Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 1 hónapja

Rekordmélységben a munkanélküliség az euróövezetben

Rekordmélyre csökkent a munkanélküliség az euróövezetben májusban, míg az Európai Unióban stagnált.

Az EU statisztikai hivatala, az Eurostat legfrissebb közlése szerint az euróövezet 19 országában átlagosan 6,6 százalék volt a munkanélküliségi ráta májusban, alacsonyabb az áprilisi 6,7 százaléknál és a tavaly májusi 8,1 százaléknál. 

Az EU-ban 6,1 százalékon stagnál májusban a munkanélküliség, ami szintén jócskán alacsonyabb a tavaly májusi 7,3 százaléknál.  

Idén májusban 13 millió 66 ezer munkanélküli volt az EU 27 országában, ebből 11 millió 4 ezer az euróövezetben. Tavaly májushoz képest az EU-ban 2,515 millióval, az euróövezetben pedig 2,165 millióval csökkent a munkanélküliek száma.

Az Eurostat kimutatása szerint Magyarországon a munkanélküliségi ráta májusban 3,6 százalékra nőtt az áprilisi 3,4 százalékról.
Májusban a 25 év alattiak körében a munkanélküliek száma 2,467 millió volt az EU-ban, ebből 1,988 millió az euróövezetben. A fiatalok munkanélküliségi rátája az euróövezetben 13,1 százalék, az EU-ban pedig 13,3 százalék volt májusban, miután áprilisban egyaránt 13,8 százalékon állt. 

Az uniós országok közül májusban a legalacsonyabb munkanélküliségi ráta Csehországban volt 2,5 százalékkal, amelyet Lengyelország követett 2,7 százalékkal. A legmagasabb ráta Spanyolországban volt 13,1 százalékkal.

 

  • 2022.08.29Mit tegyél, hogy tőled vásároljanak? Értékesítése mindig szükség van; nem csak akkor, ha a cégnek jól megy, de akkor is, amikor nehéz időszak következik. Részletek Jegyek
  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
  • 2022.11.09Új EU-s irányelvek a Munka Törvénykönyvében Jelentős munkaügyi adminisztratív feladat ősz elején - két irányelv átültetésével módosul a munka törvénykönyve. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter

Facebook