Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 11 hónapja

Markus Strothjohann: A Continental valódi vonzerejét a vállalat értékei jelentik

A magyar autóipart is komolyan sújtja a munkaerőhiány, a hazánkban jelenlévő gyártók között is kiélezett verseny a munkavállalókért. A Continental 5 divízióval végez gyártó-, szoftverfejlesztési és kereskedelmi tevékenységet Magyarország több városában, hat gyárral, és egy gumiabroncs logisztikai és kereskedelmi központtal van jelen, ami összesen közel 9 ezer betöltött állást jelent. Munkáltatói szempontból tehát több térségben is kiemelkedő a cégcsoport jelenléte és pozíciója, ez azonban nemcsak a fizikai munkásokra terjed ki. Ebben az ágazatban is fokozatosan a középpontba került az IT-tudás, egyre több szoftverfejlesztőre van szükség.

A munkáltatói oldalnak is fel kell tehát nőnie a jövő, sőt a jelen által támasztott kihívásokhoz: erről beszélgettünk Markus Strothjohann-nal, a Continental technológiai vállalat magyarországi HR-vezetőjével.

Hogyan kerülhet ma fel egy autóipari vállalat a legvonzóbb munkahelyek listájára, és mit tehet a munkaerő-krízis enyhítése érdekében?

Már nemcsak a mérnökökért és a jól képzett szellemi dolgozókért, hanem a betanított munkásokért is komoly verseny folyik a cégek között. A probléma nemcsak Magyarországon van jelen, hanem Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában is, illetve Románia is egyre inkább érintett. Ezekben az országokban a munkanélküliségi ráta folyamatosan a nullához közelít, ami megnehezíti a jelenlévő cégek dolgát. A Continental a rugalmasságot helyezi előtérbe annak érdekében, hogy vonzó munkáltató legyen, de más megoldásokkal is igyekszünk enyhíteni a feszült munkaerőpiaci helyzeten. Az irodai munkavállalóinknak olyan rugalmas feltételeket biztosítunk, mint a távmunka, és a részmunkaidős lehetőségek, a kreatív feladatokat végző munkatársainknak pedig az alkotói szabadsághoz adunk teret. A közeljövőben az lesz a fő cél, hogy a fizikai munkásoknak is rugalmasabb munkafeltételeket biztosítsunk, a magánélet és a munka közötti egyensúly megteremtése érdekében.

Globális szinten milyen kihívásokkal szembesül a cégcsoport a munkaerőpiacon?

Világszinten is nehezen tart lépést a munkaerőpiac a technológiai változásokkal, mert az átalakulás sokkal gyorsabb, mint az új informatikai szakemberek kitermelődése és piacra lépése. A jövőben azonban - főleg az önvezető autók kapcsán - alapvetővé válik az olyan technológiák készségszintű ismerete, mint a big data vagy a mesterséges intelligencia. A Continental világszerte technológia fókuszú vállalatként működik, számos tevékenysége egyre erősebben kapcsolódik a digitalizációhoz, és az intelligens gyártási rendszerekhez. 20 évvel ezelőtt még csak 5-10%-ot jelentett az IT-alapú tudás a cégen belül, de mára ez jelentősen megváltozott, egyre több szoftverfejlesztőre van szükség, és ez várhatóan még tovább fog nőni.

Markus StrothjohannMarkus Strothjohann


Milyen lépéseket tesznek a probléma leküzdésére?

A cégcsoport folyamatosan invesztál az IT-infrastruktúrába, aminek kiemelt része a budapesti gyárban nemrég megnyílt gyártási rendszereket támogató szoftverfejlesztő központ. A technológiai fejlődés azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy kevesebb gyári munkást foglalkoztatna a vállalat: a robotika például kiemelt területté vált a cégen belül az elmúlt években, amihez kapcsolódóan rengeteg munkásra van szükség, hiszen nem lehet mindent 100%-ban automatizálni.

A munkavállalók szintjén hogyan jelenik meg ez a fejlődés, mit érezhetnek ebből?

A vonzó vállalati értékek, a korrekt bérek és juttatások mellett a Continental számos továbbképzési-, és fejlődési lehetőséget kínál a munkavállalóinak: például belső képzések keretében a lean vállalatirányítási filozófia módszereiről vagy szoftverfejlesztésről, bizonyos esetekben pedig külső szakértők tartanak oktatást a munkavállalóknak. Ahhoz, hogy egy cég piacképes tudással rendelkező szakembereket vehessen fel, nélkülözhetetlen a megfelelő oktatás, és ebben a Continental is egyre nagyobb szerepet vállal. Bár csak nemrég költöztem Magyarországra, az eddigiek alapján pozitív a benyomásom a magyar oktatási rendszerről. Amin fejleszteni lehetne, - és ehhez a cégünk is hozzá tud járulni - az a szakképzésből kikerülők továbbképzése.

Mit tesz a Continental a magyar munkavállalók képzettségi szintjének emeléséért?

Nemrég nyitottuk meg a budapesti képzési központunkat diákok és saját dolgozóik számára, ahol az alapvető technikusi szakmai ismeretek mellett az ipar 4.0 újdonságaival kibővített, versenyképes tudás megszerzésének lehetősége a cél. A képzésen részt vevőket tanulmányi eredményeik alapján ösztöndíjjal támogatjuk, a tanrendet pedig a középiskolai nappali képzés, illetve a többműszakos munkarend összehangolásával alakítjuk ki. A cégcsoportnál nem újdonság a középiskolákkal való együttműködés: a veszprémi Ipari Szakközépiskola gépész szakmacsoportos technikus tanulóinak több éve zajlik elméleti és gyakorlati oktatás a Continental támogatásával, de intenzív középiskolai kapcsolatokkal bír a szegedi, a váci, a makói és a nyíregyházi telephely is.
Milyen egyéb lépéseket terveznek a jövőben a munkaerő fejlesztésére?
A jövőre nézve is vannak tervek arról, hogy a szakemberhiány és a világ autóipari fejlődése által diktált, folyamatosan átalakuló munkaköröket betölteni képes szakembergárda képzésében részt vegyen a vállalat. Egy úgynevezett Sofware House építéséről van szó, ahol a jövőben szükséges készségek elsajátításán lesz a hangsúly.
Follow hrportal_hu on Twitter

Csökken a ki nem fizetett számlák összege a magyar gazdaságban

A Magyarországon működő közép és nagyvállalatok között a halasztott fizetést adó cégek 89%-ának volt nem fizető ügyfele az elmúlt évben - derült ki a 3. Országos Kereskedelmi Hitelkockázati Konferencián. Az „Illúzió és valóság az üzleti életben” alcímű rendezvényen a hazai élet közel 150 meghatározó vállalatának kockázatkezeléssel foglalkozó vezetői vettek részt. Bár a cégek fizetési hajlandósága hazánkban javult az elmúlt években, az Európai Uniós átlagot jelentősen meghaladó utólagos fizetésű számlaarány stratégiai fontosságúvá tette a kockázatkezelés területét. tovább..

További cikkek
Most egy IX. kerületi gimnáziumban mondott fel 15 tanár

Egy újabb botrányos igazgatóválasztás miatt áll a bál, ezúttal a IX. kerületi Weöres Sándor Általános Iskola és Gimnáziumban. Teljes cikk

A parlamentekben is éri zaklatás a nőket

A női politikusok és parlamenti dolgozók fele állítja, hogy érte már zaklatás vagy fenyegették meg nemi erőszakkal. Mindezt úgy, hogy közben a... Teljes cikk

Riválisa ügyfeleit próbálta lenyúlni az Amazon

Az Amazon emberei visszaéltek a versenytárs levelezőrendszerével, a rivális eBay eleadóival vették fel a kapcsolatot. Ezzel piaci szabályokat is sértettek. Teljes cikk

Vártnál nagyobb mértékben csökkent a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

Elemzők által vártnál nagyobb mértékben csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma a múlt héten az Egyesült Államokban. Teljes cikk

A BMW üzemi tanácsai is nyitottak a debreceni beruházásra

A BMW üzemi tanácsai is nyitottak arra, hogy a vállalat autógyárat építsen Debrecenben - mondta Palkovics László innovációs és technológiai... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár