kapubanner for mobile

Általános ápoló

Az egészségügy ágazat 6 éves, érettségit és technikus szakképzettséget adó képzése. Kiváló lehetőség, hogy az ápoló képzés okleveles technikus képzésként szervezhető meg: a tanulók képzését az iskolával szerződésben álló egyetem koordinálja, így lehetőséges a középfokú tanulmányok beszámítása a későbbi felsőoktatási tanulmányokba, akár a képzési idő jelentős rövidítésével. A képzés megfelel a vonatkozó EU előírások követelményeinek, így – a középfokú egészségügyi képzések közül egyedüliként– a közösségi jog alapján az EU tagállamaiban automatikusan elfogadott végzettséget ad.
Az általános ápoló az egészségügyi ellátás során közreműködik a megelőző, gyógyító, gondozó és rehabilitációs folyamatokban. Munkája során alap- és szakápolási feladatokat lát el. Képes felnőtt-, csecsemő- és gyermekápolási feladatokat elvégezni, valamint háziorvosi praxisban és az alapellátás más színterein, otthonápolásban, geriátriai és hospice ellátásban, onkológiai ellátásban ápolóként működni.

Ajánljuk minden fiatalnak, aki érdeklődik a természettudományok iránt, szívesen megismerné az emberi test működését, a betegségek jellemzőit, az egészséges életmód elemeit. Az optimális jelentkező jó szóbeli és kapcsolatteremtő képességgel rendelkezik, fontos számára a másik ember és a segítségnyújtás. Lényegesnek tartja a tanulmányokat követő biztos elhelyezkedést.

Általános információk

  
KategóriaEgészségügy
Szakmajegyzék szám509130301
Képzési idő6 év

Szakmai irányok

-

Kompetencia elvárás

Emberszeretet, precizitás, állóképesség, szervezőkészség, döntésképesség, határozottság, információgyűjtés, gyakorlatias gondolkodás, rendszerező képesség, problémamegoldás, intenzív munkavégzés.

Végzettség

  • életkori sajátosságokat figyelembe véve egyénre szabott ápolást, gondozást végez
  • vizsgálatoknál, beavatkozásoknál előkészít és segédkezik
  • ápolói, szakápolói beavatkozásokat önállóan végez pl: kanül behelyezés, injekciózás, vérvétel, speciális fájdalomcsillapítás
  • a beteg állapotának változását észleli, speciális betegmegfigyelő eszközöket használ
  • közreműködik a betegek egészségnevelésében, elsődleges ellátásában
  • súlyos, életveszélyes állapotú betegek ápolását végzi, ellátásukban közreműködik
  • idős, daganatos betegek ápolását ellátja, közreműködik a végstádiumú betegek támogatásában
  • betegoktatást végez és ápolási diagnózisokat állít fel, ápolási folyamatot megtervez