Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 15 éve

Párizs: újabb tüntetés a tanárok elbocsátása ellen

Újra több ezer gimnazista, szülő és tanár vonult utcára kedden Párizsban, így tiltakozva az ellen, hogy a jövő tanév kezdetén 11 200 középiskolai tanári állás megszüntetését tervezi a kormány.

Az elmúlt három hétben ez volt a hatodik tiltakozási nap, amelyet tucatnyi diákszervezet közösen hirdetett meg, és amely egyre nagyobb méreteket ölt. A tüntetésen - amelyen a szervezők szerint 40 ezren, a rendőrség szerint 20 ezren vettek részt - kisebb incidensek is történtek. Az oktatási minisztérium tájékoztatása szerint a szakszervezetek felhívására a pedagógusok 19 százaléka sztrájkolt kedden az óvodáktól a gimnáziumokig a Párizs körüli Ile-de-France megyében.

A közalkalmazotti szféra karcsúsításának részeként a kormány a jövő tanévtől összesen 11 200 középiskolai tanári állást szüntet meg, ebből 8830-at az állami középiskolákban. Franciaországban 2004 óta 10 ezer tanári állás szűnt meg. A pedagógus szakszervezetek attól tartanak, hogy a ciklus végéig, 2012-ig összesen 80 ezer munkahely felszámolását tervezi az oktatási tárca. Jelenleg 413 ezer tanár dolgozik Franciaországban.

A minisztérium a döntést a diákok számának csökkenésével indokolja: a jövő tanévtől a jelenleginél ugyanis 14 ezerrel kevesebben kezdik meg középiskolai tanulmányaikat Franciaországban. A szakszervezetek szerint viszont a leépítések miatti átszervezésekkel és költségvetési elvonásokkal egyes tanárok munkaideje megnövekedne, és 35 fősre emelkedne az osztályok átlaglétszáma a központosított iskolakörzetek alapján működő francia közoktatásban. A szakszervezetek az általános iskolák új oktatási programjai ellen is tiltakoznak.

Xavier Darcos oktatási miniszter a közszolgálati televízió déli híradójában garantálta, hogy a gimnáziumi osztályok átlaglétszáma 28, a szakközépiskoláknak pedig 19 marad jövőre is, és hogy a leépítésekkel nem romlik az oktatás színvonala.

A középiskolások és tanáraik tovább kívánnak tiltakozni: május 15-re és 24-re újabb országos tüntetéseket hirdettek. A tiltakozások az elmúlt két hétben elsősorban Párizsban és környékén erősödtek: a gimnazisták többször elfoglalták a középiskolákat, amelyeket rendőröknek kellett kiüríteniük.

A keddi felvonuláson pedig több százan üdítős dobozokkal dobálták meg a rendőröket, akik válaszul könnygázzal oszlatták szét a randalírozókat, míg a többiek rendben vonultak tovább. A második legjelentősebb rendőri szakszervezet, az Alliance ezért a "rendbontó bandákkal" szembeni óvatosságra kérte a diákokat.
  • 2023.03.30euChance KLUB Elindult az euChance program, melynek egyik kulcs eleme a networking lehetőséget biztosító euChance KLUB. Szeretettel meghívjuk a 2023-as év első eseményére. 2023. március 30. 9:00-11:00 Nem Adom Fel Kávézó 1086 Budapest, Magdolna utca 1. Részletek Jegyek
  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.10Foglalkoztatás 3.0 Nyissunk együtt a munkaerőpiac új lehetőségei felé! Hogyan lehet sikeres a 3. országból történő toborzás? Milyen munkaerőpiaci problémákat orvosolhatunk vele? Mekkora erőforrást és pénzt igényel a folyamat? Hogyan érdemes belevágni? A HR Portal és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett Foglalkoztatás 3.0 konferenciának fókuszában az Mt. 2022, év végi EU-s jogharmonizációja, valamint a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatása áll. Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek