kapubanner for mobile
szem 
Megjelent: 8 éve

9 tipp: így óvja szemét, ha irodában dolgozik!

Manapság egyre több időt töltünk valamilyen képernyő előtt, bámuljuk a monitort, az okostelefont, a digitális eszközeinket - és talán nem is tudjuk, hogy ezzel stresszhatásnak tesszük ki szemünket.

A tudomány számítógépes látás szindróma tünetei közé sorolja a képernyőhasználat hatására kialakuló szemfáradtságot, szemszárazságot, fejfájást, homályos látást, vörös szemeket, szemrángást, sőt gyakran a nyak-és vállfájdalmakat is. Hogyan lehet ezt megelőzni? Az alábbi néhány tipp ebben segít.

A jó megvilágítás kulcsfontosságú


Legyen az a belső világítás vagy az ablakon át érkező napfény, a túlzottan erős vagy gyenge fény gyakran szemfájdalmat, rossz közérzetet okoz. Ezért fontos, hogy az irodai világítás jól megtervezett legyen. Elengedhetetlen, hogy a világítás erőssége, színhőmérséklete ideális legyen. Direkt fényforrás helyett válasszunk szórt fényű lámpákat, míg a lámpa fényének színe fehér legyen. Ez az, ami a legjobban hasonlít napfény színére.

Minimalizálja a tükröződést!


A monitorról visszaverődő fény ugyancsak szemfáradtsághoz vezethet. Ezt elkerülendő a monitort úgy kell elhelyezni, hogy abban se az ablak, se a lámpa ne tükröződjön. Érdemes szemkímélő, vibrálásmentes, megfelelő felbontású, tükröződésmentes képernyőt választani, megfelelően beállítani (fényerő, kontraszt, kékfénycsökkentő funkció, betűméret, ...), ideális távolságra és magasságra helyezni. A hosszú dokumentumokat érdemes e-olvasóval végigolvasni.

Pihentesse a szemét!


A munkavédelmi előírások alapján a számítógép előtt végzett munka során pihenőt kell tartani, egészen pontosan óránként tíz percet. Ezt nemcsak a munkahelyen, de otthon is érdemes betartani. 

Tartós számítógép előtti munka esetén tartson szünetet

Pislogjon!


Vizsgálatok igazolják, hogy a digitális eszközök hatására 66 százalékkal kevesebbet pislogunk, márpedig pislogás - pontosabban a pislogás által biztosított könnyréteg - nélkül a szem kiszárad, könnyen irritálttá válhat. Munka közben különösen fontos, hogy tudatosítsuk ezt magunkban.

Tornáztassa szemeit!


Amennyiben huzamosabb ideig nézzük a képernyőt, illetve egy pontra fókuszálunk, szemünk elfárad, éppen ezért fontos, hogy rendszeresen tornáztassuk szemizmainkat: nézzünk ki gyakran az ablakon, vagyis fókuszáljunk távolra, de elsajátíthatjuk a szemtorna egyszerű, nem időigényes technikáit, amit aztán a munkahelyen is alkalmazhatunk. 

Végeztessen teljeskörű szemvizsgálatot!


Aki vigyázni szeretne látására, gondoljon a megelőzésre, és szánjon időt a teljeskörű kivizsgálásra, évente egyszer. Itt nemcsak a látásunk romlására, de az esetleges betegségekre is fény derülhet és informálódhatunk a látásunkat javító megoldásokról, beavatkozásokról, netán a lézeres szemműtét lehetőségéről is. Kevesen gondolnak bele, de a szemüveg és kontaktlencse viseléséhez képest a lézeres szemműtét ára akár 3-4 év alatt megtérülhet. 

Rendszeres szemvizsgálat javasolt a szemüveg felírása előtt, vagy akár a lézeres szemműtét lehetősége is felmerülhet

Szedjen “szemvédő” vitaminokat!


A-, C-, E-vitaminok, cink, szelén, béta-karotin, ásványi anyagok: se szeri se száma azoknak a vitaminoknak, amik a szem egészséges működését garantálják - és amiket az étkezéssel nem biztos, hogy bejuttatunk a szervezetbe. 

Igyon elegendő vizet!


A napi 2-2,5 liter víz a szervezet - ezen belül a szem - egészséges működésének alapja. Amennyiben nem hidratálunk megfelelően, a szervezet és a szem kiszárad. Könny nélkül a szem védtelenné válik, nagyobb lesz a fertőzésveszély, a szaruhártya gyulladásának esélye, ahogy a látás sem lesz tökéletes. Szemünk épsége érdekében is fontos, hogy elég vizet igyunk naponta. 

Nedvesítsük a szemet!


Az elégtelen minőségű levegő, illetve a gyógyszerek mellékhatásai ellen tenni nem mindig tudunk, azok gyakran szemszárazsággal járnak. A tünet enyhítése érdekében alkalmazzunk műkönnyet vagy nedvesítő szemgélt.
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.05Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit, képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Sikkasztás miatt emeltek vádat egy postavezető ellen

A Füzesabonyi Járási Ügyészség vádat emelt egy volt postavezetővel szemben, aki a postai befizetéseket saját céljaira fordította - közölte a... Teljes cikk

Z-generációs álommeló - most bárkiből lehet utazási influencer

Tavalyhoz hasonlóan vajon most is lesz magyar kiválasztott, aki párjával együtt 4 héten át belekóstolhat abba, hogy milyen az utazási influencerek... Teljes cikk

Feketén foglalkoztattak egy 15 éves fiút, akinek mindkét kezét összepréselte egy gép

Vádat emelt a Kecskeméti Járási Ügyészség két férfi ellen, akik munkaszerződés és munkavédelmi oktatás nélkül foglalkoztattak egy 15 éves... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek