Szegedi Juli
Szerző: Szegedi Juli
Megjelent: 7 éve

Az anyákat nem látják szívesen a macho munkahelyeken

A gyerekes anyák 52 százaléka hagyja el munkáját, ha az ott dolgozók 70 százaléka férfi. Ha pedig olyan szakmában dolgozik, mely jellemzően férfifoglalkozás, akkor inkább a pályáját is elhagyja a kisgyerekes nő.

Ha túlórázni kell, a gyerekesek sokkal jobban elkeserednek, mint a gyermektelenek - ebből a tényből indult ki az Indiana Egyetem kutatása. A férfiak több mint egyharmada, a nőknek pedig mintegy egyötöde rendszeresen többet dolgozik, mint heti 50 óra. Azok a cégek általában, ahol sok férfi dolgozik jogi, pénzügyi, orvosi, mérnöki szektorban tevékenykednek. A Gender&Society-ben megjelent tanulmány úgy találta, hogy ezeken a területeken a férfitúlerő miatt nagyon sokat kell túlórázni - akár heti 50 órát is elvárnak az alkalmazottaktól, hiszen a nyereség az első. Nincs ez így a jellemzően nők által vezetett munkahelyeken, vagy ahol egyensúly van a nemek arányában.

A probléma neve: férfi

A hosszú munkaidő mellett nagyon nehéz zsonglőrködni, ha egy kisgyerek vár otthon vagy az óvodában, és ez még akkor is így van, ha a munkahelyen főként nők dolgoznak. Mégis úgy tűnik, hogy a túlórázás önmagában nem elég ok arra, hogy a nő ne érezze jól magát a munkahelyén. Ha túlórázni is kell és a férfi munkatársak vannak többségben, akkor eme két tényező kombinációja az, ami miatt az anyák 52 százaléka inkább otthagyja állását.

Míg néhányan közülük azért mennek el, mert nyomást gyakorolnak rájuk, a legtöbben maguktól döntenek így - ez arra utal, hogy alapvetően a férfiakkal van a probléma. Talán a férfiak uralta munkahelyeken ma is uralkodik egy idejétmúlt elképzelés, mely szerint az anya helye otthon van a fakanál mellett, míg az apák a kenyérkeresők a családban.
A kutatás vezetője szerint tehát nem a túlóra, hanem a férfikörnyezet a fő oka az anyák kilépésének.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Emelkedett a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 1 millió 726 ezerre emelkedett. Teljes cikk

Ez kell a nagy-britanniai munkavállaláshoz 2021-től

Nagy-Britanniában meg akarják szüntetni a brit gazdaság függését az Európából érkező olcsó munkaerőtől. Teljes cikk

Mártírként említik a koronavírusban elhunyt egészségügyi dolgozókat Kínában

Eddig több mint háromezer egészségügyi dolgozó kapta el a koronavírust Kínában. Teljes cikk