kapubanner for mobile
Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 15 éve

A munka rovására megy az összeomlott családi háttér és a hazudozás

A család jelentősége gyakran eltörpül a pénzkeresés, karrier mellett. Pedig a munka és a magánélet harmonikus egyensúlyával érhető el a legjobb egyéni teljesítmény. A szülőtréninggel mindezek megtanulhatók. Ám nemcsak az összeomlott családi háttér rontja a munkahelyi teljesítményt, hanem a folyamatos hazudozás is, hiszen rengeteg energiát emészt fel a kiötlött történet szinten tartása - mondja Jeviczki Tamás, a különleges tréningekre specializálódott pszichológus, családterapeuta.

images

A munka nem gyerekjáték: mint tudjuk, nincs vége a munkaidőnknek nyolc óra leteltével, és ez nemcsak a felsővezetőkre igaz, hanem az átlagemberre is. Ha a karrierista, elvárásoknak megfelelni kívánó munkavállaló/ és a cég érdekeit minden más elé helyező vezető reggel 6-től este 9-ig húzza az igát, nem csoda, ha semmilyen ingere nincs a kacsamesék taglalására, férj/feleség napi beszámolójára. Sajnos, ez manapság odáig fajult, hogy a menedzserek, felelős beosztásban dolgozók nem fordítanak kellő időt, és energiát házastársukra, gyerekeikre, hiszen "az üzlet mindenekfelett". A munkahelyi konfliktusok, és az elbocsátástól való félelem is nehezíti a helyzetet, amely sokszor arra készteti őket, hogy a családi életet, gyereknevelést teljesen háttérbe szorítsák. Ennek egyenes következménye az elidegenedés, a válás, a boldogtalanság.

A dolog iróniája, hogy a hatalmas munkaterheléssel és felelősséggel járó feladatokat gyakran pont a családjuk érdekében vállalják el a vezetők. De van megoldás: egy szokatlan tréningforma, az úgynevezett szülőképző tréning segít a probléma felismerésében, a munkahelyi teljesítményhez is elengedhetetlen stabil családi háttér erősítésében.
Jeviczki Tamás, a tréning kiötlője a képzés során a pszichológusi, családterapeutai, tréneri képzettségét és saját szülői tapasztalatait felhasználva arra keresi a résztvevőkkel a választ, hogyan válhatnak sikeres, boldog, kiegyensúlyozott, magabiztos szülőkké, és hogyan nevelhetik gyermekeiket is ilyenekké.

Mi az a szülőképző tréning?

- Ez a tréning azért jött létre, hogy jobban működjön a párkapcsolat és a gyereknevelés - meséli a tréner. Szülőképzés tréningprogram - ahogy a neve is sugallja - elsősorban jelenlegi és leendő szülőknek szól. Mindazonáltal, mivel nem konkrét ismereteket, hanem általánosabb, hosszabb távon alkalmazható készségeket tanítanak, a képzés más célcsoportoknak is hasznos lehet például olyan foglalkozásnál, ahol szülőkkel és / vagy gyermekekkel kell együtt dolgozni. Emiatt a tréning ajánlható óvodapedagógusoknak, tanároknak, bölcsődei nevelőknek, dajkáknak, más, gyermekekkel vagy szülőkkel foglalkozó szakembereknek.

A tanulni vágyók megtanulhatják, hogyan legyen jobb a kapcsolatuk a családtagjaikkal, miként előzzenek meg konfliktushelyzeteket, és oldják meg a meglévő konfliktusokat úgy, hogy az a kapcsolat javára váljon. Megismerik azokat a nevelési elveket és módszereket, melyek a sikeres gyermeknevelés és családi élet valószínűségét növelik. Megszerettethetik a gyermekükkel a tanulást, a házimunkát, és önmagáért felelősséget vállalni tudó felnőttet nevelhetnek belőle. A tréningen tanultak alkalmazásával jobb (nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb, derűsebb) otthoni légkör érhető el - áll a tréning honlapján található bevezetőben.

Vetkőzzük le vezetői szerepünket

Jeviczki Tamás elmondta, hogy eleinte a felsővezetőket célozták meg, de idővel kiszélesítették a képzés körét, hiszen a tréningpiacot is elérte a gazdasági válság. Nemcsak a cégek, az emberek is spórolnak. Eleinte azért állt a hazánkban elsőként bevezetésre kerülő tréning középpontjába a magas stressz-faktor mellett dolgozó, kimerült és feszült vezetők családi hátterének segítése, mert a szakember a speciális helyzetükön kívánt segíteni.

Hiszen a menedzserek munkahelyi habitusukat, konfliktusaikat nem tudják levetkőzni, és azokat a családi fészekbe is magukkal viszik. Ez azonban a kapcsolat rovására megy - nyomatékosítja a pszichológus. Ennek eredményét láthatjuk abban, hogy egyre több a válás, a családon belüli végletekig kiélezett konfliktusok nagy száma, amely egyértelműen a gyermekekben okoz törést. Hiszen köztudott, hogy rajtuk tükröződik a szülők közötti harmonikus, vagy éppen feszültséggel teli kapcsolat.

Senkinek nem jó, ha hazaviszi munkahelyi problémáit és a hatalmi vezetői módszereit. Otthon már nem cégvezető, hanem családapa, -anya, ezt érdemes rögzíteni. A menedzserek életformájukból adódóan folyamatosan úgy érzik, hogy időkorlátok közé vannak szorítva, amely türelmetlenséghez, ingerültséghez vezet mind a munkában, mind otthon. Így a képzés során kifejezetten nagy hangsúlyt fektetnek az időgazdálkodásra, a stresszkezelésre, de külön kitérnek a résztvevők egyedi problémáinak megoldására is.

Kommunikációból gyengék vagyunk

Jeviczki Tamás szerint mivel a kommunikáció a fő eszközünk a nevelésben, mindenképpen érdemes jól használni. Sajnos azonban annak ellenére, hogy az ébren töltött időnk mintegy 70 százalékát kommunikációval töltjük, ez az emberek többségének nehezen megy. Érdemes feltennünk magunknak néhány kérdést: kifogástalanul kommunikáltak a szüleink? Nem volt szerepjátszás, veszekedés, sértődés, mártírkodás, konfliktuskerülés egy-egy beszélgetés végén? Szeretnénk, hogy gyermekünknél ne kövessen el hasonló hibákat? Jó felismerni azt a tényt, hogy gyakran elavult nevelési módszereket alkalmazunk a gyereknevelés során, amelyet szüleinktől vettünk át. A tekintélyelvű nevelés azonban már nem korszerű, mert hosszú távon egyáltalán nem hatásos. Gyakran találkozni olyan szülőkkel, akik gondban vannak tinédzser csemetéjükkel, aki nem tiszteli szüleit, nem fogad szót. Ez a tréning új nevelési módszereket tanít meg a vezetők/szülők számára, amellyel feloldhatják és a helyes útra terelhetik családi hátterüket. Mindezt a konfliktuskezelési technikák elsajátítása, a stresszkezelés, a gyermekek intelligenciájának és kommunikációjának megismerése, fejlesztése révén.

Módszerek

Ez a tréning alapvetően egy kommunikációs készségeket fejlesztő tréning, különböző, a résztvevők igényeinek megfelelő elágazásokkal - fogalmazott Jeviczki Tamás. Az egyik ilyen az időgazdálkodás, általa csökkenthető a feladatterhelés, a stressz, és növelhető a családdal töltött idő mennyisége. A pszichológus szerint teljesen egyszerű módszereket tanulnak meg az érdeklődők: például a munkából kimerülten hazaérve tartsanak 10-15 perces szünetet, mielőtt nekikezdenének az otthoni teendőknek, tudnak szusszanni egyet.

A másik lépés az életvezetés: olyan munkát kell végezni, amely örömet okoz, hiszen sokkal nagyobb tehernek érezzük azt, amit nem szeretünk csinálni, mint, amit igen. A szakember mindezeken túl gyorsított módszerrel megtanítja a részt vevőket relaxálni. Hiszen a kommunikációs probléma húzódik meg a legtöbb megromlott családi élet hátterében, feszültséggel teli házaséletben, de a stressz is komoly bajt okoz. A házasságon belüli problémák nem megfelelő kezelése ma oda vezet, hogy Magyarországon a házasságok több mint fele - Budapesten mintegy kétharmada - vezet váláshoz. Az emberek nem nagyon tudják, hogyan kerülhetik el magánéletük összeomlását, hogyan tehetik rendbe párkapcsolatukat, miként egyeztessék össze magánéletüket és munkájukat. A tréning során azonban rájönnek, hol húzódik meg a probléma gyökere, mi az, ami megváltozott kapcsolataikban, mi az oka a nézetkülönbségeknek, és így már képesek lesznek azon változtatni.

- Leginkább nők vevők erre a tréningre - árulta el a családterapeuta. Hiszen még mindig az a nézet uralkodik a társadalomban, hogy a nő feladata a családi élet harmóniájának fenntartása, a háztartás, gyereknevelés és a karrier mellett. Így leginkább ők érdeklődtek ezen tréning iránt. A nők ugyanis gyakran magukba fojtják sérelmeiket, nem adják ki magukból a feszültségeiket, ez pedig testi és lelki betegségekben törhet ki rajtuk pl. asztma, fejfájás - fűzte hozzá a szakember. A speciális, vezetők igényeire szabott tréninget eleinte úgy tervezték, hogy juttatásként fogják adni a munkáltatók a gyereket nevelő, vagy gyermeknevelésre készülődő középvezetők számára. Reméljük, egyszer megvalósul - bizakodik a tréner.

A jövő tréningje

Arra a kérdésre, hogy mi várható a jövőben, milyen újdonságokra lehet számítani a tréningpiacon, Jeviczki Tamás elmondta: hamarosan Skócia felé veszi az irányt, új tréning módszert tanul ki, amely az emberek önbecsülésének erősítésére épül.

Szerinte ugyanis tudatosítani kellene az emberekben, hogy nem a pénz, hanem a tartalmas munka számít a dolgozónak, ahogy egy közelmúltban készült felmérés is bebizonyította. Manapság a munkáltatók azt feltételezik, hogy megelégszik azzal a dolgozó, hogy fizetést kap és nincs megbüntetve. De ezzel csak azt érik el, hogy a munkavállaló annyit teljesít, amennyi a kötelessége.

Ahhoz, hogy a munkavállalók teljes erőbedobással dolgozzanak, kihasználják a képességeiket, kreativitásukat, és teljesen elköteleződjenek a vállalat céljai mellett, ahhoz többek között az kell, hogy önmagukkal teljesen rendben legyenek, azt érezzék, fontos, megbecsült tagjai a vállalatuknak. Ez az új, gondolatébresztő, véleményformáló képzés ezen a nézeten kíván változtatni, vagyis az ember belső növekedésére fókuszál. - Ez a vállalat érdeke is, hiszen növeli az elkötelezettséget - emelte ki a munka világára ható eredményt a szakember.

Folyamatosan hazudunk munkahelyünkön

Köztudott, hogy az emberek - főleg a munkahelyen - hajlamosak elferdíteni a valóságot, annak érdekében, hogy jobb színben tüntessék fel magukat. - A munkahelyi problémák mintegy nyolcvan százalékáért a nem őszinte kommunikáció tehető felelőssé - közli a döbbenetes tényt a pszichológus. Így talán nem véletlen, hogy az új tréningnek egyik alappillére a hét közül az, hogy legyünk őszinték. Ez nem azt jelenti, hogy az első indulatunkat kell pl. a főnökünk szemébe vágnunk. Hanem azt, hogy mélyen nézzünk magunkba, fogalmazzuk meg, mi is ténylegesen a bajunk, milyen megoldatlan belső problémákat jelez a másikra zúdított indulatunk, ez segíti ugyanis a munkahelyi konfliktusokat tisztázni, önmagunkat helyre rakni - magyarázza Jeviczki Tamás.

- Rengeteg időt igényel a hazudozás. Hatalmas energiát emészt fel a történet szinten tartása, és az, hogy kitaláljuk nem létező személyiségünket, életünket ahelyett, hogy önmagunkat adnánk, ráadásul rontja a termelékenységet - hívja fel a figyelmet a hazudozás munkára tett hatására Jeviczki Tamás, hozzátéve: a hazugságokat folyamatosan tovább kell szőnünk, és nagyon ügyelnünk kell mondandónkra, hiszen könnyen lebukhatunk. Ha a munkahelyi légkör lehetővé teszi a nyílt őszinteséget, akkor nem kell energiát szánni a hazugságok kitalálására, tálalására, hitelesítésére, a lebukás elkerülésére, és mások hazugságainak, szándékainak kiderítésére, az őszinteség hiánya miatti rossz munkakapcsolatokra és munkaproblémákra, és akkor ezt az energiát mind produktív munkára lehet használni - nyomatékosítja a szakember. - Érdemes megnézni, mi állhat ennek a háttérben - javasolja a pszichológus. Gyakran például a munkahely elvesztésétől való félelem. Az új tréning egy életmódbeli változást hivatott előidézni, amely révén világossá válik, miért hazudik az illető, milyen védekezés húzódik meg a hazugság mögött. Ha ez világos, akkor ez már nagy lépés a megoldás felé.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Mire figyeljünk a külföldi vendégmunkások beillesztésénél?

A harmadik országbeli munkavállalók beillesztése, a kulturális különbözőségek kezelése, kihívásokkal teli folyamat lehet. Hódosi Zoltán két... Teljes cikk

Az üzleti gondolkodás fejlesztése a HR-ben

Az HR és az üzleti gondolkodás összekapcsolása kiemelkedő fontosságú a vállalatok sikere szempontjából. A humán erőforrás szakembernek ugyanakkor... Teljes cikk

Net-Coach ösztöndíjas felnőttképzést indít tavasztól az NMHH

Új felnőttképzési program indul tavasztól a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) együttműködésében. Teljes cikk