Szerző: Kaibás Kornél
Megjelent: 2 éve

Mutasd meg magadKarrierem során olyan vezetőkkel dolgozhattam, akik támogattak abban, hogy megmutassam, megmutassuk magunkat. Szervezettől és vezetőtől függ tehát, de kivitelezhető, hogy megkéred vezetődet arra, te adhasd elő az ő főnökének a legutóbbi sikeres projekt eredményét, amelyikben részt vettél.

Vezetőddel együtt részt veszel a követkető vezetői értekezleten megfigyelőként, tanulási szándékkal. Később vezetőddel beszéljétek át, mi történt, te hogyan láttad az értekezlet menetét, mit javasoltál volna egy-egy ügy megoldása érdekében.

Ajánld fel főnöködnek, hogy helyettesíted őt a következő projektértekezleten, amennyiben ő elfoglalt, vagy szabadságon van. Készülj fel és készíts beszámolót az elhangzottakról.
Ha van vállalati újság, írj egy beszámolót, melyben egy sikeres feladatod eredményei mellett a pozitív tanulságokat is megfogalmazod.

Legyen fejlesztési terved


A teljesítménymenedzsment folyamat részeként, év elején szoktuk a célkitűző megbeszéléseket lefolytatni kollégáinkkal. Készülj fel erre a beszélgetésre.
Sokan úgy gondolják, hogy az egyéni fejlesztési terv elkészítése a vezetők feladata, holott ez csak részben igaz. Tiszta elvárás az ambiciózus kollégákkal szemben, hogy sok esetben proaktívak legyenek, a fejlesztési terv témaköre különösen ilyen. Készítsd el tehát a fejlesztési terved, mely tartalmazza a következőket (szerencsés esetben a tavalyi teljesítményértékelő megbeszélés eredménye alapján tudsz munkához látni):

Melyek erősségeid? (a szervezeti, az egyéni és a szakmai kompetenciák alapján). Miben szeretnél fejlődni ebben az évben? (konkrét munkafeladatot, készséget határozz meg). Milyen segítséget kérsz ehhez vezetődtől, kollégáidtól?
Legyen határidőd és fogalmazd meg, „Hogyan néz ki a siker?” „Honnan fogod tudni, hogy fejlődtél abban, amit célul tűztél ki?”

A fejlesztési tervhez ugyancsak jó alapot szolgáltatnak azok a formális (pl. 360 fokos értékelés) és informális eszközök (pl. mentori beszélgetés is lehet ilyen), melyek segítenek visszajelzést kapni, árnyalni a saját magunkról kialakított, vagy a kollégák által érzékelt képet.

Ezekről, továbbá a tehetségmenedzsmentről következő írásaimban szeretnék iránymutatást adni.

A fenti 5 lépés mentén jó esély van arra, hogy még egy mai, gyorsan változó szervezetben is sikerül tudatosan karriert építeni, életkortól, generációs különbségektől, szakmai területtől, a hierarchiában elfoglalt pozíciótól függetlenül.

Kaibás Kornél
senior tanácsadó, mentor, tréner


Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - Karrier menedzsment 5 lépésben - a munkavállaló
2. oldal - Mutasd meg magad
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Eddig 800 embert vonzott a tíz hónapos rendőrképzés

Továbbra is várják az érdeklődőket a szeptemberben induló tíz hónapos rendőrképzésre, amelyre május 31-ig több mint 800-an jelentkeztek - mondta... Teljes cikk

Iskolák, sportcsarnokok, uszodák épülnek hitelből

Ötvenmilliárd forintból épülhetnek köznevelési intézmények és iskolai sportlétesítmények Magyarországon a következő években - jelentette be... Teljes cikk

Tudásfesztivál kollégáknak

6 nap alatt 2.000 kolléga részvételével, 12.000 óra tanulás és 16.000 aktivitás különböző programok keretében - néhány adat a Magyar Telekom... Teljes cikk