Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 4 éve

Ha nincs leépítés a közszférában, nincs béremelés

Nem lát lehetőséget a közszférában dolgozók bérének, valamint a nyugdíjaknak az emelésére Szerbiában a következő mintegy másfél évben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerbiai missziójának vezetője, James Roaf.

images

Az IMF képviselője a NIN című szerb hetilap csütörtökön megjelent számában azzal indokolta kijelentését, hogy nem a tervezett ütemben haladnak a leépítések a közszférában. Megfogalmazása szerint a közszférában többen dolgoznak, mint a magánszférában, és a fizetésük is magasabb. Emellett figyelembe kell venni az ország demográfiai adatait is, vagyis hogy egy dolgozóra egy nyugdíjas jut.

A Nemzetközi Valutaalappal kötött, 1,2 milliárd eurós, hároméves készenléti hitelről szóló megállapodás feltételei között szerepel a közszférában dolgozók leépítése, de a veszteséges állami vállalatok felszámolása is, valamint a GDP 75 százalékát kitevő államadósság mérséklése.

James Roaf kiemelte, hogy az uniós tagságra törekvő Szerbia gazdasági mutatói 2015-ben javultak, és a vártnál jelentősen jobbak voltak, valamint az infláció is alacsony maradt, ezért kismértékben lehetőség volt a 2014-ben megnyirbált bérek és nyugdíjak emelésére. Ugyanakkor érezhető növekedésre ebben az évben biztosan nem lehet számítani, és ha nem kezd a kormány célzott intézkedésekbe, akkor jövőre sem - mondta.

A legsürgetőbb feladat a közszférában dolgozók számának csökkentése lenne, amely meghaladja a 7,2 milliós ország lakosságának egytizedét, mintegy 750 ezren dolgoznak az állami szférában. A tervek szerint a kormánynak és a kulcsfontosságú minisztériumoknak, például az oktatási és az egészségügyi tárcának mihamarabb meg kell határoznia, hol van munkaerő-felesleg, és mely területeken mutatkozik hiány.

Az április 24-i előre hozott parlamenti választások óta még nem alakult meg az új kormány, és amíg nem áll fel a kabinet, semmilyen vonatkozó lépésre nincs lehetőség.

Az IMF szerbiai missziójának vezetője ugyanakkor kiemelte, hogy a látogatás során várhatóan módosítják a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzést is, amely 2,5 százalékos is lehet. A Szerbiai Nemzeti Bank (NBS) májusban a korábban becsült 1,8 százalékról 2,25-2,5 százalékos bővülésre módosította a várt GDP-növekedést. A szerb gazdaság az első negyedévben 3,5 százalékkal bővült.

Az IMF csütörtökön kéthetes látogatásra érkezett Szerbiába, hogy megkezdje a készenléti hitelmegállapodás negyedik felülvizsgálatát.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter