Szerző: Berta László
Megjelent: 3 éve

Nem egy tipikus LEGO-álom
Egy, a nyíregyházi LEGO Manufacturing Kft. üzemében dolgozó vagyonőr írta meg a HR Portalnak, hogy nem kapja meg a január 1-jétől törvény szerint járó garantált bérminimumnak megfelelő összeget munkáltatójától, a G4S Biztonsági Szolgáltatások Zrt.-től. A vagyonőr lapunknak elküldött bérlapján az áll, hogy óránként 620 Ft-ot kap, míg a garantált bérminimum 926 Ft.

A G4S Biztonsági Szolgáltatások nem erősítette meg, hogy valóban igaz-e, hogy mintegy száz fő G4S-es biztonsági őr dolgozik a LEGO-nál, ahogy azt a vagyonőr lapunknak elmondta. A saját gyárában dolgozó vagyonőrök számáról a LEGO sem nyilatkozott.

A neve elhallgatását kérő vagyonőr elküldte OKJ-s bizonyítványát a HR Portálnak, mely alapján jogosultnak tekinthető a garantált bérminimumnak megfelelő bérre, amit a bérlapja szerint nem kap meg. Megkérdeztük Nagy Pál termelési igazgatót, hogy az OKJ-s biztonsági őr szakképesítéssel rendelkező vagyonőrök milyen bérbesorolásba kerülnek jelenleg a G4S Biztonsági Szolgáltatások Zrt-nél, netán minimálbérre vagy másra? - erre a kérdésünkre a termelési igazgatótól nem kaptunk eddig választ.

Kovács Krisztián, a G4S Holding Kft biztonságtechnikai kereskedelmi vezetője ennyit írt a HR Portálnak: „A G4S Biztonsági Szolgáltatások Zrt. őrzési üzletága transzparensen, a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően foglalkoztatja munkavállalóit, beleértve a LEGO telephelyét is”.

A LEGO Manufacturing Kft. közölte lapunkkal, hogy a partnereikkel kötött megállapodások részleteiről nem adhat tájékoztatást. „A LEGO Csoport minden esetben az érvényes törvényi előírásoknak és saját etikai kódexének megfelelően köt szerzősédeket, azok betartását partnereinktől is megköveteljük” - írta Siket Lóránt, a LEGO Manufacturing Kft. kommunikációs munkatársa.

Hogy fér össze a két cég állításával, hogy a bérlapon 620 forint órabér van feltüntetve, és nem 926? Hogy lehet a garantált bérminimumnál kevesebb bért adni, mint amennyit a törvény előír, a törvények megszegése nélkül?

Lehet törvényes, ami nem tisztességes?

Nádas Mihály, a G4S-nél működő szakszervezet vezetője felhívta a figyelmet egy kiskapura. „Ha a vagyonőrt készenléti jellegű munkakörben foglalkoztatja a munkáltató, akkor 12 órás munkaidőben 4 órát készenlétben tölt a munkahelyén, de csak annyit keres, mintha 8 órában dolgozna. Ennek az az eredménye, hogy 240 óra munkával ugyanúgy 170 ezer forintot keres, mintha csak 174 órát dolgozna. A Munka törvénykönyve szerint törvényesen jár el a munkáltató, de nem tisztességesen” - mondta el Nádas Mihály, a G4 Szakszervezet elnöke.

Hozzátette: szinte bárkit be lehet tolni készenléti munkakörbe, akár irodai embert is. Nádas szerint: „a Munka törvénykönyvének e szabálya bevezeti a munkavállalók kárára a modern földesúri robot fogalmát”.

A készenlétről megkérdeztünk egy - a G4S-hez és a LEGO-hoz nem köthető - rutinos vagyonőrt: „Ez csak egy ürügy, hogy kibújjanak a fizetés alól. Mi mind a 12 órába dolgozunk, és nem 8-ban. A 4 óra csak papíron készenléti idő. Amikor jön egy szállítmány vagy megy, nekünk mindig ott kell lennünk, ellenőrizzük a papírokat, a szállítmányt, vagy számoljuk a küldeni kívánt árut.”

Nádas Mihály elmondta, hogy a konkrét esettel addig nem tud foglalkozni a szakszervezet, amíg a vagyonőr nem fordul hozzájuk, és nem adja a nevét az ügyhöz, amivel megkereshetnék a munkáltatót.

Lapunk felvetette ezt a lehetőséget a vagyonőrnek: „Kedves Uram. Kérem, ne adja ki semmilyen adatomat és elérhetőségemet. Ezek azonnal elbocsájtanának engem” - válaszolta, aztán ebben maradtunk.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy mi alapján döntik el, hogy melyik vagyonőrük kapja meg január 1-jétől a garantált bérminimumnak megfelelő bért, és melyik nem. A G4S Biztonsági Szolgáltatások egyelőre nem válaszolt erre a kérdésre.

A lapunknak nyilatkozó vagyonőr szerint a nyíregyházi LEGO-nál dolgozó vagyonőrök nem kapják meg a garantált bérminimumnak megfelelő bért a G4S Biztonsági Szolgáltatások Zrt.-től. A G4S-nek jeleztük ezt. Kérdéseinkre a fent közölt választ adták. A LEGO Manufacturing Kft.-t szintén megkérdeztük erről. Kérdéseinkre a fent közölt választ adták. Vagyis a két cég szerint minden törvényesen működik.

Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - Jár, de nem mindig jut garantált bérminimum a vagyonőrnek
2. oldal - Nem egy tipikus LEGO-álom
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Koronavírus: különleges munkaerő-piaci kutatás készül

Tíz magyarországi és egy határon túli egyetem kutatóinak összefogásával készül nagyszabású kutatás a koronavírus munkaerő piacra gyakorolt hatásairól. Teljes cikk

„A belső ügyfelek ugyanolyan fontosak, mint a külsők” - szervezetfejlesztés az Uniqánál

Az elmúlt három évben az Uniqa magyarországi vállalata jelentős struktúraváltáson ment át, a szervezeti kultúraváltás pedig jelenleg is zajlik.... Teljes cikk

Merre tovább a home office mézeshetei után?

Álljunk meg 10 percre és gondoljuk végig, hol vannak most a csapatok és mit tehetnek a vezetők? Milyen veszély vár rájuk és hogyan adhatnak, kaphatnak... Teljes cikk