Megjelent: 8 éve

Átlagosan 160 ezer forintot keres a magyar

Az év első kilenc hónapjában 3,9 százalékkal nőttek az átlagkeresetek az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szeptemberi keresetnövekedésre hatással volt a fegyveres testületek illetményemelése és a szociális területen dolgozók részére kifizetett kiegészítő pótlék - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Szeptemberben 5,1 százalékkal nőttek a bruttó átlagkeresetek a nemzetgazdaságban, a közfoglalkoztatottak nélkül számolva 5,3 százalékos volt a növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A bruttó és a nettó keresetek egyenlő mértékben emelkedtek éves összehasonlításban, mivel adóváltozás nem befolyásolta alakulásukat.













A szeptemberi keresetnövekedésre is hatással volt a fegyveres testületek illetményemelése és a szociális területen dolgozók részére kifizetett kiegészítő pótlék - közölte a KSH.

Mivel szeptemberben a fogyasztói árak 0,4 százalékkal alacsonyabbak voltak az egy évvel korábbiaknál, a reálbérek még nagyobb mértékben emelkedtek: 5,5, illetve 5,7 százalékkal.

A vállalkozásoknál 4,2 százalékos volt a bruttó átlagkeresetek éves emelkedése, szintén a közfoglalkoztatottak nélkül számolva, 255 forintot tett ki szeptemberben. Ezen belül a rendszeres bérek 3,9, a prémiumok, jutalmak és más egyszeri juttatások növekedése 12,5 százalékos volt.

A költségvetési szektorban 8,2 százalékos volt bérnövekedés, szeptemberben így 259 ezer forint volt a havi bruttó átlagbér.

243 000 forint volt a bruttó átlagkereset

Idén január-szeptemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete - a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél - 243 000 forint volt.

A nemzetgazdasági szinten az átlagos - családi kedvezmény nélkül számított - nettó kereset 159 200 forint volt. 2015-ben a családi kedvezmény igénybevételének szabályai csak kismértékben változtak, ez számottevően nem befolyásolta a nettó keresetek átlagindexét. Ugyanakkor a kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag 166 000 forintra becsülhető.

A pénzügyi biztosítási szektorban hagyományosan legmagasabbak az átlagkeresetek, szeptemberben 460 ezer forintot értek el, ez 2,1 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

A mezőgazdaságban 6,3, az építőiparban 7,0 százalékkal nagyobb volt az átlagkereset, mint tavaly szeptemberben, ez 188, illetve 194 ezer forint bruttót jelentett. Az ipari átlagkereset 257 ezer forint volt, a kereskedelemben 224, a szálláshely szolgáltatás és vendéglátás területén csak 154 ezer forint volt a bruttó kereset az infokommunikációs szektorban viszont elérte a 432 ezer forintot.











A költségvetési szektoron belül a közigazgatás, védelem és társadalombiztosítás terén dolgozók keresete 280 ezer forint volt 12,0 százalékkal több,mint egy éve. Az egészségügyben 223, az oktatásban 263 ezer forint volt a szeptemberi átlagkereset, 3,0, illetve 6,8 százalékkal emelkedett tavaly szeptember óta.

A KSH friss adataiból kiderül, hogy a közfoglalkoztatottak száma szeptemberben megközelítette 208 ezret, ami 6 ezerrel, 2,5 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A teljes munkaidőre 78,8 ezer forintot kaptak, 1,2 százalékkal többet, mint tavaly.

A vállalkozásoknál 49 ezerrel, 2,6 százalékkal többen álltak alkalmazásban, mint tavaly szeptemberben.


Idén az első kilenc hónapban a kereseteket terhelő járulékok és a személyi jövedelemadó-szabályok változatlansága miatt a nettó és a bruttó keresetek egyaránt 3,9 százalékkal emelkedtek. A közfoglalkoztatottak átlagkereseti adatait figyelmen kívül hagyva a nemzetgazdaságban 4,0, ezen belül a vállalkozásoknál 3,7, a költségvetés területén 4,6, a nonprofit szervezeteknél pedig 3,3 százalékkal nőttek a keresetek. A fogyasztói árak 0,3 százalékos mérséklődése mellett a reálkereset 4,2 százalékkal emelkedett.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Romlott a fizetésünk értéke - mutatjuk a legfrissebb számokat

2023-ban a bruttó átlagkereset 571 200, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 393 700 forintot ért el. 2023-ban a bruttó és... Teljes cikk

Logisztika, beszerzés - mutatjuk, hogy alakulnak a fizetések és a nemek közötti bérszakadék

A széles értelemben vett – a logisztikát és a beszerzést is magában foglaló – ellátásilánc-menedzsment területén dolgozók az előző évekhez... Teljes cikk

SZJA 2024

Minden a személyi jövedelemadóról. Áttekintettük, hogy idén meddig kell benyújtani az szja-bevallásunkat, kiknek, mennyit vonnak, milyen... Teljes cikk