Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 2 hónapja

Megtorpant a pozitív trend a román álláspiacon

Romániában 5,3 százalék volt októberben a munkanélküliségi ráta, ami megegyezett az előző hónapban jegyzett értékkel - közölte a román országos statisztikai intézet.

A 15 és 74 év közöttiek körében 438 ezer állástalan személy volt, ami 2 ezerrel több az előző hónapban jegyzett 436 ezerhez képest. A férfiak körében 5,7 százalék volt a munkanélküliségi ráta, 0,9 százalékponttal magasabb a nők körében regisztrált 4,8 százalékhoz mérten.

A statisztikai intézet felhívta a figyelmet arra, hogy a 15 és 24 év közötti fiataltok körében igen magas, 19,6 százalék az állástalanok aránya.

A munkanélküliségi ráta az év elején 5,9 százalék volt, azóta többnyire csökken, már májusban 5,3 százalékra esett vissza, majd júliusban és augusztusban 5,4 százalékra, illetve 5,6 százalékra emelkedett, onnan mérséklődött ismét 5,3 százalékra.

Román elemzők attól tartanak, hogy a koronavírus újabb mutációi következtében bevezetendő újabb korlátozások ismét növelhetik az állástalanok számát.

A Román Nemzeti Bank igazgatótanácsának tagjai legutóbbi monetáris politikai tanácskozásukon arra hívták fel a figyelmet, hogy a harmadik negyedév első két hónapjában viszonylag kedvező maradt a munkaerőpiac helyzete, de már nem nőtt a foglalkoztatottak aránya olyan gyors ütemben, mint az év első felében. Megállapították, hogy a foglalkoztatottak száma nem érte el a 2019 decemberében jegyzett csúcsot. Hozzátették, hogy a betöltetlen állások számának relatív stagnálása azt mutatja, hogy a gazdaság viszonylag kis mértékben tud új munkahelyeket létrehozni, ami egyebek mellett az automatizálás és a digitalizálás alkalmazásával magyarázható.

 

  • 2022.02.01Munkaügyi adatvédelem (GDPR HR-eseknek) Blended képzésünk során a tananyag általános elméleti részét, mely tartalmazza az alapfogalmak, jogalapok és törvények összefoglalását először e-learning videó formában sajátíthatja el. A videó megtekintése után egy fél napos konzultáció keretein belül, feldolgozásra kerül a tananyag további része, melyet online vagy tantermi formában hirdetünk meg. Részletek Jegyek
  • 2022.02.11X. Vezetői Best Practice Fórum A HR és a vezetés szerepe és kihívásai a jelenlegi piaci helyzetben. A jelenlegi munkaerő piaci helyzetben hogyan lehet megtalálni és kiválasztani a megfelelő mennyiségű és minőségű munkaerőt? – Hogyan lehet a tehetséges munkaerőt a céghez vonzani és megtartani? Employer Branding. A toborzás csatornái, jó gyakorlatai. Munkatárs ajánló program. Részletek Jegyek
  • 2022.03.04Szemléletváltás a toborzásban Alapítsa meg új modern HR kultúráját! 1. nap - Hatékony toborzás 2. nap - Employer Branding 3. nap - Célcsoportok meghatározása a toborzásban 4. nap - Social Media a toborzásban 5. nap - Folyamatkontroll és Projektmenedzsment a toborzásban Részletek Jegyek
  • 2022.04.22BEMUTATKOZIK A teamwork2022 Képzelj el egy olyan kétnapos csapatépítő képzést, amely minden részletében a Te vállalati csapatodról szól. Jelentkezzetek az ország első csapatépítő eseményére, amelyre háromfős vállalati csapatokat várunk! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Az iskolák fele bezárhat a tanárok sztrájkja miatt Franciaországban

A szakszervezetek elégedetlenek a járványhelyzet kezelésével. Teljes cikk

Búzában kapják a fizetésüket az állami dolgozók Afganisztánban

Több tízezer dolgozó pénz helyett búzában kapja majd meg bérét a válság miatt Afganisztánban. Teljes cikk

Kevesebb táppénzt kapnak az oltatlan IKEA-dolgozók Nagy-Britanniában

Kevesebb táppénzre számíthatnak a karantén idejére azok a dolgozók, akik nem vették fel az oltást. Teljes cikk