Szerző: Gál István
Megjelent: 2 éve

SzochóAz EHO ugyan megszűnik, de jön helyette a szochó, ami minden kommunikációs csinnadratta ellenére marad 19,5%, ráadásul a költségvetési törvény elég feltételes módban és csak júliustól emlegeti a csökkenést („A reálkereset alakulásának függvényében 2019 folyamán további 2 százalékponttal csökken a szociális hozzájárulási adó kulcsa.”). A szochó esetleges csökkentése kihat a cafeteria elemekre is, hiszen ez az adónem ott is szerepet játszik, így különösen érdekes lesz januárban egész évre nyilatkoztatni a dolgozókat.

Újdonság tovább az, hogy eddig a 25 év alatti és 55 év feletti munkavállalók után kevesebb szochót kellett fizetni, de jövőre ez az adózási előny is megszűnik (2018. évi LII. tv. 36.§), ami nehezebb helyzetbe hozza az érintett korosztály dolgozóit.

Minimálbér

Sokáig tartotta magát az az elv, hogy a szochó csökkentéssel együtt fog emelkedni a minimálbér. A szochóról már esett a szó. A minimálbért viszont egyelőre csak találgatni lehet, mert elfogadott javaslat még nincs, valószínűleg 150 ezer forint lesz.

Szochó csökkenés nélkül a minimálbér követése közel 15.000 Ft többletköltséget jelent a munkáltatónak, azonban a munkavállaló ennek töredékével visz haza majd csak többet. Azon cégek esetében lehet talán a legrosszabb, ahol az alacsony keresetet, némi utalvánnyal toldották meg. Ez a lehetőség okafogyottá válik jövőre, marad az esetleges béresítés. Mi következhet ebből? Talán nem túl pesszimista az a forgatókönyv, hogy a kisebb cégeknek nehezebb lesz megtartani a dolgozóikat, ami további munkaerő vándorlást indíthat meg a munkaerőpiacon.

Összegezve: növekvő adminisztrációs és adó terhek mellett, a munkaerőpiac nyomása alatt kisebb játéktéren kell a HR-eseknek a munkaerőt bevonzani vagy megtartani.

Fotó: Pixabay.com
Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - Kisebb játéktéren kell a HR-eseknek a munkaerőt bevonzani és megtartani
2. oldal - Szochó
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter