Szegedi Juli
Szerző: Szegedi Juli
Megjelent: 7 éve

Az anyákat nem látják szívesen a macho munkahelyeken

A gyerekes anyák 52 százaléka hagyja el munkáját, ha az ott dolgozók 70 százaléka férfi. Ha pedig olyan szakmában dolgozik, mely jellemzően férfifoglalkozás, akkor inkább a pályáját is elhagyja a kisgyerekes nő.

Ha túlórázni kell, a gyerekesek sokkal jobban elkeserednek, mint a gyermektelenek - ebből a tényből indult ki az Indiana Egyetem kutatása. A férfiak több mint egyharmada, a nőknek pedig mintegy egyötöde rendszeresen többet dolgozik, mint heti 50 óra. Azok a cégek általában, ahol sok férfi dolgozik jogi, pénzügyi, orvosi, mérnöki szektorban tevékenykednek. A Gender&Society-ben megjelent tanulmány úgy találta, hogy ezeken a területeken a férfitúlerő miatt nagyon sokat kell túlórázni - akár heti 50 órát is elvárnak az alkalmazottaktól, hiszen a nyereség az első. Nincs ez így a jellemzően nők által vezetett munkahelyeken, vagy ahol egyensúly van a nemek arányában.

A probléma neve: férfi

A hosszú munkaidő mellett nagyon nehéz zsonglőrködni, ha egy kisgyerek vár otthon vagy az óvodában, és ez még akkor is így van, ha a munkahelyen főként nők dolgoznak. Mégis úgy tűnik, hogy a túlórázás önmagában nem elég ok arra, hogy a nő ne érezze jól magát a munkahelyén. Ha túlórázni is kell és a férfi munkatársak vannak többségben, akkor eme két tényező kombinációja az, ami miatt az anyák 52 százaléka inkább otthagyja állását.

Míg néhányan közülük azért mennek el, mert nyomást gyakorolnak rájuk, a legtöbben maguktól döntenek így - ez arra utal, hogy alapvetően a férfiakkal van a probléma. Talán a férfiak uralta munkahelyeken ma is uralkodik egy idejétmúlt elképzelés, mely szerint az anya helye otthon van a fakanál mellett, míg az apák a kenyérkeresők a családban.
A kutatás vezetője szerint tehát nem a túlóra, hanem a férfikörnyezet a fő oka az anyák kilépésének.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter