Szegedi Juli Szerző: Szegedi Juli Megjelent: 1 éve

Mivel lennél a legboldogabb, amikor kimész innen?

Parókai Beátát már két cikkünkben bemutattuk, az első találkozáson még egyértelműen arról beszélt, hogy operatív igazgatóként folytatná a karrierjét, ami két évvel ezelőtt egy betegség miatt szakadt félbe. A második találkozáson már arra vitt a beszélgetés, hogy coach-ként kezd új karrierbe, ezért jött az ötlet, hogy menjünk el együtt a Business Coach Kft. vezetőjéhez, Komócsin Laurához. Hátha tanácsaival tud segíteni Beáta tervei megvalósításában.

Laura első kérdése igazi coach-kérdés volt: Mivel lennél a legboldogabb, amikor kimész innen?

„Ha valaki szembejönne az utcán és azt mondaná, hogy szponzorál engem és nálad tanulhatok executive business coachingot. Egyébként pedig elvárások nélkül estem be az utcáról, bármi, amit kapok, örömmel tölt el” - mondta Beáta.

Beáta járt már coach képzésre, ám a színvonallal - finoman szólva - elégedetlen volt. Ez egy life coach képzés volt, ugyanis Beáta azt gondolta, itt kell elkezdeni megtanulni a szakmát. Laura erről másképp vélekedik: „Sajnálom, hogy volt egy negatív élményed egy coach képzéssel kapcsolatban - van ilyen. Azt is sajnálom, hogy nem pár évvel ezelőtt találkoztunk. Nagyon sok hozzád hasonló emberrel találkoztam már. Kijöttek az üzleti életből, mert megcsömörlöttek, kiégtek, és elmondták, hogy olyan elegük van a businessből, hogy life coachok akarnak lenni, semmiképpen sem business coachok. Vannak köztük, akik azóta nagyon sikeres business coachok… ugyanis én mindenkit lebeszélek arról, hogy leszűkítse a saját lehetőségeit arra, hogy csakis life coachként dolgozzon. Akik az üzleti életben sikeresek voltak, azok business coachként is sikeresek lehetnek. Akkor miért szűkítenéd be magad valahová, ahol coachokból nagyobb a kínálat, ugyanakkor kisebb a fizetőképes kereslet? Én ilyenkor le szoktam rajzolni egy piramist, az alján vannak a life coachok, ide nem kell diploma, a képzés olcsó és rövid, a díjak is itt a legalacsonyabbak és belőlük van a legtöbb. A következő kategória a business coach, ők már kevesebben vannak, diplomások, magasabb az óradíjuk. A legfelső kategória az executive coach, aki maga is rendelkezik felsővezetői tapasztalattal, ez a legszűkebb és legdrágább réteg. Felfelé nem átjárhatóak a szintek, csak lefelé. Hiszen executive coaching esetén is felmerülnek life témák, ezekkel foglalkozhatsz, de ha life coach vagy, akkor nem lehetsz egy vezérigazgató coacha.”
Komócsin Laura

Laurát ezután az érdekelte, hogy miért ment coach képzésre Beáta, mi vonzotta ebben.

„Hosszú önismereti út áll mögöttem. A korábbi évekhez képest ez most egy másik minőség, amit az önismeret szintjén megéltem. Talán furcsa egy közgazdásztól ilyet hallani, de úgy vélem, a sors az, ami meglehetősen erőszakosan elválasztott a businesstől. És mivel kaptam már sok olyan visszajelzést, hogy tanítsak, terápiás célokra használjam a tudásomat, ezért indultam el a coaching vonalon. Én life coachinggal kezdtem, mert először azt gondoltam, hogy leginkább azzal szeretnék a jövőben foglalkozni. Ma már ezt másképp látom.” - mondja Beáta.

„Nem akarok magamról olyan képet erősíteni, hogy szerencsétlen vagyok, aki nem talál állást, hiszen én egy értékes ember és munkaerő vagyok, csak épp 47 éves és túl egy betegségen. Nem tapicskolok az önsajnálatban” - magyarázza Beáta, hogy miért egyre erőteljesebb elhatározása a karrierváltás.

„Pályakezdő coachként sok erősségedre tudsz építeni. Ugye nem bántó a pályakezdő szó?” - érdeklődik Laura.

„Nem, dehogy, hiszen a coachingban egyelőre még az vagyok. Sok olyan erősségem van, amit az értékesítésből hozok. Megoldásközpontú vagyok, rendkívül jól kommunikálok, könnyen megértem az ügyfelet, mindig ki tudom számítani, hogy mi lesz a következő mondata annak, akivel beszélek. A betegség miatt az önismeret és a tudatosság egy magas szintjére léptem, magabiztosságot sugárzok, sokat mosolygok, empatikus vagyok, a hangulat kellemes velem, szóval van mire alapoznom.”
Komócsin Laura úgy látja, hogy a coachoknak ma jól jön valami kiegészítő - tréneri, tanácsadói - tevékenység. Beáta épp most kezd majd felnőttképzésben tanítani - a felkérés épp a napokban érkezett hozzá.
Komócsin Laura

Első körben Komócsin Laura meghívta a coach képzésük üzleti reggelijére Beátát, itt megismerkedhet majd az oktatóikkal.

„A másik a szponzorációs lehetőség, amiről beszéltél: pro bono coachingra akkor tud járni hozzánk valaki, ha kvázi ledolgozza - vagyis van egy olyan kompetenciája, ami nekünk nincs. Például tavaly valaki lefordította angolra az egyik coachképzési tankönyvünket, idén spanyolra fordítja valaki, ezért cserébe jár hozzánk a coach képzésünkre. Ha neked van olyan kompetenciád, ami nekünk fontos, akkor megköttetik az üzlet” - mondja Laura. „És ha franciára fordítanám? Perfekt vagyok, tökéletes a nyelvtudásom” - áll elő az ötlettel Beáta. „Komolyan? Adok egy könyvet (és már veszi is elő a szekrényből - a szerk.) és döntsd el, hogy melyik (tavaszi, nyári vagy őszi) képzésünkre akarsz-e járni” - Laura ezzel rövidre is zárta a coach képzés kérdését. Az első és legfőbb kívánság („mivel lennél elégedett?”) máris teljesült. Beáta szerint ez olyan, mintha két szerelmét összekötve kapná meg: a franciát imádja, és rengeteget tanulhat azáltal, ha lefordít egy coaching szakkönyvet.

„Arra a kérdésedre, kívánságodra, hogy az az álmod, hogy találj egy szponzort, megtaláltad a választ: te vagy a saját szponzorod, pontosabban a franciatudásod a szponzorod” - mondja a Business Coach Kft. vezetője.

Ami pedig a jövőt, a képzés utáni lehetőségeket illeti: Laura szerint az egészségügy teljesen szűz terület, nyugaton rengeteg coach dolgozik kórházakban, egészségügyi intézményekben - nálunk meg szinte nincsenek is coachok ebben az ágazatban. Beátának több irányból - munkavállalóként és betegként - is sok tapasztalata van ezen a téren, ezt nagyon jól ki tudja majd használni, amikor belekezd coach karrierjébe.
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Szerdán folytatódik a francia vasutasok sztrájkja

Folytatódik szerdán a francia vasutasok sztrájkja a kormány reformja ellen, április eleje óta szakaszosan sztrájkoló vasutasok szerdán és... Teljes cikk

Csökkent a kivándorlást fontolgató lengyelek száma

A tavalyi évhez képest két százalékkal csökkent, és rekordalacsony szintet ért el a kivándorlást fontolgató lengyelek száma a Work Service lengyel... Teljes cikk

Letették az esküt és átvették kinevezésüket az EMMI államtitkárai

Letették az esküt és átvették kinevezésüket Áder János köztársasági elnöktől az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkárai - írja az MTI. Teljes cikk

Ismét sztrájkolnak és tüntetnek a közalkalmazottak Franciaországban

Emmanuel Macron államfővé választása óta harmadik alkalommal szólították fel Franciaországban kedden a szakszervezetek a közalkalmazottakat... Teljes cikk

Vádat emeltek a férfi ellen, aki megvert egy kalauzt

Egyre gyakoribb a kalauzokkal szembeni erőszakos fellépés, most vádat emeltek egy osztrák férfi ellen, aki tavaly nyáron arcon ütött, lökdösött és... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár