Szegedi Juli
Szerző: Szegedi Juli
Megjelent: 4 éve

Mivel lennél a legboldogabb, amikor kimész innen?

Parókai Beátát már két cikkünkben bemutattuk, az első találkozáson még egyértelműen arról beszélt, hogy operatív igazgatóként folytatná a karrierjét, ami két évvel ezelőtt egy betegség miatt szakadt félbe. A második találkozáson már arra vitt a beszélgetés, hogy coach-ként kezd új karrierbe, ezért jött az ötlet, hogy menjünk el együtt a Business Coach Kft. vezetőjéhez, Komócsin Laurához. Hátha tanácsaival tud segíteni Beáta tervei megvalósításában.

Laura első kérdése igazi coach-kérdés volt: Mivel lennél a legboldogabb, amikor kimész innen?

„Ha valaki szembejönne az utcán és azt mondaná, hogy szponzorál engem és nálad tanulhatok executive business coachingot. Egyébként pedig elvárások nélkül estem be az utcáról, bármi, amit kapok, örömmel tölt el” - mondta Beáta.

Beáta járt már coach képzésre, ám a színvonallal - finoman szólva - elégedetlen volt. Ez egy life coach képzés volt, ugyanis Beáta azt gondolta, itt kell elkezdeni megtanulni a szakmát. Laura erről másképp vélekedik: „Sajnálom, hogy volt egy negatív élményed egy coach képzéssel kapcsolatban - van ilyen. Azt is sajnálom, hogy nem pár évvel ezelőtt találkoztunk. Nagyon sok hozzád hasonló emberrel találkoztam már. Kijöttek az üzleti életből, mert megcsömörlöttek, kiégtek, és elmondták, hogy olyan elegük van a businessből, hogy life coachok akarnak lenni, semmiképpen sem business coachok. Vannak köztük, akik azóta nagyon sikeres business coachok… ugyanis én mindenkit lebeszélek arról, hogy leszűkítse a saját lehetőségeit arra, hogy csakis life coachként dolgozzon. Akik az üzleti életben sikeresek voltak, azok business coachként is sikeresek lehetnek. Akkor miért szűkítenéd be magad valahová, ahol coachokból nagyobb a kínálat, ugyanakkor kisebb a fizetőképes kereslet? Én ilyenkor le szoktam rajzolni egy piramist, az alján vannak a life coachok, ide nem kell diploma, a képzés olcsó és rövid, a díjak is itt a legalacsonyabbak és belőlük van a legtöbb. A következő kategória a business coach, ők már kevesebben vannak, diplomások, magasabb az óradíjuk. A legfelső kategória az executive coach, aki maga is rendelkezik felsővezetői tapasztalattal, ez a legszűkebb és legdrágább réteg. Felfelé nem átjárhatóak a szintek, csak lefelé. Hiszen executive coaching esetén is felmerülnek life témák, ezekkel foglalkozhatsz, de ha life coach vagy, akkor nem lehetsz egy vezérigazgató coacha.”
Komócsin Laura

Laurát ezután az érdekelte, hogy miért ment coach képzésre Beáta, mi vonzotta ebben.

„Hosszú önismereti út áll mögöttem. A korábbi évekhez képest ez most egy másik minőség, amit az önismeret szintjén megéltem. Talán furcsa egy közgazdásztól ilyet hallani, de úgy vélem, a sors az, ami meglehetősen erőszakosan elválasztott a businesstől. És mivel kaptam már sok olyan visszajelzést, hogy tanítsak, terápiás célokra használjam a tudásomat, ezért indultam el a coaching vonalon. Én life coachinggal kezdtem, mert először azt gondoltam, hogy leginkább azzal szeretnék a jövőben foglalkozni. Ma már ezt másképp látom.” - mondja Beáta.

„Nem akarok magamról olyan képet erősíteni, hogy szerencsétlen vagyok, aki nem talál állást, hiszen én egy értékes ember és munkaerő vagyok, csak épp 47 éves és túl egy betegségen. Nem tapicskolok az önsajnálatban” - magyarázza Beáta, hogy miért egyre erőteljesebb elhatározása a karrierváltás.

„Pályakezdő coachként sok erősségedre tudsz építeni. Ugye nem bántó a pályakezdő szó?” - érdeklődik Laura.

„Nem, dehogy, hiszen a coachingban egyelőre még az vagyok. Sok olyan erősségem van, amit az értékesítésből hozok. Megoldásközpontú vagyok, rendkívül jól kommunikálok, könnyen megértem az ügyfelet, mindig ki tudom számítani, hogy mi lesz a következő mondata annak, akivel beszélek. A betegség miatt az önismeret és a tudatosság egy magas szintjére léptem, magabiztosságot sugárzok, sokat mosolygok, empatikus vagyok, a hangulat kellemes velem, szóval van mire alapoznom.”
Komócsin Laura úgy látja, hogy a coachoknak ma jól jön valami kiegészítő - tréneri, tanácsadói - tevékenység. Beáta épp most kezd majd felnőttképzésben tanítani - a felkérés épp a napokban érkezett hozzá.
Komócsin Laura

Első körben Komócsin Laura meghívta a coach képzésük üzleti reggelijére Beátát, itt megismerkedhet majd az oktatóikkal.

„A másik a szponzorációs lehetőség, amiről beszéltél: pro bono coachingra akkor tud járni hozzánk valaki, ha kvázi ledolgozza - vagyis van egy olyan kompetenciája, ami nekünk nincs. Például tavaly valaki lefordította angolra az egyik coachképzési tankönyvünket, idén spanyolra fordítja valaki, ezért cserébe jár hozzánk a coach képzésünkre. Ha neked van olyan kompetenciád, ami nekünk fontos, akkor megköttetik az üzlet” - mondja Laura. „És ha franciára fordítanám? Perfekt vagyok, tökéletes a nyelvtudásom” - áll elő az ötlettel Beáta. „Komolyan? Adok egy könyvet (és már veszi is elő a szekrényből - a szerk.) és döntsd el, hogy melyik (tavaszi, nyári vagy őszi) képzésünkre akarsz-e járni” - Laura ezzel rövidre is zárta a coach képzés kérdését. Az első és legfőbb kívánság („mivel lennél elégedett?”) máris teljesült. Beáta szerint ez olyan, mintha két szerelmét összekötve kapná meg: a franciát imádja, és rengeteget tanulhat azáltal, ha lefordít egy coaching szakkönyvet.

„Arra a kérdésedre, kívánságodra, hogy az az álmod, hogy találj egy szponzort, megtaláltad a választ: te vagy a saját szponzorod, pontosabban a franciatudásod a szponzorod” - mondja a Business Coach Kft. vezetője.

Ami pedig a jövőt, a képzés utáni lehetőségeket illeti: Laura szerint az egészségügy teljesen szűz terület, nyugaton rengeteg coach dolgozik kórházakban, egészségügyi intézményekben - nálunk meg szinte nincsenek is coachok ebben az ágazatban. Beátának több irányból - munkavállalóként és betegként - is sok tapasztalata van ezen a téren, ezt nagyon jól ki tudja majd használni, amikor belekezd coach karrierjébe.
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Megtartanák a home office-t és aggódnak jövőjük miatt - itt a friss felmérés

A koronavírus-járvány miatt otthonról dolgozók munkakörülményeiről készített felmérést a Life Training Kft. A válaszokból az tűnik ki, hogy... Teljes cikk

Remote working vezetői szemmel - a legnagyobb kihívások

Mit gondolsz, te kézben tudod tartani az irányítást? Hogyan lehetsz biztos abban, hogy a csapatod otthonról is ugyanolyan hatékonyan dolgozik, mint... Teljes cikk

Ezekkel az alkalmazásokkal garantáltan ellenőrizheti kollégái otthoni teljesítményét

A koronavírus bombaként robbant hazánkra komoly gondot okozva a munkáltatóknak, hogyan oldják meg a kollégák otthonról való munkavégzését. Azok a... Teljes cikk