Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 3 éve

Európa küzd a bevándorló munkások rabszolgasorba taszítsa ellen

Az európai országok azzal küszködnek, hogy megakadályozzák a bevándorló munkások elleni túlkapásokat, és hogy modernkori rabszolgaként kezeljék őket, miközben kizsákmányoló főnökeik - az építőipartól a mezőgazdaságig - rászedik a munkaügyi ellenőröket - közölte szerdán az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA).

Egyes országokban, mint Franciaország, Lengyelország és az Egyesült Királyság gyakran nincsenek munkahelyi ellenőrzések vagy nem hatékonyak, ami lehetővé teszi, hogy a munkáltatók alkalmazottaiknak túl alacsony bért fizessenek az embereknek, túlmunkára kényszerítsék őket, illetve durván bánjanak velük - derült ki a FRA jelentéséből.
Az FRA 240 súlyosan kizsákmányolt dolgozónak kérte ki a véleményét, akiknek több mint fele elmondta: nem látott munkaügyi ellenőrt, nem hallott ilyen ellenőrzésről munkahelyén.

A kontinensen emelkedőben van a munkások becsempészése, sok államban megelőzve a rabszolgaság fő formájának tartott szexuális kizsákmányolásban érintettek számát is - számolt be az Európa Tanács.
Michael O'Flaherty, az FRA igazgatója kijelentette: az EU tagországainak meg kell erősíteniük a munkaügyi ellenőrzések rendszerét, hogy tetten érjék a kizsákmányoló munkáltatókat és jobban megvédjék a munkavállalókat. Kifejtette, az hogy a munkások abban reménykednek, munkájukkal jobb életet teremtenek maguknak és családjuknak kitárja a kizsákmányolás lehetőségét a lelkiismeretlen munkáltatók előtt.
Az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete (ILO), valamint a Walk Free Foundation jogvédő szervezet véleménye szerint a világban 25 millió ember került - gyárakban, farmokon és halászhajókon, háztartási alkalmazottként vagy szex-rabszolgaként - a rabszolgamunka csapdájába 2016-ban.

Az FRA jelentésében bevándorlók elmondták, hogy hónapokig kellett keményen dolgozniuk kevés vagy semmilyen bérért, nem engedélyeztek szüneteket, nem engedték ki az illemhelyre, zuhanyzóba őket, fenyegetéseket kaptak, erőszakot alkalmaztak velük szemben.
Az európai munkáltatók az olyan területeken, mint a mezőgazdaság, a gyáripar és az építőipar, különleges stratégiákat dolgoztak ki a munkaügyi ellenőrök megtévesztésére - közölte az FRA. Az ellenőrzéseken a munkáltatók - eltitkolandó a súlyos munkaügyi visszaéléseket - sokszor arra késztetik az alkalmazottakat, hogy bújjanak el, meneküljenek, mert különben elbocsájtják, őrizetbe veszik, kitoloncolják őket, ha rájuk lelnek a munkaügyi ellenőrök.

A jelentésben felszólították az EU tagországait, hogy növeljék a munkaügyi ellenőrzések számát, biztosítsák, hogy munkavállalók ismerjék jogaikat, fordulhassanak jogvédőkhöz, amelyek biztatják őket, vegyenek részt a kizsákmányoló munkáltatók elleni bűnvádi eljárásokban.
Caroline Robinson, a brit székhelyű FLEX munkahelyi kizsákmányolásra összpontosító szervezet igazgatója azt mondta a jelenlegi munkaügyi ellenőrzések csupán a felszínét érintik a modernkori rabszolgaság problémakörének.

mti

  • 2021.06.23Visszatérés az irodába, de hogyan? Visszacsöppenni az irodai forgatagba kihívásokkal teli feladat, tudatosan megtervezett lépések mentén azonban viszonylag zökkenőmentessé tehetjük a folyamatot. Részletek Jegyek
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Románia: Vagy állami fizetés vagy nyugdíj!

A román kormány az állami fizetés és nyugdíj halmozását tiltó, illetve a munkaviszony fenntartására a nyugdíjkorhatár elérése után is... Teljes cikk

Munkaerő-toborzásra készülnek az amerikai légitársaságok

A légiutas-kísérők száma 80 ezerről két éven belül 100 ezerre emelkedhet. Teljes cikk

Ügyfelére támadt egy futár Kaliforniában

A 21 éves futárt letartóztatták és többet nem szállít csomagot az Amazonnál. Teljes cikk