosan részt vehetünk orvosi vizsgálatokon, ellenőrzéseken is az egészségünk megőrzése érdekében.

Mozgással kapcsolatos események, rendezvények sem hiányoznak és a szórakozásra is jut idő évi kétszer különböző tematikus Team Outing-okon, melyen mindhárom bécsi hotel dolgozói részt vesznek. Ezen felül a részlegek is elmehetnek csapatépítő foglalkozásokra, eseményekre. A szülinaposokról sem feledkeznek meg, születésnapi közös ebéden vehetnek részt a dolgozók havonta és minden évben más ajándékkal is kedveskednek nekünk.

Ezen felül számos cég biztosít kedvezményeket, melyekről e-mailben kapunk értesítést. A Hilton dolgozóknak van lehetőségük kedvezményesen utazni is, foglaltságtól, elérhetőségtől függően foglalhatunk szobát a világ bármely pontján. Azokat a munkatársakat, akik hosszabb ideig dolgoznak a cégnél, nem csak pin-nel ismerik el és kisebb nagyobb ajándékokkal, de más juttatásokkal is gazdagodhatnak. Pl. 10 év után a cégtől való kilépés után is foglalhatunk kedvezménnyel.

A már említett Blue Energy program is egy hihetetlen kezdeményezés, a szállodán belül nem csak azon dolgozik mindenki, hogy hogyan szárnyaljuk túl a vendégeink elvárásait, de azon is ötletelünk folyamatosan, hogy mit tehetünk a munkavállalók elégedettségéért. Ezen felül társadalmi szerepvállalás is a programhoz tartozik, nem csak jó ügyeket támogatunk, a környezetvédelem is fontos téma.

A munkavállalók nem csak a cégen belül kaphatnak elismerést egymástól vagy a felettesektől, a vendégeknek is van lehetőségük jelezni a kiemelkedő munkát. (Hilton Moment) Számít a dolgozók véleménye, rendszeres brainstormingok és megbeszélések jellemzőek. Évente egyszer anonym kérdőívben felmérést is készítenek a dolgozók elégedettségéről, mindezt globálisan. A munkavállalók negyedéves, féléves értékelése, előrelépésének, képzésének támogatása is a szervezet hatékony működését segíti.

A fizetésen kívül mi az, ami például a magyar munkavállalókat is inkább külföldre csábítja? Mik azok a fontos szempontok, amikkel gondolja, hogy meg lehet tartani a munkavállalókat?

Ausztriára levetítve a jobb életminőség, a tisztaság és az emberek hozzáállása, ami külföldre csábítja a dolgozókat a fizetésen kívül. A Hiltonnál a dolgozókat motiválással, folyamatos ösztönzéssel, továbbképzésekkel, juttatásokkal tudják megtartani. Persze azt is kiemelném, hogy aki itt dolgozik, utána bárhol elboldogul, hiszen nagyon magasak az elvárások és sokat tanul az ember.

Átlagosan egy évig dolgoznak a munkavállalók egy pozícióban, ha valaki szorgalmas és talpraesett, gyorsan emelkedhet a ranglétrán. Bécsben három Hilton van, tapasztalatszerzés miatt is szoktak váltani, hogy megismerjék, hogy milyen más szállodákban a szervezeti működés.


Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - Felsővezetőként a magyar szállások fejlesztésére tette fel az életét
2. oldal - Családbarát fejlesztések - szemléletformálás
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csúcsvezetők munkatapasztalatai a járvány-vészhelyzet első hete után

A koronavírus soha nem látott kihívások elé állította az embereket és a vezetőket is. A nehézségek új helyzeteket és megoldásokat szültek. A... Teljes cikk

Szabadság vagy autokrácia? - dilemma krízis idejére

Olyan működésre állunk át mindannyian, amiben a legtöbbeknek nincsenek kialakult rutinjaik. „Vezetőként mennyire legyek ebben a kritikus helyzetben... Teljes cikk

Íme, az év menedzserei!

Várkonyi Viktor, a Nemetschek Csoport tervezési divíziójának vezérigazgatója lett az Év Menedzsere 2019-ben. A Menedzserek Országos Szövetségének... Teljes cikk