Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 4 hónapja

Markus Strothjohann: A Continental valódi vonzerejét a vállalat értékei jelentik

A magyar autóipart is komolyan sújtja a munkaerőhiány, a hazánkban jelenlévő gyártók között is kiélezett verseny a munkavállalókért. A Continental 5 divízióval végez gyártó-, szoftverfejlesztési és kereskedelmi tevékenységet Magyarország több városában, hat gyárral, és egy gumiabroncs logisztikai és kereskedelmi központtal van jelen, ami összesen közel 9 ezer betöltött állást jelent. Munkáltatói szempontból tehát több térségben is kiemelkedő a cégcsoport jelenléte és pozíciója, ez azonban nemcsak a fizikai munkásokra terjed ki. Ebben az ágazatban is fokozatosan a középpontba került az IT-tudás, egyre több szoftverfejlesztőre van szükség.

A munkáltatói oldalnak is fel kell tehát nőnie a jövő, sőt a jelen által támasztott kihívásokhoz: erről beszélgettünk Markus Strothjohann-nal, a Continental technológiai vállalat magyarországi HR-vezetőjével.

Hogyan kerülhet ma fel egy autóipari vállalat a legvonzóbb munkahelyek listájára, és mit tehet a munkaerő-krízis enyhítése érdekében?

Már nemcsak a mérnökökért és a jól képzett szellemi dolgozókért, hanem a betanított munkásokért is komoly verseny folyik a cégek között. A probléma nemcsak Magyarországon van jelen, hanem Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában is, illetve Románia is egyre inkább érintett. Ezekben az országokban a munkanélküliségi ráta folyamatosan a nullához közelít, ami megnehezíti a jelenlévő cégek dolgát. A Continental a rugalmasságot helyezi előtérbe annak érdekében, hogy vonzó munkáltató legyen, de más megoldásokkal is igyekszünk enyhíteni a feszült munkaerőpiaci helyzeten. Az irodai munkavállalóinknak olyan rugalmas feltételeket biztosítunk, mint a távmunka, és a részmunkaidős lehetőségek, a kreatív feladatokat végző munkatársainknak pedig az alkotói szabadsághoz adunk teret. A közeljövőben az lesz a fő cél, hogy a fizikai munkásoknak is rugalmasabb munkafeltételeket biztosítsunk, a magánélet és a munka közötti egyensúly megteremtése érdekében.

Globális szinten milyen kihívásokkal szembesül a cégcsoport a munkaerőpiacon?

Világszinten is nehezen tart lépést a munkaerőpiac a technológiai változásokkal, mert az átalakulás sokkal gyorsabb, mint az új informatikai szakemberek kitermelődése és piacra lépése. A jövőben azonban - főleg az önvezető autók kapcsán - alapvetővé válik az olyan technológiák készségszintű ismerete, mint a big data vagy a mesterséges intelligencia. A Continental világszerte technológia fókuszú vállalatként működik, számos tevékenysége egyre erősebben kapcsolódik a digitalizációhoz, és az intelligens gyártási rendszerekhez. 20 évvel ezelőtt még csak 5-10%-ot jelentett az IT-alapú tudás a cégen belül, de mára ez jelentősen megváltozott, egyre több szoftverfejlesztőre van szükség, és ez várhatóan még tovább fog nőni.

Markus StrothjohannMarkus Strothjohann


Milyen lépéseket tesznek a probléma leküzdésére?

A cégcsoport folyamatosan invesztál az IT-infrastruktúrába, aminek kiemelt része a budapesti gyárban nemrég megnyílt gyártási rendszereket támogató szoftverfejlesztő központ. A technológiai fejlődés azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy kevesebb gyári munkást foglalkoztatna a vállalat: a robotika például kiemelt területté vált a cégen belül az elmúlt években, amihez kapcsolódóan rengeteg munkásra van szükség, hiszen nem lehet mindent 100%-ban automatizálni.

A munkavállalók szintjén hogyan jelenik meg ez a fejlődés, mit érezhetnek ebből?

