Megjelent: 14 éve

A tehetségek fejlesztése a kulcs

A határokon átnyúló munkaerőpiac kialakítása sürgető probléma: csak Nyugat-Európában 125 millió külföldi munkavállalóra lesz szükség 2025-ig ahhoz, hogy fenntartható legyen a növekedés.

Szakemberhiány világszerte
A globális munkaerőpiac kialakítása megfelelően támogatná a folyamatos gazdasági bővülést. Számtalan demográfiai tendencia nyomán - kezdve az alacsony születési rátákkal, egészen az idősödő baby boom generációig - jelenleg hosszú távú hiány figyelhető meg a képzett munkaerő terén a fejlett és a fejlődő országokban egyaránt.

A probléma számos kulcsfontosságú iparágat sújt, beleértve az egészségügyet, pénzügyi szolgáltatásokat és termelést, és odáig fajulhat, hogy a vállalatok folyamatos növekedését is veszélyezteti - mondta el William G. Parrett, a Deloitte vezérigazgatója a Világgazdasági Fórum keretében.

Gyorsabb letelepedés és családegyesítés
Parrett elmondta: ahhoz, hogy meg tudjunk felelni az üzleti élet újabb elvárásainak, túl kell lépnünk a hagyományos üzleti modellen, amely pusztán a tehetségek felvételéig, illetve megtartásáig terjedt. A tehetséget fejleszteni és alkalmazni is tudni kell, mind hazai, mind pedig nemzetközi téren. Továbbá, a globalizáció terjedése megkívánja, hogy az egyes kormányok távolabbra is lássanak, mint saját nemzeti munkaerőpiacuk, és tegyenek meg mindent, hogy manapság a tehetség számára ne legyenek határok. A kihasználatlan munkaerőforrások, mint a nők és a kisebbségiek bevonása is nagyot lendíthet a globális gazdaságon.

A helyzet igencsak sürgető. Egyedül Nyugat-Európában 2025-re 125 millió külföldi munkavállalóra lesz szükség ahhoz, hogy a növekedés fenntartható legyen.

"A külföldi megbízások jellegének megváltoztatása, infrastrukturális vállalatokkal való együttműködés a gyors letelepedés elősegítésére, valamint más vállalatokkal olyan hálózatok létrehozása, amelyek kihasználják a kiküldetésen lévők házastársai által kínált munkaerőt - néhány példa arra, mit is tehetnének maguk a cégek." - hangzott el a Világgazdasági Fórumon.

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Elharapódzott a rövidített munkaidő Németországban a vírus miatt

Minden korábbinál többen, 7,3 millióan dolgoznak rövidített munkaidőben Németországban a koronavírus-járvány miatt. Teljes cikk

Romániában bértámogatással ösztönzik a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak visszafogadását

Romániában a járvány idején 400 ezer munkaszerződést felbontottak és 600 ezret felfüggesztettek. Teljes cikk

Dolgozóinak 30 százalékát elküldi az EasyJet

A járvány miatt a brit légitársaság is leépítésekbe kezd. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek