kapubanner for mobile

GYES,GYED,CSED kalkulátor 2024

A CSED összege 2024-ban az anya bruttó bérét veszi alapul, amelyből levonják a személyi jövedelemadót. Ez év elejétől a CSED-ben részesülő anya igénybe veheti a 30 év alatti nők SZJA-mentességét, mely a CSED-re és a GYED-re is vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy az anya a bruttó keresetét kapja meg a CSED folyósításának ideje alatt. A gyermekgondozási díj (GYED) a CSED folyósításának megszűnését követően a gyermek fél éves korától 2 éves koráig kapható, ikergyermekek esetén 3. életévük betöltéséig. A GYED-et az apa is igénybe veheti, azonban ezt akkor érdemes, ha magasabb a fizetése vagy az anyának nincs elegendő jogviszonya. A GYED extra is egy lehetőség hallgatói jogviszonnyal rendelkezőknek és a nagyszülőknek.

A GYED összege 2024-ban a szülő napi keresetének a 70%-a, melyhez az utolsó 180 naptári nap átlagkeresetét veszik alapul, de legfeljebb a minimálbér duplájának a 70%-a lehet, bruttó 373520 Ft lehet.

A GYES az anya által igénybe vehető gyermekgondozási segélyt jelenti Magyarországon. Az anya a szülést követően, maximum a gyermek 3 éves koráig igényelheti a segélyt, ikergyermekek esetén pedig tanköteles korukig kaphatja. Tartósan beteg vagy fogyatékos gyermek esetén 10 éves korig vehető igénybe a GYES.

A GYES-t saját háztartásban nevelt gyermekre való tekintettel a szülő, az örökbefogadó szülő, nevelőszülő, valamint a nagyszülő igényelheti.

A GYES összege 2024-ban nem emelkedik, továbbra is egy gyermekre 28500 Ft/hó, melyből 10%-os nyugdíjjárulékot vonnak le, így a valódi összeg 25.650 Ft havonta. Ikergyermekek esetén az összeg a gyermekek számával duplázódik.

A GYES-ben részesülő szülő a gyermek féléves korától végezhet keresőtevékenységet, míg a GYES-t igénylő nagyszülő a gyermek 3 éves korát követően, legfeljebb 30 órában dolgozhat, kivéve, ha otthoni munkavégzésről van szó. A GYES-t igénybe vevő örökbefogadó szülő a gyermek 3 (tartósan beteg, illetve fogyatékos gyermek esetén 10) éves koráig nem dolgozhat, utána maximum 30 órában végezhet keresőtevékenységet.

Számolja ki kalkulátorunk segítségével mennyi lesz a CSED, GYED és a GYES összege 2024-ban!

0 ft/nap

*Kalkulátorunk 365 napos biztosítási idővel számol! Az eredmények tájékozató jelegűek!