Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 16 éve

Szabad a munkavállalás Franciaországban

Franciaország teljesen szabad munkavállalást biztosít a közösségi tagságot 2004-ben elnyerő tíz ország állampolgárainak, így a Magyarországról érkezőknek is július elsejétől.

images

Nicolas Sarkozy francia elnök május 28-án jelentette be, hogy a tíz tagország állampolgárai előtt megnyitják a munkaerőpiacot Franciaország európai uniós elnöksége kezdetével együtt.

Ezzel a 15 régi tagállam közül már csak négy, Ausztria, Belgium, Dánia és Németország tart fenn különféle szintű korlátozásokat az új tagországok munkavállalóival szemben.
Az unióhoz 2007-ben csatlakozott Románia és Bulgária munkavállalóival szemben továbbra is érvényben maradnak a párizsi korlátozó intézkedések.

A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal becslése szerint Magyarország európai uniós tagsága óta körülbelül 80 ezren vállaltak rövidebb, hosszabb ideig tartó munkát más tagállamban. A régi tagállamokban munkát vállaló magyar állampolgárok létszámáról nincsenek adatok, mert bár a tagállamok többségében elvileg kötelező regisztrációja van az engedélykötelezettség nélkül munkát vállalóknak is, az adatokat nem összesítik.

A francia bejelentés előtt legutóbb, a múlt év novemberében Luxemburg tette szabaddá munkaerőpiacát a 2004-ben csatlakozó országok állampolgárai előtt, illetve a múlt év májusától Hollandia.

A tizenöt régi tagállam közül három, Svédország, Írország és az Egyesült Királyság már 2004. május elseje óta biztosítja ezt a jogot az akkor csatlakozó országok munkavállalóinak.
Finnország, Görögország, Portugália és Spanyolország két éves korlátozást követően 2006. május elsejével nyitotta meg a munkaerőpiacát. Olaszország pedig 2006. július 27. óta biztosítja ezt az alapjogot.

A 2004. évi bővítést követően a régi tagállamoknak lehetőségük volt arra, hogy átmenetileg ne biztosítsák az alapjogok egyikét, a szabad munkavállalást. Erre hét éves átmeneti időszak állt rendelkezésükre kettő plusz három plusz kettő éves felosztásban. Az egyes részidőszakokat követően egyre alaposabb indoklással lehet csak fenntartani a korlátozást.
Az eddigi gyakorlat szerint több ország az átmeneti időszak előtt szabad munkavállalást biztosított. Így például Hollandia és Luxemburg és most Franciaország se várta meg a meghatározott időszakot.
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Újabb videójátékgyártó jelentett be leépítést

Nem az Electronic Arts az első techcég, ami az elbocsátások mellett döntött, egy elemzés szerint tavaly több mint 160 ezer állás szűnt meg az ágazatban. Teljes cikk

Németországban nőtt a munkanélküliség februárban

A munkanélküliségi ráta 5,8 százalékról 5,9 százalékra emelkedett. Teljes cikk

Gazdasági elemzés: a migráció hosszabb távon nem tudja megoldani Hollandia munkaerőhiányát

Az országban évek óta több az üres álláshely, mint az álláskereső. Teljes cikk