Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 5 hónapja

Kata-szigorítás: van-e fény az alagút végén?

Több mint 6 ezer vállalkozás válaszolt a BKIK és két egyetem kata szigorítással kapcsolatos kérdéseire. Többségük arra számít, hogy az új szabályozás hátrányosan érinti majd, a válaszadók harmada szerint pedig valamilyen szankcióra lenne inkább szükség a visszaélések kiszűréséhez.

A BKIK a Budapesti Gazdasági Egyetemmel és a Szent István Egyetemmel együttműködve készítette felmérést a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) jövőre tervezett szigorításával kapcsolatban, a kérdésekre 6042 cég válaszolt.

Többségük úgy véli, hogy a vállalkozásokat hátrányosan érintik a jövő évtől hatályba lépő új kata-szabályok, főként a szellemi területeken aktív cégek tartanak ezektől. Nagyon sok válaszadó szerint az evához hasonlóan a kata is meg fog szűnni.

A kata eredeti célkitűzése a kisvállalkozók adminisztrációs terheinek mérséklése volt, emellett fontos szempont volt a gazdaság fehérítése. A tapasztalatok szerint azonban előfordultak visszaélések is, ráadásul ezt csak tetézte a koronavírushelyzet, amely költségcsökkentési láncreakciót indított el számos cégnél, ahol az alkalmazottak egy részének katás vállalkozóvá kiszervezésével csökkentették a közterheket.

Nagy Elek, a BKIK elnöke szerint problematikus ugyanakkor az a fűnyíróelv-szerű megoldás, ami Parragh László, a a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének javaslata alapján született. Eszerint az egy ügyfélnek egy éven belül számlázott összeg 3 millió forint feletti részét terhelő 40 százalékos pluszadó ugyanis olyanokat is hátrányosan érint a közel 400 ezer katás vállalkozóból, akik önhibájukon kívül esnek majd a restrikció hatálya alá. A szabály ráadásul elég könnyen kijátszható.

A BKIK és a két egyetem közös felmérését kitöltők 87,67 százaléka vélekedik úgy, hogy egy törvénymódosító javaslat előkészítésénél be kell vonni a vállalkozókat is a folyamatba.

Kiderült az is: a vállalkozók több mint 42 százalékban el tudják képzelni valamilyen adóteher növekedését az egyszerű adózási forma megmaradásáért cserébe, nagyjából egyharmaduk pedig valamilyen szankció alkalmazását látja a legcélszerűbbnek a visszaélőkkel szemben.

A BKIK - figyelembe véve más vállalkozói szervezetek javaslatait is - látja a lehetőségét olyan megoldásnak, amely mindenki számára megnyugtatóan tudná rendezni hosszútávon a katások helyzetét. Széleskörű vállalkozói konzultációval megelőzhető, hogy a jövőre tervezett szigorítás ellehetetlenítse a tisztességes vállalkozásokat is - közölte a budapesti köztestület.
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.01.30Videokonferenciás 2 napos Scrum Master képzés A két napos intenzív, gyakorlat-orientált tréning szerepjátékokon és szimulációkon keresztül segít a résztvevőknek megérteni, hogyan alkalmazhatóak a legkülönbözőbb projektekben a Scrum alapelvei. Kitérünk arra is, hogy mikor érdemes használni a Scrumot, és mikor nem. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter