logo
  • Blogfolyam
  • HR Blogok
  • Szerzők
  • HRPortal.hu
logo
  • Blogfolyam
  • HR Blogok
  • Archívum
mobile logo
  • Blogfolyam
  • HR Blogok
  • Szerzők
  • HRPortal.hu
publikálva: 2020.11.25 - 5 éve
Szigedi Zsófia

Élelmiszerbiztonság a koronavírus idején

Élelmiszerbiztonság a koronavírus idején: a külsős tanácsadók szerepének fontossága

Az élelmiszerbiztonság szerepe az élelmiszervállalkozók életében a koronavírus előtt is rendkívüli fontossággal bírt, de a koronavírus megjelenésével ez csak fokozódott. A vírus számos élelmiszeripari szereplőt kihívások elé állított, kiemelten a vendéglátás és közétkeztetés ágazatát. A koronavírus megjelenésével számos kérdés merült fel a munkavállalók és munkaadók fejében is.

Személy szerint, mint egy élelmiszeripari cégnél több éve dolgozó személy, valamint az élelmiszeripari vállalkozók részére segítséget nyújtó HACCP szakértő, mindkét oldal nehézségeivel és kihívásaival azonosulni tudok. A bizonytalanság miatt szinte csak napokkal előre lehet tervezni sok esetben, de ebben az állapotban sem szabad megfeledkezni az élelmiszerbiztonságról és élelmiszerhigiéniáról.

 

A dolgozók valamint az élelmiszer védelme

Egy élelmiszeripari vállalkozónak a mindennapjai során is számos élelmiszerbiztonsági- és minőségi szabálynak meg kell felelnie, de a koronavírus miatt további kiegészítő tevékenységeket kell beiktatni a napi működésébe. Ezen kiegészítő tevékenységek közé tartozik a maszkviselés, speciális vírusölő fertőtlenítőszerek használata a napi takarítás során, a dolgozók soron kívüli higiéniai oktatása.

Meglévő ügyfeleim mind a tavaszi, mind az őszi időszakban rendszeresen felkerestek, hogy az éppen érvényben lévő rendeletekben hogyan tudnak megfelelni. Több esetben ki kellett egészíteni a meglévő HACCP dokumentációt, például a lázmérés dokumentálásával, a koronavírus járvány idején alkalmazandó utasításokkal.

A legtöbb élelmiszer előállító és forgalmazó partneremnél rendkívüli higiéniai oktatást tartottam, illetve tartok most is, a folyamatosan változó vírushelyzet illetve jogszabályi előírások miatt.

 

HACCP rendszer, mint alappillér

A HACCP dokumentáció meglétét eddig is rendelet írta elő az élelmiszeripari vállalkozások esetében, azonban sokan csak egyszer elkészítendő, szükséges papírmunkának tekintették.

A jól kidolgozott HACCP rendszer a megfelelő működés elérésének alappillére, azonban hosszú távon ez nem elegendő. A rendszert megfelelően tudni kell működtetni, beleértve a változások nyomon követését, jelen helyzetben a koronavírusra vonatkozóan.
Eltökélt szándékom, hogy az ügyfeleimmel hosszú távú partneri kapcsolatot építsek ki, ne csak egy egyszeri, ablakon kihajított időnek és pénznek tekintsék a szolgáltatást (HACCP készítést és tanácsadást), és mindkét fél részére egy igazi win-win „terméket” alkossunk.

Egy jól felépített minőségbiztosítási rendszerrel a váratlan eseményekre is gyorsan és hatékonyan tud reagálni az élelmiszeripari vállalkozó, minimalizálva a veszteségeit.

 

Fogyasztói bizalom a vendéglátókkal szemben

Fontos hangsúlyozni, hogy tudományosan eddig nem bizonyított, hogy az új típusú koronavírus az ismert fertőzési módokon túl (cseppfertőzés) más módon – pl. szennyezett élelmiszer fogyasztása révén – terjedne. Ezt erősítette meg a WHO, az EFSA és az Európai Járványügyi Központ is. A koronavírus járvány megelőzése érdekében fokozott figyelmet kell fordítani a napi, higiéniai szabályok szigorú betartására, folyamatosan követni és alkalmazni kell a humán járványvédelmi intézkedéseket. Vendéglátóhelyek esetében az eddig is ismert élelmiszerbiztonsági szabályok betartására fokozott figyelmet kell fordítani, melyben a megfelelő HACCP szakember csak a segítségükre lehet.

A fogyasztók mindig is kiélezettek voltak – teljesen jogosan – a kézhez kapott étel-ital minőségét illetve a forgalmazás körülményeit illetően. A vírushelyzetben ez hatványozottan igaz, nem mindegy, hogy az étel átvétele során (legyen az a helyszínen vagy kiszállítást követően) milyen körülményekkel találkozik, hogy történik a pénzkezelés, a termék védelmére milyen óvintézkedést tesz a vendéglátó.

A fogyasztói bizalom növelésének érdekében számos intézkedést hozhat a vendéglátó, pl. kártyás fizetés bevezetése, kézfertőtlenítő automaták felszerelése, dolgozói védőöltözet biztosítása. Ügyfeleim a legtöbb esetben tanácstalanok, hogy mivel tudnák a fogyasztói bizalmat növelni, természetesen ebben is rendelkezésükre állok.

HACCP vagy minőségbiztosítási tanácsadó szerepe

A koronavírus idején hatványozottan igaz, hogy a munkáltató és a munkavállaló is pontos információkkal rendelkezzen az élelmiszerbiztonsági előírásokra vonatkozóan. Legyen szó a konyhai/ üzemi terület higiéniájáról, a vendégtér kialakításáról, a dolgozók higiéniájáról és viselkedéséről vagy az új dolgozók belépéséről.

Ez igaz egy újonnan induló létesítményre valamint egy már működő egységre is. A HACCP tanácsadó a tervezés, engedélyezés illetve működtetés egész folyamatán végig kíséri és segíti az ügyfelét. Információkkal látja el az élelmiszer-előállítási és/vagy forgalmazási folyamatra vonatkozóan, legyen az törvényi szabályozás vagy gyakorlati praktika.

Több ügyfelem is megkeresett azzal kapcsolatban, hogy milyen védőeszközöket javasolt biztosítani a dolgozói részére. Emellett az alapvető kérdések egyike, hogy mi a teendő, amennyiben valamelyik alkalmazott koronavírusos lesz. Hogy történjen a fertőtlenítés, a munkabeosztás, kell-e mindenkit tesztelni.

Véleményem szerint a szaktudáson túl a szolgáltatás akkor válik teljessé, ha a szakember emberileg is megtalálja a közös hangot a megbízójával, rendelkezésre áll akár személyesen, akár telefonon, és a kicsinek tűnő, de nagyon is fontos kérdésekkel is megkereshető.

Címkék:
Szigedi Zsófia

Zsófi vagyok, élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök MSc végzettséggel rendelkezem. Több mint éve az élelmiszeripar területén dolgozom. Az évek során számos olyan esettel találkoztam, ahol fiatal kezdő vállalkozók vagy akár már meglévő élelmiszeripari egységek számára nehézséget okozott az élelmiszerbiztonsági előírásoknak való megfelelés: A kezdő vállalkozóknak a kezdetekben teljesen ismeretlen volt a HACCP rendszer valamint maga az engedélyeztetés folyamata, a hatósági jogszabályok értelmezése, új létesítmények kialakítása, A már működő létesítmények is sokszor falakba ütköztek ezen a területen.

A szerző összes bejegyzése
Bejegyzések, amik még érdekelhetnek
2025-07-02 14:15:43
Grade rendszer – A csapatok építésének alapja
2025-07-01 09:23:39
Termékeny zűrzavar
2025-06-30 07:46:15
KvantHumanisztika Kurzus 2
https://www.haccpspecialista.hu/blog/

Már csak egy hajszál választ el az élelmiszeripari vállalkozásod elindításától, és az pont a HACCP rendszer? Esetleg a tervezés legelejétől igénybe vennéd egy HACCP tanácsadó segítségét? Sokan tanácstalanok, hogy kit válasszanak az internet adta lehetőségek közül, mások alapvetően nyűgnek érzik a HACCP rendszer kidolgoztatását. Ebben a cikkben a HACCP tanácsadó fontosságának témakörébe tekintünk bele.

A blog összes bejegyzése
Hirdetés
A szerkesztő ajánlja
  • 2024-04-02 16:03:10 | Kaló István

    Informatikusok Magyarországon: Alkalmazott vagy Vállalkozó? - Fókuszban az IT Contracting

Cimkefelhő
hr coaching álláskeresés karrier e-learning vezetés motiváció munkavállaló állásinterjú vezető munkáltató toborzas állás elearning Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda önéletrajz Scotwork tárgyalás Munka Törvénykönyve tárgyalástechnika stressz munka coach Linkedin Dr. Kocsis Ildikó felmondás képzés scotwork kiválasztás szervezetfejlesztés változás vezetőfejlesztés tippek érthető jog online tanulás profitárgyaló szabadság tanulás siker tárgyalásikészség-fejlesztás önismeret
Widget Image

Főszerkesztő: Karácsony Zoltán

E-mail : zoltan.karacsony kukac hrportal.hu

Felelős kiadó: Markovics András

A HR Blog.hu kiadója a HR Portal.hu

A szerkesztőség címe: 1135 Budapest, Petneházy u. 55. I./7.

Telefon: +36 (1) 781 75 96

Gépház

Blogger bejelentkezés

Blogger regisztráció

Adatvédelem

Kiadónk további kiadványai

hrportal.hu

munkaugyi.hu

hrclub.hu

allasportal.hu

edenkert.hu

haziallat.hu