Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Nem kapnak stresszpótlékot a román bírák és ügyészek

Júliustól megvonták a román bíráktól és ügyészektől az alapfizetésük 50 százalékát kitevő "kockázati és lélektani megterhelési pótlékot", közkeletű nevén a stresszpótlékot, mivel az igazságszolgáltatás működtetésére, így a bérekre szánt alapok sem elégségesek.

A döntés bejelentése után több bukaresti bíróságon spontán sztrájk tört ki. Az ott dolgozó bírák és ügyészek bejelentették, hogy pert indítanak az igazságügyi minisztérium ellen a számukra elfogadhatatlan intézkedés miatt.

Catalin Predoiu román igazságügyi miniszter elmondta, hogy sem az általa vezetett szaktárca, sem a legfelsőbb bíróság, sem a legfőbb ügyészség, sem a legfelső igazságszolgáltatási tanács (CSM) nem tudja fizetni a pótlékot a bíráknak és az ügyészeknek. Rámutatott: a központi költségvetésből kiutalt összegből csak az év közepéig volt elég a keret a pótlék fedezésére.

Hangsúlyozta: már az év elején körvonalazódott, hogy az idén komoly anyagi nehézségekkel küszködik majd a romániai igazságszolgáltatás, ezért - mint mondta - már januárban kérte levélben a CSM-et, idejében tájékoztassa a bírákat és az ügyészeket a helyzetről, a sztrájkhoz hasonló "felelőtlen" lépések elkerülése érdekében.

Predoiu arra kérte a bírókat és az ügyészeket, hogy ideiglenesen fogadják el a pótlék megvonását, hiszen csak átmeneti nehézségekről van szó.

A román sajtó az elmúlt hetekben több olyan bíróság helyzetéről számolt be, amelyek működésében súlyos fennakadásokat okoztak az anyagi nehézségek. Több bíróságnak ugyanis nem volt elég pénze például az idézések postázására, akárcsak egyéb alapvető fontosságú dologi költségekre.
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter