Szegedi Juli Szerző: Szegedi Juli Megjelent: 2 éve

Fiatalt akar és tapasztaltat? - olyan 7-8 évig ideális a nők kora és a szakmai tapasztalatainak aránya

Nem történt változás Parókai Beáta életében a nálunk megjelent cikket követően. A 40-es évei második felét taposó közgazdász, akiből csak úgy sugárzik a tetterő és a vidámság, továbbra is munka nélkül van. Megkapta a maga bélyegét: idős és átesett egy betegségen. Semmi mást nem néznek a munkáltatók, nem képesek meglátni az adatok mögött lévő embert. Mivel elhatároztam, hogy minden követ megmozgatok, hogy segítsek Beátának megtalálni az útját, következő lépésként a Grafton Recruitment segítségét kértük: hátha ők értik a helyzetet és van valami tuti tippjük. A találkozó egészen egyedi módon zajlott, elöljáróban annyit, hogy igen, előrébb léptünk és a végén a fejvadász és átmenetileg ügyfelévé vált Beáta forró öleléssel búcsúzott egymástól.

Hegymegi Orsolya, a Grafton pénzügyi területtel foglalkozó recruitere azzal kezdte a beszélgetést, hogy elmondta: szerinte nem Beátában van a hiba, hanem abban látja a helyzet nehézségét, hogy a munkaerőpiac jelenleg zajló változásai nagyon rossz irányba mutatnak. „Ez annyit jelent, hogy hiába nagyon szép az önéletrajzod, a szakmai tapasztalatod, akkor is senior vagy. Sajnos azt látom, hogy a junior pozíciókat gyorsan fel lehet tölteni, hiszen felveszik a fiatal talenteket feleannyi pénzért, mint amennyit egy senior (teljesen jogosan) kér. Ezzel párhuzamosan egyre fiatalabb korosztályból kerülnek ki a vezetők, akik egészen egyszerűen nem akarnak (mernek) tapasztaltabbat felvenni maguk alá, mert emberileg nem tartanak ott, hogy kezelni tudják ezt a helyzetet.”

Pár éve leírták a 40 felettieket

Orsolya azért lát némi javulást: pár éve a 40 felettieket teljesen leírták a cégek, nem is volt érdemes behívni őket egy-egy állásra, mert hiába tudta a toborzó, hogy megfelel az illető az adott pozícióra, nem érdekelte a cégeket a 40 pluszos jelölt. Ma már kezdik felismerni a cégek, hogy van előnye ennek a korosztálynak: nem ugrál állásról állásra, biztos a háttere, már nem megy szülni és a gyereke sem beteg minden második héten. „Én a senioraimnak mindig mondom előre, hogy nehéz lesz egy magas pozícióból váltani, mielőtt felállnak számoljanak ezzel” - mondja Hegymegi Orsolya.

„Amikor kevés tapasztalatom volt, akkor azért volt nehéz állást találnom” - mondja Beáta. „Aztán elmentem szülni, ezáltal kiestem 5 évre a munkából, akkor amiatt kellett magyarázkodnom, végül elhelyezkedtem és olyan 7-8 évig ideális volt a korom és a szakmai tapasztalatom mennyisége is. Akkoriban egyik projektről mentem a másikra, hívtak és nem is kerestem állást.”

„Ma már nem tudom, kinek a tanácsára hallgassak, olyan vagyok akár egy pingponglabda: most akkor röviden vagy hosszan beszéljek az interjún, beszéljek a betegségemről, ami hatalmas önerőről és kitartásról ad tanúbizonyságot vagy hallgassak róla, stratégiában gondolkodjak egy adott pozíciót illetően vagy inkább operatív szinten, mindenki mást mond” - mondja Beáta. Orsolya szerint ezekre a kérdésekre nem lehet felkészülni, hiszen a válasz nagyban függ attól, hogy milyen korú HR-es ül velünk szemben.

"A sors nem enged vissza?"

„Mindenkire vár az az állás, ami az övé…én ebben hiszek” - mondja a Grafton recruitere. „Nagy előny, hogy van coach végzettséged is, így tudsz tanulni ezekből a helyzetekből, előnyödre fordíthatod ezt a nehéz időszakot. Ha maradni akarsz vezetői területen, akkor én azt javaslom, hogy olyan állásokra pályázz, melyekben van konkrét tapasztalatod: ingatlanszakma, egészségügy, én úgy gondolom, hogy ezeknél érdemes maradni.”

Beáta mindenképp olyan tevékenységet szeretne végezni, ahol a coachingot is van lehetősége használni. „Az ingatlanfejlesztésben dolgozni megint olyan leterhelés lenne, amit már nem akarok újra magamra venni. Hiszen ezt csináltam, amikor jelzett a testem a betegséggel - eddig és ne tovább. Inkább a HR területet tudnám elképzelni magamnak, ahol emberekkel és business-el is lehet foglalkozni egyszerre, illetve tanácsadói tevékenységben gondolkodom. A HR Business Partnerség nekem való lehetne, ám konkrétan ebben nincsen tapasztalatom. Tudom, hogy a HR-es csak azt nézi, hogy tőle 3.65 év tapasztalattal rendelkező valakit kértek, akkor 3.2-vel is azonnal félrerakja az önéletrajzomat.”

Orsolya kérdésével a beszélgetés új irányt vesz: Hát akkor lehet, hogy ezért nem enged vissza a sors a business-be? Ha már egyszer üzent egy betegséggel, akkor nem akarja, hogy visszatérj oda?

Beáta tudja, hogy ez így van, ám sok idő volt, mire elfogadta. „Régóta mondják nekem szakemberek és barátok is, hogy foglalkozzak terápiával, gyógyítással, tanítással, mert érzik, hogy bennem van ez a tudás. Én azonban sokáig a businesshez ragaszkodva maximum gazdasági terapeutának tudtam elképzelni magam, válságmenedzserként egy cég élén, de mostanában rájöttem, hogy az emberek válságmenedzsere kell, hogy legyek, nem a cégeké, gazdasági ügyeké. Ezért szeretnék mostantól coachinggal foglalkozni. Két éve nincs rendszeres jövedelmem, az elmúlt évek megtakarításaiból élek. De nem fogok az elesett és szerencsétlen ember szerepében dagonyázni. Eddig azt hittem, hogy helyem van a vállalatvezetés világában, de az élet azt mutatja, hogy nincsen. Legalábbis most nincs, vagy abban a formában nincs, ahogy azt korábban elképzeltem. Ezért döntöttem úgy, hogy elindítom a saját bizniszemet: elkészítettem a honlapomat, és most elindulok ezen az úton. Annyi negatív energiát produkál a sok vezetői pozíciókkal kapcsolatos visszautasítás, hogy ezt inkább átfordítanám, hogy pozitívat hozzon. A végső célomnak még mindig azt érzem, hogy visszakerüljek a business-be, egy újabb minőségben, tanácsadóként, belső coachként, de ki tudja, mit hoz az élet."

Orsolya szerint érdemes kiszállni a verkliből, hiszen Beátának van értékesítési vénája, márpedig egy céget beindítani az pont ugyanolyan sales és business development, mint amit Beáta korábban sikerrel csinált.

Az iránymutató beszélgetés végén Orsolya megölelte Beátát: „Én azért szeretem ezt a munkát, mert pozitív érzéseket adhatok az embereknek, de most én kaptam tőled olyan mértékű pozitív energiát, ami most jó sok időre feltöltött. És ha ezt nem látja egy adott cég, akkor ők nagyot veszítenek.”

Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Most egy IX. kerületi gimnáziumban mondott fel 15 tanár

Egy újabb botrányos igazgatóválasztás miatt áll a bál, ezúttal a IX. kerületi Weöres Sándor Általános Iskola és Gimnáziumban. Teljes cikk

A parlamentekben is éri zaklatás a nőket

A női politikusok és parlamenti dolgozók fele állítja, hogy érte már zaklatás vagy fenyegették meg nemi erőszakkal. Mindezt úgy, hogy közben a... Teljes cikk

Riválisa ügyfeleit próbálta lenyúlni az Amazon

Az Amazon emberei visszaéltek a versenytárs levelezőrendszerével, a rivális eBay eleadóival vették fel a kapcsolatot. Ezzel piaci szabályokat is sértettek. Teljes cikk

Vártnál nagyobb mértékben csökkent a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

Elemzők által vártnál nagyobb mértékben csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma a múlt héten az Egyesült Államokban. Teljes cikk

A BMW üzemi tanácsai is nyitottak a debreceni beruházásra

A BMW üzemi tanácsai is nyitottak arra, hogy a vállalat autógyárat építsen Debrecenben - mondta Palkovics László innovációs és technológiai... Teljes cikk