Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 5 éve

Ha nincs leépítés a közszférában, nincs béremelés

Nem lát lehetőséget a közszférában dolgozók bérének, valamint a nyugdíjaknak az emelésére Szerbiában a következő mintegy másfél évben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerbiai missziójának vezetője, James Roaf.

images

Az IMF képviselője a NIN című szerb hetilap csütörtökön megjelent számában azzal indokolta kijelentését, hogy nem a tervezett ütemben haladnak a leépítések a közszférában. Megfogalmazása szerint a közszférában többen dolgoznak, mint a magánszférában, és a fizetésük is magasabb. Emellett figyelembe kell venni az ország demográfiai adatait is, vagyis hogy egy dolgozóra egy nyugdíjas jut.

A Nemzetközi Valutaalappal kötött, 1,2 milliárd eurós, hároméves készenléti hitelről szóló megállapodás feltételei között szerepel a közszférában dolgozók leépítése, de a veszteséges állami vállalatok felszámolása is, valamint a GDP 75 százalékát kitevő államadósság mérséklése.

James Roaf kiemelte, hogy az uniós tagságra törekvő Szerbia gazdasági mutatói 2015-ben javultak, és a vártnál jelentősen jobbak voltak, valamint az infláció is alacsony maradt, ezért kismértékben lehetőség volt a 2014-ben megnyirbált bérek és nyugdíjak emelésére. Ugyanakkor érezhető növekedésre ebben az évben biztosan nem lehet számítani, és ha nem kezd a kormány célzott intézkedésekbe, akkor jövőre sem - mondta.

A legsürgetőbb feladat a közszférában dolgozók számának csökkentése lenne, amely meghaladja a 7,2 milliós ország lakosságának egytizedét, mintegy 750 ezren dolgoznak az állami szférában. A tervek szerint a kormánynak és a kulcsfontosságú minisztériumoknak, például az oktatási és az egészségügyi tárcának mihamarabb meg kell határoznia, hol van munkaerő-felesleg, és mely területeken mutatkozik hiány.

Az április 24-i előre hozott parlamenti választások óta még nem alakult meg az új kormány, és amíg nem áll fel a kabinet, semmilyen vonatkozó lépésre nincs lehetőség.

Az IMF szerbiai missziójának vezetője ugyanakkor kiemelte, hogy a látogatás során várhatóan módosítják a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzést is, amely 2,5 százalékos is lehet. A Szerbiai Nemzeti Bank (NBS) májusban a korábban becsült 1,8 százalékról 2,25-2,5 százalékos bővülésre módosította a várt GDP-növekedést. A szerb gazdaság az első negyedévben 3,5 százalékkal bővült.

Az IMF csütörtökön kéthetes látogatásra érkezett Szerbiába, hogy megkezdje a készenléti hitelmegállapodás negyedik felülvizsgálatát.
  • 2021.12.07Babér Panoráma - Online bérszámfejtési konferencia Tekintsen ki velünk a legfontosabb tb- és bérszámfejtést érintő jogszabályváltozásokra a BaBér és az Abacus szervezésében megvalósuló Panoráma 2022 Bérszámfejtési Konferencián. Az egész napos szakmai előadások során neves előadók értelmezik a 2022. évre vonatkozó szja, kötelező egészségbiztosítás, tb fedezeti rendszer és a munkáltatói járulékbevallások vonatkozó jogszabály-változásait. Részletek Jegyek
  • 2021.12.09Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit. Képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba. Részletek Jegyek
  • 2021.12.13Mentorált képzési forma – Jó a munkavállalónak, jó a munkáltatónak Ha egy kollégát megkérdezünk arról, hogy miből van egyre kevesebb, akkor nagy valószínűséggel az „idő” hangzik el válaszként. Részletek Jegyek
  • 2022.01.106 azonnal hasznosítható tipp a mentális állapot megerősítéséhez HR-esként sok mindent tudunk tenni annak érdekében, hogy a mentálhigiéné eszközeit bevetve fenntartsuk az egészséges lelkiállapotot. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Már több mint 50-en vesztették életüket az Oroszországban történt bányaszerencsétlenségben

A baleset miatt büntetőeljárás indult a munkavédelmi követelmények gondatlanságból halált okozó megsértése címén. Teljes cikk

Legalább tizenegyen életüket vesztették egy oroszországi bányaszerencsétlenségben

A bányából 237 embert mentettek ki. A baleset ügyében vizsgálat indult. Teljes cikk

52 éve nem volt ilyen alacsony az első alkalommal segélykérők száma az Egyesült Államokban

A november 6-án zárult héten 2,43 millió ember részesült valamilyen típusú munkanélküliségi támogatásban. Teljes cikk