kapubanner for mobile
Megjelent: 6 éve

A szemszárazság okai - nem is gondolnád, mennyi minden okozhatja ezt a problémát

A szem az egyik legfontosabb érzékszervünk, és nagyon megnehezíti az életünk, ha nem működik tökéletesen. Bár a gyengébb látáson látásjavító eszközökkel segíthetünk, számos olyan betegség vagy probléma akad, melyeknek már a felismerése is nehézséget okoz.

szemműtét-

Ilyen dolog a szemszárazság, mellyel annak ellenére ritkán fordulnak orvoshoz, hogy egyes szakemberek szerint a magyarok egyharmada érintett benne. Ha neked is gyakran szúr vagy viszket a szemed, akkor érdemes végig olvasnod ezt a cikket, ahol a többi tünetet is felsoroljuk, illetve megtudhatod, mely tevékenységek okozhatják ezt az igencsak kellemetlen problémát.

Milyen tünetekkel rendelkezik a száraz szem?

A szemszárazság nagyon változatos tünetekkel jelentkezhet, melyek egyik legismertebbike az idegentest érzés. Ilyenkor úgy tűnik, mintha porszem ment volna a szemedbe, de hiába dörzsölöd, próbálod meg kifújni esetleg kimosni, az érzés továbbra is ott marad.

Hasonlóan elterjedt tünet az égető érzés, a szem vörössége, a homályos látás vagy a fényre történő nagyfokú érzékenység. Ha a pislogás is fájdalmas, az szintén azt jelenti, hogy kiszáradt a szemed, ezért tenned kell vele valamit.

Miért szárad ki a szem?

A szemszárazságot környezeti behatások, de akár a testedben végbemenő folyamatok felborulása vagy betegség is okozhatja.

A szem kiszáradásának jól ismert oka a számítógép előtt töltött munka túlzásba vitele vagy egy légkondicionált helyiségben tartózkodva a huzat. Ezeken kívül maga a levegő is lehet száraz, poros vagy dohányfüsttel, szmoggal tele, melyek szintén okozhatnak szemszárazságot.

Ha kontaktlencsét használsz, annak mellékhatásaként érezheted a szemed viszketését, de a szemed gyulladása vagy fertőzések során is jelentkezhet ez a kellemetlen érzés. Gyógyszereket szedve a bennük lévő anyagok hathatnak a hormontermelésedre vagy a testedben végbe menő folyamatokra, ezek szintén kiszáríthatják a látószervet.

Nők esetében a hormonháztartás más esetekben is felborulhat, ide értve a terhességet, a szoptatást, vagy éppen a változó korba lépést. A tünetek között ilyenkor is megjelenhet a szemet érintő szárazság.

Végül pedig minden olyan betegség is szúró, viszkető érzést kelt a szemgolyók környékén, amelyek a könnycsatornákat érintik. Ilyenkor ugyanis azok nem tudják ellátni a feladatukat, és a szem alapvető nedvessége eltűnik.

Bizonyos típusú lézeres szemműtét után is érezheted átmenetileg ezt a mellékhatást, de erről minden esetben tájékoztatást ad az eljárást végrehajtó szemészet, és ellátnak téged a megfelelő eszközökkel a megszüntetésére.

A legújabb típusú szemműtétek esetén pedig már a szem kiszáradásától sem kell tartanod, például a lézeres szemműtét a Focus Medicalban 4. generációs, VISUMAX ReLEx SMILE eljárásokkal is történhet. Ilyen esetekben nem csak teljesen fájdalommentes maga a műtét és a gyógyulás, de minimális az esélye az olyan mellékhatások megjelenésének, mint a szemszárazság.

Akármelyik ok miatt is lép fel nálad ez a tünet, amint rendszeresen visszatérő problémává válik, érdemes felkeresned vele egy szakembert. A szemszárazság akár súlyosabbá is válhat, így mindenképpen ajánlott kivizsgálni!

 

  • 2024.06.03Projektmenedzsment képzés A KÉPZÉS CÉLJA: A projektmenedzsment elméletének és gyakorlatának megismertetése a résztvevőkkel. A projektmenedzsment módszereinek begyakorlása példákon és esettanulmányokon keresztül. A résztvevők projektvezetési képességének fejlesztése és felkészítésük projektek önálló, sikeres lebonyolítására. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.05Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit, képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Súlyos üzemi baleset történt Sárszentmihályon

Egyelőre nem lehet tudni, hogy emberi mulasztás vagy műszaki hiba miatt történt a baleset. Teljes cikk

Felmérés: nem olyan elkötelezettek a dolgozók, mint a vezetők gondolják

A kutatásban megkérdezett dolgozók kevesebb mint fele számolt be arról, hogy teljes mértékben elkötelezett jelenlegi munkahelye mellett. Teljes cikk

Új képzési központot létesített a Siemens Energy Budapesten

Különös jelentősége van a Siemens Energy beruházási programjának, amelynek keretében a vállalat új üzemcsarnokot épített, képzési központot... Teljes cikk