A vonzó vállalati értékek, a korrekt bérek és juttatások mellett a Continental számos továbbképzési-, és fejlődési lehetőséget kínál a munkavállalóinak: például belső képzések keretében a lean vállalatirányítási filozófia módszereiről vagy szoftverfejlesztésről, bizonyos esetekben pedig külső szakértők tartanak oktatást a munkavállalóknak. Ahhoz, hogy egy cég piacképes tudással rendelkező szakembereket vehessen fel, nélkülözhetetlen a megfelelő oktatás, és ebben a Continental is egyre nagyobb szerepet vállal. Bár csak nemrég költöztem Magyarországra, az eddigiek alapján pozitív a benyomásom a magyar oktatási rendszerről. Amin fejleszteni lehetne, - és ehhez a cégünk is hozzá tud járulni - az a szakképzésből kikerülők továbbképzése.

Mit tesz a Continental a magyar munkavállalók képzettségi szintjének emeléséért?

Nemrég nyitottuk meg a budapesti képzési központunkat diákok és saját dolgozóik számára, ahol az alapvető technikusi szakmai ismeretek mellett az ipar 4.0 újdonságaival kibővített, versenyképes tudás megszerzésének lehetősége a cél. A képzésen részt vevőket tanulmányi eredményeik alapján ösztöndíjjal támogatjuk, a tanrendet pedig a középiskolai nappali képzés, illetve a többműszakos munkarend összehangolásával alakítjuk ki. A cégcsoportnál nem újdonság a középiskolákkal való együttműködés: a veszprémi Ipari Szakközépiskola gépész szakmacsoportos technikus tanulóinak több éve zajlik elméleti és gyakorlati oktatás a Continental támogatásával, de intenzív középiskolai kapcsolatokkal bír a szegedi, a váci, a makói és a nyíregyházi telephely is.
Milyen egyéb lépéseket terveznek a jövőben a munkaerő fejlesztésére?
A jövőre nézve is vannak tervek arról, hogy a szakemberhiány és a világ autóipari fejlődése által diktált, folyamatosan átalakuló munkaköröket betölteni képes szakembergárda képzésében részt vegyen a vállalat. Egy úgynevezett Sofware House építéséről van szó, ahol a jövőben szükséges készségek elsajátításán lesz a hangsúly.
Follow hrportal_hu on Twitter

Gyorsan megtérül a dolgozóknak nyújtott egészségszolgáltatás

Az egészségbiztosításokat egy évtizeddel ezelőtt csak a legnagyobb, nemzetközi vállalatok kínálták ügyfeleiknek, mára azonban a kis- és középvállalatok (kkv-k) körében is kedveltté vált ez a juttatás. Ez egyaránt köszönhető a szolgáltatás bevezetését támogató adókedvezménynek, valamint annak a széles körű felismerésnek, hogy az egészséges munkaerő nem csupán elégedettebb és lojálisabb, hanem egyben a hatékonyabb vállalati működés meghatározó tényezője is.tovább..

  További cikkek
  Kifütyülték az Amazon vezérét

  A Politico számolt be róla, hogy Jeff Bezos az Axel Springer díját ment átvenni Berlinbe, de az átadó ünnepségen kifütyülték. A Verdi nevű német... Teljes cikk

  Fürjes Balázs lehet az új Közmunkatanács elnöke?

  A zoom.hu értesülése szerint a FTC-stadion és a Duna Aréna projektfelelőse lenne az elnöke az újra megalakuló Fővárosi Közmunkatanácsnak - írja a lap. Teljes cikk

  Női minisztere lehet a következő Orbán-kormánynak?

  Seszták Miklós távozik miniszteri posztjáról, a 444 információi szerint Bártfai-Mager Andrea lehet az új fejlesztési miniszter - írja a lap. Teljes cikk

  Újabb miniszterről derült ki, hogy nem vállal szerepet az új kormányban

  Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter is lemond posztjáról, nem akar újabb négy évig miniszter lenni, inkább pártjának munkáját... Teljes cikk

  Generációváltás a debreceni Hunép Universal Zrt.-nél

  Több éve tartó tudatos kiválasztás és felkészítés eredményeként a jövő évtől új generáció tagjai veszik át az irányítást a debreceni... Teljes cikk

  Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár