Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

A sztrájktól tartva rendezik a francia orvosok túlórapénzét

Roselyne Bachelot francia egészségügyi miniszter hétfőn bejelentette, hogy 700 millió euróval rendelkezik a kórházi orvosok túlórapénzének rendezésére, miután ez utóbbiak a sürgősségi ellátásban dolgozók figyelmeztető sztrájkjához való csatlakozással fenyegetnek.

A francia közkórházak többségében kritikussá vált a helyzet, ugyanis a kórházi sürgősségi ellátásban dolgozók négy szakszervezete december 24-e óta figyelmeztető sztrájkot folytat. Hozzájuk múlt héten csatlakoztak az altatóorvosok. A legtöbb sürgősségi osztályon az orvosok száz százaléka sztrájkol szimbolikusan, de ebből a betegek nem sokat éreznek, ugyanis az ellátás folyamatosságát az orvosok így is biztosítják.

A konfliktus tárgyát a kórházi orvosoknak ki nem fizetett 23 millió túlóra és 3,5 millió beragadt szabadnap okozza, amelyet munkaerőhiány miatt az egészségügyi dolgozók egyszerűen nem tudnak kivenni. Az elvben pénzzel megváltható szabadság kifizetésére a kórházaknak nincs elegendő pénzük.

A sürgősségi ellátásban dolgozók és az altatóorvosok a francia közkórházak 33 ezer teljes állású és 15 ezer mellékállású orvosi állományának 20 százalékát jelentik, és ők adják a legtöbb ügyeletet. A kifizetetlen bérek mellett a hét minden napján 24 órában végzett munkájuk "jobb elismerését" is követelik.

Újabb sztrájkfenyegetéseket követően az egészségügyi miniszter hétfőn fogadta a még nem sztrájkoló kórházi orvosok szakszervezeteinek képviselőit, akikkel megállapodott abban, hogy január 10-én és 15-én kezdik meg a tárgyalásokat a helyzet rendezéséről. A miniszter jelezte, hogy 700 millió eurós kerettel rendelkezik a tartozások kifizetésére.

A szakszervezetek üdvözölték a tárgyalások megkezdését, de a sztrájkolók követeléseik nem teljesítésének esetére január 24-re "valódi sztrájkra" szóló felhívást tettek közzé.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter