Szerző: Berta László
Megjelent: 7 éve

Lakbér van, munka nincs

"Az Incitynél jó szállást és legális, heti öt nap munkát ígértek. A szállással szerencsénk volt, nem luxus, de nem is rossz, igaz, hogy poloskás szobák is voltak, és ágynemű sehol, pedig azt mondták, hogy ne hozzunk, mert lesz. Ki van festve, de a kert szemétdomb" - írta a neve elhallgatását kérő jogászlány, aki az Incity Ltd. manchesteri szállásán élt Kelet-Európából toborzott társaival. Hogy került a csomagolást és egyéb betanított munkát végzők közé ezzel a végzettséggel? Menekült az itthoni stressz és letargia elől.


A kezdetekAz Incity Ltd. ingatlanbérléssel és ingatlankiadással foglalkozó manchesteri vállalat, igazgatója az a Jan Francek, akit ingatlanokkal kapcsolatos bűncselekmények miatt ítéltek el Angliában. Francek a debreceni MagnumOne tulajdonosa, amely szállás- és munkaközvetítést kínál Nagy-Britanniába készülő magyaroknak. A közvetítésükkel kiutazók piszkos ágyat és havi pár nap munkát kaptak az index.hu cikkei szerint, és éppen annyit dolgozhattak, hogy a szállásuk díjat ki tudják fizetni, amit nyilatkozónk beszámolója is megerősít, aki nem a debreceni cég érintésével, hanem közvetlenül vette fel a kapcsolatot az Incityvel. Arról számolt be, hogy az Incity irodájában cseh és lett munkatársak dolgoztak, később érkezett egy erdélyi magyar is, vagyis az ügyintézést végző munkatársak megválogatása hűen tükrözte, mely országok lakosai kerültek célkeresztbe. Az jogász lány is csak annyi munkát kapott, amennyi a heti 70 fontos lakbér kifizetésére elég volt minimálbérnek megfelelő 6,29 fontos órabéréből.

"2013. január közepén érkeztünk meg Manchesterbe, másnap elvittek a munkahelyre regisztrálni. Akkor reggel a kisbuszban azt mondták a többiek, hogy örülhetünk, ha két napot tudunk dolgozni, ami éppen csak elég a szállásra meg az ételre. Nekünk szerencsénk volt, mert hetente legalább három napra hívtak, öt nap munkánk csak kétszer volt négy és fél hónap alatt. Voltak, akiket regisztráltak, felvettek, de egyszer sem hívtak dolgozni, viszont a szállás árát ki kellett fizetniük. Bár ez is változó, aki az akkor még az Incitynél dolgozó egyik ügyintézővel lakott egy házban, annak nem kellett fizetni, nem üvöltöztek vele. Van, aki a kisbuszt se tudja kifizetni, amivel munkába szállítanak. Tőlem is folyamatosan kölcsönkérnek a többiek" - küldte el lapunknak e-mailben. A cég munkaközvetítői pénzt nem kért tőle, szerinte tisztában vannak azzal, hogy ezt törvény tiltja, ehelyett ügyintézési költségnek nevezték.

Őt és munkatársait SMS-ben értesítették, ha menniük kellett dolgozni, de erre ritkán került sor. Állítása szerint eleinte nem került veszélyes szituációba, nem fenyegették meg. "Egy Michael nevű cseh férfi, az ordítozó pénzbeszedő mindig arra hivatkozik, sehol nincs olyan, hogy nem fizetik a lakbért, akkor sem, ha nincs miből. A mostani irodavezető, egy lett lány a szintén azt mondogatja, hogy akinek nem felel meg így, elmehet máshová dolgozni. Csakhogy ők nem ezt ígérték, hanem elsősorban munkát és ehhez szállást" - mondta a jogász, aki szerint nehéz munkát találni a városban, de munkanélküli bérlőnek lenni is kilátástalan.
Az angliai szállás
További képekért kattintson a képre!


Lehetsz extraAz Incity a helyi Staffline nevű munkaközvetítővel áll kapcsolatban, a lány úgy tudja, hogy más közvetítőkkel is próbálkozik. A Staffline felvételiztet és behív a munkára; az Oakwood nevű vállalatnak kölcsönöznek embereket egy raktárba, amikor nincs elég saját emberük. "A csalás lényege, hogy Jan Francek a szálláspénzre hajt, és túl sok embert hoz, akiknek nem tud munkát adni. Ha kevesebb házat tartana fenn, mindenkinek lenne munkája, de folyamatosan hozzák az újakat, pedig a meglévők is alig dolgoznak. Nemrég ketten érkeztek a házunkba. Folyamatosan cserélődnek. A vicc benne az, hogy hivatalosan fel vannak véve, csak sokaknak egy munkanapja sincs. A Staffline-nál főként bevándorlók dolgoznak, a vezetőségben is. Ha behívnak dolgozni, akkor is lehetsz extra, ami azt jelenti, hogy a munkahelyre szállítást ki kell fizetned, de sok esetben nincs is munka, csak azért hívtak be, hogy ha valaki nem jelenik meg, akkor beugrasz. A Staffline és az Incity együttműködése e tekintetben törvényt sért. Azt az egy órát akkor is ki kellene fizetniük. Ha az embernek heti két napja van, akkor óránként hat font sokat jelent. Tegnap öt fontot adtam kölcsön a lakótársamnak, hogy péntekig ételt vehessen magának. A Staffline-nal leginkább magyarok lesznek extrák, mivel majdnem minden népből van már menedzser, csak magyar nincs. A lengyel vezetők nagy sumákok, ezért lengyelek sosem lesznek extrák" - a magát az átlagos incitys dolgózónál akkor még szerencsésebbnek tartó jogászlány nem tervezte, hogy az index.hu cikkében szereplő Jánoshoz hasonlóan feljelentést tesz: "dolgozom, amikor csak lehet, ezért nem is teszek semmilyen lépést" - írta.


Menekülés a stressz és letargia elől2013 tavaszán hosszabb leállás volt, három hétig semmi munka, akkor sokan hazamentek, majdnem a jogászlány is. Aztán jobb lett, de heti két-három napnál ritkán dolgozott többet. "Azóta, hogy itt vagyok, egy raktárban dolgozom, pakolni kell meg készleteket ellenőrizni. Sokan reménykednek, hogy beindul, én is. Karácsony előtt biztosan" - írta e-mailben hazautazása előtt nem sokkal.

"Ha már napokban mérem a munkalehetőséget, akkor legalább szeretnék elkezdeni ősszel egy tanfolyamot. Anglia tetszik, nem tökéletes, de jó" - értelmiségiként, itthon egy vidéki város kormányhivatalában dolgozott, felsőfokú angolnyelv-tudással érkezett, ezért jobban boldogult a nála is könnyebben átverhető és kihasználható, nulla nyelvtudással próbálkozó társainál. Kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy a bevándorlók nem összetartók. A magyarok főleg nem, az angoloktól számíthat a legtöbb segítségre és jóindulatra. "Egy-két magyar próbál segíteni, de nem nagyon tud, ez azonban nem általános. Érdemes volt kijönni, mert el akartam szabadulni az otthoni letargiából és stresszből. A meggazdagodás nem lehetséges, viszont stressz messze nincs annyi a munkahelyen, még úgy sem, hogy nem tudom, dolgozom-e holnap vagy a héten még bármikor. Tervezem, hogy januárig maradok, aztán máshova telepszem, talán haza, még nem tudom" - összegezte, milyen lehetőségeket lát maga előtt.


Életveszélyes fenyegetésAztán karácsony előtt sok mesélnivalója akadt. "A szerencsém véget ért, most már fenyegetnek is. Előbb kell hazamennem a tervezettnél" - írta, mert az Incitynek dolgozó lakbér beszedő ember és közte megromlott a viszony. Egy szóváltást követően a cseh megjegyezte, hogy semmiről ne szóljon senkinek, mert: "ha szólni merek, megtudom, mire képes". A lány úgy értette, hogy a legrosszabbra számíthat. "Azt is mondta, nem fog elvinni munkába. Mondtam, hogy nem ebben állapodtunk meg, de ha megteszi és elmegyek a bíróságra, az hosszú idő lenne. Egy magyar srác, akitől netezni tudok, azt tanácsolta, csak a hazamenetel előtt menjek a rendőrségre. Most többet netezek, mert nem nagyon merek egyedül a szobámban tartózkodni. Tényleg veszélyes a külföldi munkavállalás." Végül nem ment el a bíróságra, talán ezért sem: "szerződése a szállásadó és egyben közvetítő céggel nem volt, valószínűleg azt hiszik, hogy a szóbeli megállapodás nem érvényes, pedig az angol jogszabályok szerint is számít. A munkaadó Staffline-nal hivatalosan létezett volna szerződés, de sosem láttam és aláírni sem kellett, viszont tb-t fizettek, mert azt az itteni munkaügy is igazolta." Hogy mások sem mennek perre, abba az is belejátszik, hogy a kelet-európaiak zsigereiben hordozzák a félelmet a hatóságoktól, akkor is, ha nem tettek semmit, amivel a külföldi munkáltatóik visszaélhetnek. Nyilatkozónk azt látta, hogy a legtöbben nem tudnak olyan szinten angolul, hogy meg tudnák magyarázni rendőrnek vagy más hatóságnak, hogy mi történt velük.

A jogászlánynak az Incityvel korábban együttműködő - de tavaly tőle elhatárolódó - Euwork állásközvetítő irodával nem volt kapcsolata. Magyarországon elment az irodájukba, de túl drágának találta őket. Az utcában, ahol lakott, voltak magyarok, akik az Euworkkel jöttek ki, nekik a repülőjegyet is visszatérítették, ha nem kaptak munkát és lakbért sem kell fizetniük. A lány lehetségesnek tartja, hogy az Euworknál megijedtek, hogy őket is beperelik.
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
  • 2021.10.05Tréning Kerekasztal 2021 Komoly kihívások érték és érik a szervezeteket az utóbbi időszakban. Először a járvány okozta sokk, a vele érkező gazdasági megtorpanás, a home office, hogy szinte minden átkerült a digitális térbe. A helyzet továbbra is konstans változásban van, így szükség van folyamatos, rugalmas alkalmazkodásra. A szervezetek VUCA-környezethez való illeszkedésére, a mostanában egyre inkább teret nyerő hibrid működés kialakítására. Mindehhez a képzéseknek, a tréningpiacnak is alkalmazkodnia kell. Ezért is ül össze újra, egy év kihagyás után a Tréning Kerekasztal Konferencia 2021. október 5-én, a New York Palotában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Éhezők viadala az informatikusokért

Több tízezres az IT-s hiány. A leghatékonyabb toborzási eszköz a dolgozói ajánlás. A hibrid munkavégzési forma lesz a jövő. A járványhelyzet... Teljes cikk

Akik megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatnak

A Magyar Munkaerő Kölcsönzők Országos Szövetsége (MMOSZ) a megváltozott munkaképességűek alkalmazásában rejlő előnyökre hívja fel a figyelmet,... Teljes cikk

A HR megerősödött a járványhelyzet alatt

A koronavírus a vállalatok 38 százalékában felgyorsította a digitalizáció folyamatát, ami együtt járt a munkaerő iránti igények növekedésével... Teljes cikk