Szerző: Cseke Balázs
Megjelent: 9 éve

Ön is megnézheti a startupokat belülről

Az emberek kíváncsiak és szeretnek benézni másokhoz. Meg persze tudni szeretnék mi fán teremnek a startupok és hogyan lehetne egyet indítani. Ezért kapott helyet a budapesti városi sétákat szervező Hosszúlépés csapata kínálatában a „Kreatív Budapest” séta, melynek során Veiszer Alindával, a Bridge Generáció című könyv szerzőjével be lehet kukkantani néhány hazai startup irodájába.

A séta azzal indult, hogy a magyar startupokkal évek óta foglalkozó riporter, Veiszer Alinda tisztázta, mit is takar a startup kifejezés. Mint elmondta, fontos kritériuma a definíciónak, hogy olyan vállalkozásról van szó, melyet egy-két ember gyakorlatilag a semmiből, egy asztalnál, egy kávéházban vagy egy kis irodában ülve minimális alaptőkével kreatív, innovatív ötlettől vezérelve alapít. Már a kezdetekkor nemzetközi szinten gondolkoznak, ugyanis céljuk, hogy lehetőleg néhány év alatt a lehető leggyorsabban növekedve hamar kijussanak a külföldi piacra.

A sétavezető elmesélte, hogy a felmérések azt mutatják, a magyarok kevesebb, mint tíz százaléka merne belevágni egy ilyen merész vállalkozásba, ezzel szemben Kínában a lakosság több mint nyolcvan százaléka vállalna kockázatot. Kutatások bizonyítják, hogy a legfőbb probléma itthon az oktatási rendszer, ami nem enged teret a kreativitásnak és nem preferálja a csapatmunka kialakulását, amely pedig elengedhetetlen feltétele a startup indításnak.

Veiszer Alinda arról is beszélt a séta során, hogy még nem született konszenzus abban a kérdésben, a startupoknak szükségük van-e állami támogatásra. Az egyik oldal szerint csupa negatívummal jár az állami finanszírozás, hiszen azáltal megszűnik a cég teljes politikai és gazdasági függetlensége. A másik oldal ezzel szemben kiemeli, hogy alaptőke nélkül gyakorlatilag lehetetlenség sikert elérni, így eleinte el kell fogadni az állami támogatást. Szerencsére azonban Budapesten egyre több inkubátorház működik, számuk már nyolc-tíz körül jár.

Ingyen mentorprogram leendő startupoknak

A Deák Ferenc tér közepén található Design Terminál napfényes tetőteraszán állva megtudtuk, hogy a konzultációs program keretében bármelyik, problémákkal küzdő cég jelentkezhet tanácsadásra. A Design Terminál meghívott szakértők segítségével havi rendszerességgel szervez egyórás beszélgetést, melynek keretében üzletfejlesztéstől kezdve márkaépítésben kommunikációban és gazdasági kérdésekben nyújtanak tanácsot elsősorban design cégeknek.

Ennél is komolyabb a tavaly ősszel indított mentorprogram. Az ingyenes hathónapos szemeszter keretében amellett, hogy jogi, gazdasági, marketing és kommunikációs tanácsokat adnak, segítik a külföldi piacra jutást. Ugyanis az első szemeszter nagy tapasztalata, hogy teljesen különböző profilú és méretű cégek csaknem ugyanazokkal a gondokkal küzdenek: egyrészt egy idő után stagnál az üzletfejlesztés és nem tudnak továbblépni, másrészt ennek az oknak is köszönhetően nem sikerül a külföldi piacra betörni. Közel száz jelentkezőből választották ki azt a hat kreatívipari céget, akivel megkezdték a második, tavaszi szemesztert.

Bejárás a LOFFICE-ban

Másfajta lehetőségeket nyújt a Paulay Ede utcai LOFFICE, ahol elsősorban a közösségi iroda és a coworking fogalmáról volt szó. Az ötemeletes épületnek először az impozáns rendezvénytermét tekintettük meg, ahol havonta akár két-három rendezvényt is tartanak. Gyakran kerül sor itt pitchelésre, tehát olyan fórumra, ahol kreatív startupok rövid előadásban mutatkozhatnak be és építhetik kapcsolati hálójukat.

A LOFFICE-t egyébként 2009-ben alapította Klementz Panni és testvére, Kata a Zeneakadémia kottatárában, de azóta folyamatosan növekedve immáron három irodaház működik Budapesten, egy pedig Bécsben.
Az irodaház első emeletén található a közösségi iroda, ahova bárki betérhet és bérelhet egy asztalt. A különböző csomagok árai aszerint alakulnak, hogy mekkora területet mennyi időre, milyen szolgáltatások igénybevételével szeretnénk kivenni. A tervek szerint a jövőben éjjel-nappal lehetőség lesz a közösségi irodában dolgozni, így a recepciótól függetlenül minden bérlő kapna kulcsot.

A LOFFICE Paulay Ede utcai háza hivatalosan is zöld ház, hiszen geoárammal hűtenek és fűtenek, és a gáz nincs is bevezetve.

A LogMeIn Dominikán épít csapatot

A startupok közül elsőként a LogMeIn bámulatos Andrássy úti épületében jártunk, ahol épp gyereknapi ünnepséget tartottak a munkatársak gyermekeinek és különböző játékokkal, bűvészelőadással szórakoztatták a csemetéket.

Gergely János, a LogMeIn PR-koordinátora vezetett minket végig a szigorú biztonsági berendezésekkel ellátott irodákon, ahol azonban sajnos fotósunkat nem engedték fényképezni.

Anka Márton 2003-ban alapította az informatikai vállalatot, amelynek szoftvertermékeivel a böngészőből távoli számítógépekre lehet belépni. Ügyfeleik között olyan komoly cégek szerepelnek, mint például a Coca Cola vagy a McDonald’s.

Állítólag a cég alapításakor az informatikus még otthonában, hálóköntösben fogadta a leendő munkatársakat, de néhány év alatt hatalmas multinacionális vállalattá nőtte ki magát a LogMeIn. Budapest mellett jó néhány irodájuk működik a világ számos pontján, többek között Londonban, San Francisco-ban, Bostonban, Sydneyben és Dublinban.

Magyarországon jelenleg csaknem 330 munkatárs dolgozik, körülbelül 95 százalékuk fejlesztéssel foglalkozik. Havonta tíz új taggal bővül a csapat, de szívesen fogadnak gyakornokokat is. A cég filozófiája szerint a munkatársak akkor végzik jól a munkájukat, ha jól érzik magukat és számukra megfelelő körülmények között dolgozhatnak. Az iroda berendezésénél tehát a fő szempont a kényelem és a csönd biztosítása volt. Folyamatosan keresik az optimális elrendezést, a megfelelő csapatösszhangot, így jóval több íróasztal van kialakítva, mint ahány embert alkalmaznak, még sincs túlzsúfoltság, hanem tágas, kényelmes a munkatér tele kényelmes fotelekkel. Speciális igényeket is kielégítenek, mint például néhányan teljes sötétségben, a saját, egyedi lámpájukkal szeretnének dolgozni, ezért számukra plusz tetőszerkezetet építettek az íróasztaluk fölé.

Gergely János elmesélte, hogy új munkatárs felvételekor egy szakmai tesztet kell megoldani a jelentkezőnek, amit gyakorlatilag lehetetlenség hibátlanul kitölteni, úgyhogy olyan esetben is behívhatnak valakit állásinterjúra, ha csak egy-egy nagyon szépen levezetett, tökéletes választ ad. Alapvetően a szakmai tudás a meghatározó, és kevésbé nézik a személyes tulajdonságokat, hiszen itt szakmailag kell kiemelkedő szinten végezni a mindennapi munkát.



Grill a teraszon, gondolatébresztő csocsó

A Kreatív Budapest sétát néhány házzal arrébb, a Párizsi Nagyáruház felső két emeletén, a Ustream modern székhelyén zártuk.

A startup egy kis lakásból indult 2007-ben. Fehér Gyula és két amerikai üzlettársa, Brad Hunstable és John Ham azzal a céllal hozták létre, hogy az Irakban állomásozó amerikai katonák élő videó közvetítéssel tudjanak kommunikálni otthoni rokonaikkal és barátaikkal. Az egyszerű live stream-ötlet azóta már hatalmas multinacionális céggé nőtte ki magát több millió felhasználóval és számos nagy ügyféllel. Az egyes vállalatok zárt csatornát, úgy nevezett virtuális székeket vásárolhatnak, és élő videó közvetítéssel folytathatnak tárgyalásokat vagy mondhatja el a főnök az éves tervet.

A LogMeIn-hez hasonlóan itt is mindent annak rendelnek alá, hogy az alkalmazottak minél kreatívabbak legyenek, minél magasabb szinten tudjanak teljesíteni. Így például eltörölték a munkaidőt és a szabadságot, tehát mindenki akkor jár be dolgozni, amikor megfelelően tud koncentrálni. Van például olyan munkatársuk, aki délután jön be, viszont éjszakáig benn marad, mert egyszerűen reggel nem tud megfelelően teljesíteni.

Persze ehhez a munkabeosztáshoz szükség van arra az eltökéltségre és motiváltságra, ami magyar cégeknél ritkán fordul elő. Nem véletlen az sem, hogy a Ustream-nél is jóval a magyar átlagkereset felettiek a fizetések.

Az egész vállalat teljesen más körülmények között működik, mint egy átlagos itthoni munkahely. Az itt dolgozók például pingpongozással, csocsózással lazíthatnak a panoráma kilátással rendelkező modern közösségi térben, ahol egyébként rendszeresen tartanak zenés bulikat is meghívott dj-vel, amit a Ustream-en bárki követhet.

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a Ustream rendelkezik Budapest legmenőbb teraszával, ahonnan gyakorlatilag a teljes város belátható, és ahol déli grillezés közben szoktak szakmai megbeszéléseket folytatni. Ráadásul a grillezés mellé saját, Ustream márkájú sörük is van. Régebben ingyenes Túró Rudi automata is volt az épületben, így nem csoda, hogy rengeteg jelentkező szeretné itt tölteni a szakmai gyakorlatát.

A színes irodákban – melyeket a világ nagy városairól, illetve az év dolgozójáról neveztek el – szeparáltan is van lehetőség dolgozni, de van egy hatalmas közösségi irodaterük is. Alapvető struktúrájuk szerint csapatokban dolgoznak, azonban nincsen állandó felosztás, az adott feladattól függően alakulnak ki a teamek. Amikor ott jártunk, akkor is épp egy csapatmegbeszélés folyt a Pepovról elnevezett irodában.

A Ustreamnél kiemelten odafigyelnek arra, hogy új munkatárs felvételénél nyitottak legyenek, nem és bőrszín szerint ne tegyenek különbségeket. Habár még kevés női munkatársuk van, a jövőben mindenképpen szeretnék számukat növelni. Jelenleg is két nyitott pozíció várja a jelentkezőket, azonban nyilván nem könnyű bekerülni ebbe a közegbe.

Fotó: Barcsai Boglárka
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Menni vagy maradni? Váltási dilemmák év elején

Hiába gondolkodik a munkavállalók közel fele munkahelyváltáson, Szemán Zoltán karrier-tanácsadó szerint ez inkább a vágyat fejezi ki, nem a... Teljes cikk

Kitüntetett autóbusz-vezetők: 9 ezerszer kerülték meg a Földet baleset nélkül

Közel 460 munkavállaló teljesítményét jutalmazta idén a Volánbusz kitüntetéssel, illetve elismeréssel – közülük mintegy 300 autóbusz-vezető... Teljes cikk

TÉR típushibák, avagy mit ne kövessünk el

Jártamban-keltemben a minap, megkérdezték tőlem, hogy tudnék-e valami jótanáccsal szolgálni egy bevezetés előtt álló, egészen friss... Teljes cikk