kapubanner for mobile
Megjelent: 3 éve

Idén közel 250 ezer ember mentesülhet az szja-fizetés alól

Nagyjából 240 ezer ember mentesülhet idén az szja-fizetés alól. Aki tavaly év közben nem kérte az adókedvezményének figyelembevételét, az május 20-ig még néhány kattintással könnyedén igénybe veheti a kedvezményeket az szja-bevallásában.

Adókedvezmény a gyermekes családoknak, az első házasoknak, a négy vagy több gyermeket nevelő anyáknak, illetve bizonyos betegségekben szenvedőknek jár.

A legtöbben a családi kedvezménynek köszönhetően mentesülnek az adófizetés alól. 2019-ben több mint 115 ezren nemcsak szja-t, hanem járulékot sem fizettek. Ezek a szülők majdnem a teljes bruttó keresetüket készhez kapták - közölte Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára. 

Aki kedvezményre jogosult, annak mindenképp érdemes megnéznie, hogy az adóhivatal által elkészített bevallási tervezete tartalmazza-e azt. A családi kedvezményt például 2020 májusában csak közel 700 ezer szülő vette igénybe, vagyis több százezren lehetnek azok, akik tavaly elmulasztottak nyilatkozni a munkáltatójuknak az adókedvezmény igénybevételéről - hívta fel a figyelmet Tállai András. Az érintetteknek még van idejük: május 20-ig kiegészíthetik bevallásukat, az adóhivatal pedig 30 napon belül ki is utalja a jogosan visszaigényelt adó összegét.

2020 júliusa óta a társadalombiztosítási járulék teljes összegéből le lehet vonni a családi kedvezményt. Ezáltal másfél százalékponttal nőtt a szülőknél hagyható összeg, több tízezer alacsonyabb keresetű szülő viheti haza a teljes munkabérét adómentesen. Tavaly debütált a négygyermekes anyák adómentessége is. Évente több mint húszmilliárd forintot hagy az állam mintegy 45 ezer nagycsaládos anyánál, akik a szabályozsá értelmében életük végéig mentesülnek az szja-fizetés alól.

2022. január 1-jén hatályba lép hatályba az a jogszabály, amely adómentességet biztosít a 25 év alattiaknak is. Ez az intézkedés 140 milliárd forintot hagy a fiataloknál.

 

  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek