Szerző: Kaibás Kornél
Megjelent: 2 éve

Mutasd meg magad

imagesKarrierem során olyan vezetőkkel dolgozhattam, akik támogattak abban, hogy megmutassam, megmutassuk magunkat. Szervezettől és vezetőtől függ tehát, de kivitelezhető, hogy megkéred vezetődet arra, te adhasd elő az ő főnökének a legutóbbi sikeres projekt eredményét, amelyikben részt vettél.

Vezetőddel együtt részt veszel a követkető vezetői értekezleten megfigyelőként, tanulási szándékkal. Később vezetőddel beszéljétek át, mi történt, te hogyan láttad az értekezlet menetét, mit javasoltál volna egy-egy ügy megoldása érdekében.

Ajánld fel főnöködnek, hogy helyettesíted őt a következő projektértekezleten, amennyiben ő elfoglalt, vagy szabadságon van. Készülj fel és készíts beszámolót az elhangzottakról.
Ha van vállalati újság, írj egy beszámolót, melyben egy sikeres feladatod eredményei mellett a pozitív tanulságokat is megfogalmazod.

Legyen fejlesztési terved


A teljesítménymenedzsment folyamat részeként, év elején szoktuk a célkitűző megbeszéléseket lefolytatni kollégáinkkal. Készülj fel erre a beszélgetésre.
Sokan úgy gondolják, hogy az egyéni fejlesztési terv elkészítése a vezetők feladata, holott ez csak részben igaz. Tiszta elvárás az ambiciózus kollégákkal szemben, hogy sok esetben proaktívak legyenek, a fejlesztési terv témaköre különösen ilyen. Készítsd el tehát a fejlesztési terved, mely tartalmazza a következőket (szerencsés esetben a tavalyi teljesítményértékelő megbeszélés eredménye alapján tudsz munkához látni):

Melyek erősségeid? (a szervezeti, az egyéni és a szakmai kompetenciák alapján). Miben szeretnél fejlődni ebben az évben? (konkrét munkafeladatot, készséget határozz meg). Milyen segítséget kérsz ehhez vezetődtől, kollégáidtól?
Legyen határidőd és fogalmazd meg, „Hogyan néz ki a siker?” „Honnan fogod tudni, hogy fejlődtél abban, amit célul tűztél ki?”

A fejlesztési tervhez ugyancsak jó alapot szolgáltatnak azok a formális (pl. 360 fokos értékelés) és informális eszközök (pl. mentori beszélgetés is lehet ilyen), melyek segítenek visszajelzést kapni, árnyalni a saját magunkról kialakított, vagy a kollégák által érzékelt képet.

Ezekről, továbbá a tehetségmenedzsmentről következő írásaimban szeretnék iránymutatást adni.

A fenti 5 lépés mentén jó esély van arra, hogy még egy mai, gyorsan változó szervezetben is sikerül tudatosan karriert építeni, életkortól, generációs különbségektől, szakmai területtől, a hierarchiában elfoglalt pozíciótól függetlenül.

Kaibás Kornél
senior tanácsadó, mentor, tréner


Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - Karrier menedzsment 5 lépésben - a munkavállaló
2. oldal - Mutasd meg magad
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A magyarok több mint fele hajlandó lenne átképezni magát

Világszinten az emberek 67 százaléka lenne hajlandó átképezni magát, hogy megbirkózzon a globalizáció és a technológiai változások... Teljes cikk

Stratégia nélkül a nők foglalkoztatása az IT-szektorban csak ábránd marad

Nagyjából 15% körül alakul a női hallgatók aránya informatikai alapszakra felvettek körében a BellResearch egy korábbi tanulmánya szerint.... Teljes cikk

A hazai cégek rugalmasabb felnőttképzést szeretnének

Az Felnőttképzők Szövetsége (FVSZ) a Magyarországon működő vállalkozások felnőttképzéssel kapcsolatos igényeiről, továbbá gyakorlatáról... Teljes cikk