Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 2 éve

Európa küzd a bevándorló munkások rabszolgasorba taszítsa ellen

Az európai országok azzal küszködnek, hogy megakadályozzák a bevándorló munkások elleni túlkapásokat, és hogy modernkori rabszolgaként kezeljék őket, miközben kizsákmányoló főnökeik - az építőipartól a mezőgazdaságig - rászedik a munkaügyi ellenőröket - közölte szerdán az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA).

Egyes országokban, mint Franciaország, Lengyelország és az Egyesült Királyság gyakran nincsenek munkahelyi ellenőrzések vagy nem hatékonyak, ami lehetővé teszi, hogy a munkáltatók alkalmazottaiknak túl alacsony bért fizessenek az embereknek, túlmunkára kényszerítsék őket, illetve durván bánjanak velük - derült ki a FRA jelentéséből.
Az FRA 240 súlyosan kizsákmányolt dolgozónak kérte ki a véleményét, akiknek több mint fele elmondta: nem látott munkaügyi ellenőrt, nem hallott ilyen ellenőrzésről munkahelyén.

A kontinensen emelkedőben van a munkások becsempészése, sok államban megelőzve a rabszolgaság fő formájának tartott szexuális kizsákmányolásban érintettek számát is - számolt be az Európa Tanács.
Michael O'Flaherty, az FRA igazgatója kijelentette: az EU tagországainak meg kell erősíteniük a munkaügyi ellenőrzések rendszerét, hogy tetten érjék a kizsákmányoló munkáltatókat és jobban megvédjék a munkavállalókat. Kifejtette, az hogy a munkások abban reménykednek, munkájukkal jobb életet teremtenek maguknak és családjuknak kitárja a kizsákmányolás lehetőségét a lelkiismeretlen munkáltatók előtt.
Az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete (ILO), valamint a Walk Free Foundation jogvédő szervezet véleménye szerint a világban 25 millió ember került - gyárakban, farmokon és halászhajókon, háztartási alkalmazottként vagy szex-rabszolgaként - a rabszolgamunka csapdájába 2016-ban.

Az FRA jelentésében bevándorlók elmondták, hogy hónapokig kellett keményen dolgozniuk kevés vagy semmilyen bérért, nem engedélyeztek szüneteket, nem engedték ki az illemhelyre, zuhanyzóba őket, fenyegetéseket kaptak, erőszakot alkalmaztak velük szemben.
Az európai munkáltatók az olyan területeken, mint a mezőgazdaság, a gyáripar és az építőipar, különleges stratégiákat dolgoztak ki a munkaügyi ellenőrök megtévesztésére - közölte az FRA. Az ellenőrzéseken a munkáltatók - eltitkolandó a súlyos munkaügyi visszaéléseket - sokszor arra késztetik az alkalmazottakat, hogy bújjanak el, meneküljenek, mert különben elbocsájtják, őrizetbe veszik, kitoloncolják őket, ha rájuk lelnek a munkaügyi ellenőrök.

A jelentésben felszólították az EU tagországait, hogy növeljék a munkaügyi ellenőrzések számát, biztosítsák, hogy munkavállalók ismerjék jogaikat, fordulhassanak jogvédőkhöz, amelyek biztatják őket, vegyenek részt a kizsákmányoló munkáltatók elleni bűnvádi eljárásokban.
Caroline Robinson, a brit székhelyű FLEX munkahelyi kizsákmányolásra összpontosító szervezet igazgatója azt mondta a jelenlegi munkaügyi ellenőrzések csupán a felszínét érintik a modernkori rabszolgaság problémakörének.

mti

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Koronavírus: Szabad az út Ausztria, Csehország és Szlovákia felé

Korlátozásmentesen lehet utazni június 5-től Ausztriába, Csehországba és Szlovákiába - jelentette be Facebook-oldalán a külgazdasági és külügyminiszter. Teljes cikk

Megközelítette a 3 milliót a munkanélküliek száma Németországban

Lassult a munkanélküliség növekedése Németországban: az áprilisi 308 ezer után májusban 169 ezren veszítették el az állásukat a szövetségi... Teljes cikk

Áprilisban még állta a sarat az EU munkaerőpiaca

Emelkedett a munkanélküliségi ráta az euróövezetben áprilisban, a koronavírus-járvány terjedésének megfékezését célzó, ámde a gazdaságot... Teljes cikk