Az új technológiák az élet csaknem minden területén megjelentek. Sokan mégis félnek, hogy a kialakult, jól bevált modelleket megkérdőjelezik. Ezért is hívják „disruptive” (felforgató) technológiának azokat a fejlesztéseket, amelyek átalakítják az egyének és csoportok életét, a világ gazdaságát, az üzleti életet, a különböző iparágakat. De a disruptive nemcsak azt jelenti, hogy „felforgató”, azt is jelenti, hogy „forradalmi”.AAEAAQAAAAAAAAa_AAAAJGQxMzJkMWQzLTZjZTgtNGIzOC1iNTI5LTE5YmQ2MGY2ODZlMA

A McKinsey Global Institute egyik közelmúltban készített tanulmánya 12 olyan technológiát emelt ki, amelyeknek – becslésük szerint – 2025-ben már évi 14-33 milliárd (!) dolláros gazdasági eredménye lehet. Ezek a következők:

- Mobil internet – rendkívül gyorsan változó lehetőségek, amelyek párosulnak a csökkenő árakkal, illetve költségekkel.

- Intelligens szoftverek – a tudás-alapú feladatok elvégzésére alkalmazott programok fejlődése és terjedése.

- A „dolgok internete” – az apró és olcsó érzékelők, kapcsolók alkalmazása lehetővé teszi az adatgyűjtés, a döntés-előkészítés és az optimalizálás folyamatának automatizálását. Gyakorlatilag az élet minden területén jelen van, és hihetetlen sebességgel fejlődik.

- Robotika – az intelligens robotok és automatizált rendszerek térnyerése.

- Felhő-alapú internet – használata már ma is gyökeresen átalakította az informatikát és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokat.

- Vezető nélküli, vagy félautomata járművek – önvezérlő drónok, gépkocsik, a vasúti- és légi közlekedés átalakulása.

- Genomika – a genetika és a génmanipulációs eljárások fejlődése (talán a legtöbb vitát és erkölcsi kételyt kiváltó terület).

- Energia-tárolási rendszerek – az energia tárolása későbbi használatra (a fogyasztási elektronikától a gépjárművekig látható a fejlődés).

- 3D nyomtatás – napról-napra bővül az alkalmazás és a lehetőségek köre: az emberi szövetektől az ipari alkalmazásig gyakorlatilag bármire használható technológia.

- Újfajta anyagok – a korábbiaknál erősebb, könnyebb és tartósabb anyagok megjelenése.

- Fejlett olaj- és gázkitermelési technológiák – a kutatás és a kitermelés új lehetőségeinek megteremtése.

- Megújuló energiák - alkalmazásuk gyökeresen megváltoztatja mindennapjainkat.

A folyamatos változásokkal párhuzamosan átalakulnak az üzleti élet játékszabályai is. Teljesen új termékek és szolgáltatások jelennek meg, válnak értékessé. A vállalkozások az üzleti-személyzeti modell megújításával, rugalmassá tételével alkalmazkodhatnak a kihívásokhoz. A vezetőktől megfelelő bátorságot követel a helyzet. Nem szabad félniük, hogy a kialakult, jól bevált modelleket megkérdőjelezzék és új eddig járatlan irányokba induljanak el.