Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 4 éve

Munkavédelmi hiányosságok a tragikus kínai robbanás hátterében

A kínai hatóságoknak tanulniuk kell a nagy számú halálos áldozattal járó tiencsini katasztrófa és egy sor hasonló baleset rendkívül súlyos leckéjéből - fogalmazott Hszi Csin-ping kínai államelnök szombati írásos utasításában.

Az államfő utalt arra, hogy a robbanások és következményei a munkavédelem komoly problémáira irányították rá a figyelmet, amelyeket orvosolni kell.

Hszi a "biztonságos fejlődés" elvét hangoztatta és azt, hogy a hatóságoknak az emberek, a dolgozók érdekeit minden egyéb elé kell helyezniük, hogy megelőzhetőek legyenek a hasonló balesetek - áll a Hszinhua hírügynökség jelentésében.

Az elnök kifejtette, hogy egy jobb katasztrófa-elhárítási rendszer mellett a munkavédelmi előírások hatékonyabb betartását, és minden lehetséges biztonsági kockázat alapos felmérését akarja látni. Egyúttal közölte, az elszámoltatás rendszerét komolyan kell venni a gyakorlatban, hogy megelőzzék a hanyagságból elkövetett mulasztásokat.

Li Ko-csiang miniszterelnök ezzel egy időben határozott és hatékony lépések megtételére szólított fel, hogy ne ismétlődhessenek meg hasonló balesetek. A kormányfő szombaton országos telefon-konferencia keretében utasította a helyi illetékeseket a kiterjedt ellenőrzések megkezdésére, amelyek célpontjai olyan ágazatok, amelyek veszélyes vegyi anyagokkal, robbanószerekkel, tűzijátékokkal hozhatók összefüggésbe, érintik a felvonógyártást, a bányákat, a tömegközlekedést és a kikötőket.

Az észak-kínai Tiencsinben egy veszélyes vegyi anyagokat rejtő raktárban bekövetkezett szerda éjjeli robbanások következtében eddig legalább 104-en meghaltak és több mint 720-an megsebesültek.

A kormány munkabiztonsági bizottsága a balesettel összefüggésben megállapította, a vállalatok körében "hiányzik az úgynevezett biztonságtudatosság, nem hajtják végre az előírásokat, a dolgozók szabálytalanságokat követnek el, és vészhelyzetekben gyenge a reagáló képességük".
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Új logisztikai központot épít Lengyelországban az Amazon

Újabb logisztikai központot épít az Amazon Lengyelországban, amelyben 240 ezer forintnak megfelelő bruttó keresetet ajánlanak majd a dolgozóknak -... Teljes cikk

Majdnem 700 állást szüntet meg Romániában a Telekom

A Telekom romániai leányvállalata 692 állást szüntet meg, miután digitalizációval és robotok alkalmazásával csökkentik a munkaerőigényt az 5831... Teljes cikk

A német hadseregnek jogában áll elbocsátani a szélsőjobboldali munkatársakat

A német hadseregnek, a Bundeswehrnek jogában áll megválni azoktól a munkatársaktól, akik szélsőjobboldali nézeteket vallanak - így döntött a... Teljes cikk