Sütő- és cukrászipari technikus

Az élelmiszeripar ágazat 5 éves, érettségit és technikus szintű szakképzettséget adó képzése. A sütő- és cukrászipari technikus végzettségű szakember rendelkezik a pék és a cukrász szakma alapismereteivel is. Keresett szakma, hiszen a vállalkozások is szívesen alakalmaznak minél sokrétűbb tudással rendelkező szakemebereket. A technikus képesítés birtokában jó áttekintőképességgel, irányítóképességgel és az ehhez szükséges magasabb szintű szakmai tudással kell rendelkezni.

Ajánlott minden fiatal számára, aki szereti a szervezést, alkalmasnak érzi magát mások irányítására, akit érdekel az édességek, a süteménykészítés, a kenyérfélék és a péksütemények világa. Azoknak is ajánlott, akik szakirányú felsőfokú végzettséget szeretnének ezen a területen szerezni.

Általános információk

  
KategóriaÉlelmiszeripar
Szakmajegyzék szám507210513
Képzési idő5 év

Szakmai irányok

-

Kompetencia elvárás

Kézügyesség, szépérzék, kiváló ízérzékelés, csapatszellem, határozottság, megbízhatóság.

Végzettség

  • sütőipari és cukrásztechnológiai alapműveleteket végez;
  • sütőipari és cukrászati késztermékeket állít elő;
  • péktermékeket süt;
  • diétás és különleges táplálkozási igényű termékeket készít;
  • termeléstervezési és szervezési feladatokat lát el;
  • minőségbiztosítási dokumentumokat vezet, ellenőrzéseket végez;
  • gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatokat végez, a késztermékeket ellenőrzi és minősíti;
  • technológiai berendezéseket, gépeket beállít, működtet;
  • a termékgyártás víz- és energiagazdálkodását megtervezi és -szervezi;
  • részt vesz a személyi és az üzemi technológiai higiénia biztosításában és ellenőrzésében;
  • a melléktermékeket, hulladékokat kezeli, lehetőség szerint hasznosítja.