Szegedi Juli
Szerző: Szegedi Juli
Megjelent: 7 éve

Munkásszálló némi extrával - így élnek a gumigyár dolgozói

images

"Felvettek a gyárba, beköltözni jöttem" - mondja az előtérben egy fiatal férfi a ház vezetőjének, Zakar Verának. Vera azonnal elirányítja őt kollégájához, aki megmutatja neki a házat, elmondja a főbb szabályokat és kiválasztanak neki egy megfelelő lakótársat.

2011 júniusában adták át a dolgozók lakhelyéül szolgáló 4 emeletes, 500 férőhelyes házat, melyet jelenleg 362-en laknak. Azért csak ennyien, mert a házat a gyár most kezdődött fejlesztése, az úgynevezett 3. ütem után, újabb 950 ember felvételét követően fogják feltölteni. Roy Katalin, a vállalat kommunikációs menedzsere szerint nincs egyetlen hozzájuk hasonló kényelmet nyújtó munkaadó sem az országban - ráadásul ők mindezt ingyen nyújtják dolgozóiknak. .

ml_110610_119.jpg
A képgaléria megtekintéséhez kattintson


Nem jó azonos műszakban dolgozni

A B szárnyban, azaz a női szakaszban az egyik lakó megengedte, hogy bepillantsunk életébe: a 27 négyzetméteres szobában teakonyha, fürdőszoba, wifi, LCD tévé, két ágy, polcok és egy kanapé is van - az egyszerűen, de ízlésesen berendezett szobákat látva megszabadulhatunk a munkásszállás szó kapcsán eszünkbe jutó asszociációktól. A szoba lakója, aki egyébként a Nyírségből jött ide egy évvel ezelőtt, pénzügyi területen dolgozik, és a felvételikor még nem tudta, hogy a gyár ilyen szolgáltatást is nyújt a messze élőknek. Mint elmondta, a hétvégékre sem megy haza, jól érzi itt magát, mindössze három havonta látogat haza. A lakótársa egyébként egy egészen más részlegen dolgozik a gyárban - de elmondása szerint jobb is ez így, nem szeretne valakivel egész nap a munkában és azután is együtt lenni. Jól kijön lakótársával, de ha konfliktus adódik, lehet költözni, cserélni, a vállalat csak abba szól bele, hogy a szobák ne legyenek koedukáltak - azaz itt családok, párok (még ha mindketten a Hankook dolgozói is) nem lakhatnak együtt. Látogató is csak az előtérig jöhet, belépni a lakók belépőkártyával tudnak. Roy Katalin elmondta, hogy nem jó, ha a lakótársak egy műszakban dolgoznak, hiszen akkor gyakorlatilag 24 órát kell együtt tölteniük - ezt pedig még a legjobb viszony is megsínyli. Persze ha nem közös a műszak, akkor tekintettel kell lenni a másikra, aki épp pihenne, mire egyikük felébred.

A házban egyébként délelőtt teljes csend honolt, a tikkasztó hőségben, úszógumival a nyakukban páran a közeli szabadstrandra igyekeztek, mások pedig a konditerem súlyait emelgették szorgosan. Zakar Vera szerint a műszakváltáskor nagy a jövés-menés, hiszen 2 óra előtt indul a délutános műszak a mintegy 800 méterre lévő gyárba, kicsit később pedig hazasétálnak a délelőttösök. Mielőtt a munkások bemennének, a bejáratnál nyíló cipő raktár névre keresztelt szobába mennek: a gyárban hordott bakancsot, cipőt itt mindenkinek le kell tennie, éppen úgy, mint amikor egy tiszta otthonba lépünk be. A szobáját egyébként mindenki maga takarítja, a közös tereket takarítók tartják karban.

Unalmas-e itt az élet?

Egy kis szigetnek tűnik ez a ház - első látásra egy kicsit elszigeteltnek is. Pedig a ház előtt áll meg a busz, ami pár perc alatt bevisz Dunaújvárosba, de van biciklitároló és a parkoló is tele van, rengeteg munkavállaló rendelkezik autóval. Ha pedig valaki testmozgásra vágyik, nem kell elhagynia a házat: teniszpálya, focipálya, konditerem is várja a sportolni vágyó munkavállalókat.

Minden emeleten van terasz, mosókonyha rengeteg mosó- és szárítógéppel, konyha sütőkkel és főzőlapokkal. A melegvíz egy részét napkollektorok szolgáltatják, a folyosókon belső világítóudvar ad fényt, a szellőzőrendszer is a legmodernebb - a környezetvédelem is fontos szempont volt az építés során. .

ml_110610_146.jpg
A képgaléria megtekintéséhez kattintson


Kik laknak itt?

Az itt lakók 90 százaléka fizikai munkát végez a gyárban, mindössze 10 százalék szellemi munkaerő. Jellemzően a fiatal korosztály él itt, az átlagéletkor 30 év alatt van, de előfordult már, hogy olyan ötvenen túli munkavállaló is beköltözött, aki messze élő családját kénytelen volt otthon hagyni. A házat azok vehetik igénybe, akik a gyártól 50 kilométernél messzebb élnek, és nem jön céges busz az adott településről. Ilyen busz egyébként sok helyről jön: többek között Székesfehérvárról, Kalocsáról, Iváncsáról, Százhalombattáról, Sárbogárdról. A gyárban elkél a munkaerő, jelenleg több mint 2000 ember dolgozik itt és 2015-től ez a szám meghaladja majd a 3000-et is. A nagyrészt exportra gyártó Hankook a folyamatos fejlesztés híve. Jelenleg évi 12 millió abroncsot gyártanak itt, Dunaújvárosban, 2015-től pedig összesen 17 milliót fognak. Összehasonlításképp: az egész magyar abroncspiacnak évente 2,2 millió abroncsra van szüksége.

Vonzóvá tenni

A Hankook Házzal a vállalat nem titkolt célja vonzóvá tenni a gyárat a munkaerő számára. Persze ezért mást is tesznek: 2009-ben OKJ-s képzésük indult, a munkaügyi központon keresztül eddig 1000 munkanélkülit képeztek ki - az 500 órás tanfolyam sikeres elvégzése után automatikusan felveszik őket a gyárba. Hasonló célt szolgál ösztöndíjprogramjuk, mellyel szakiskolákból és egyetemekről próbálják a legképzettebb munkaerőt megszerezni. A Dunaferr Szakiskolában jelenleg 11 ösztöndíjasuk tanul, az ország különböző egyetemein pedig ősztől 4 Hankook-ösztöndíjas mérnökpalánta fog tanulni.

A 4. emeleti hatalmas teraszról azt is láttuk: a Hankook Ház mellett vannak még szabadonálló hektárok: talán egyszer ezeken is a gyár hasonló lakóépületei állnak majd.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Remote working vezetői szemmel - a legnagyobb kihívások

Mit gondolsz, te kézben tudod tartani az irányítást? Hogyan lehetsz biztos abban, hogy a csapatod otthonról is ugyanolyan hatékonyan dolgozik, mint... Teljes cikk

Ezekkel az alkalmazásokkal garantáltan ellenőrizheti kollégái otthoni teljesítményét

A koronavírus bombaként robbant hazánkra komoly gondot okozva a munkáltatóknak, hogyan oldják meg a kollégák otthonról való munkavégzését. Azok a... Teljes cikk

Kutyák a munkahelyen - hogyan hatnak az eredményességre?

Mik a kutyás munkahelyek, képzések, fejlesztések sikerkritériumai? Milyen pozitív vagy éppen negatív hatása lehet annak, ha kutyák vannak a... Teljes cikk