kapubanner for mobile
Megjelent: 2 hete

A teljesítményértékelés digitalizálása: Hogyan változtatják meg a digitális eszközök a teljesítményértékelési folyamatokat?

A teljesítményértékelés a legtöbb vállalat számára alapvető folyamat. Azonban a digitalizáció terjedésével, egyre nagyobb népszerűségnek örvend a különböző digitális alapú teljesítményértékelési és -mérő rendszerek alkalmazása. Következő cikkünk rávilágít arra, hogy hogyan változtatja meg radikálisan az automatizált rendszerek alkalmazása a mérési és teljesítményértékelési folyamatokat és milyen előnyökkel járnak ezen rendszerek alkalmazásai a mindennapok során.

A teljesítményértékelés digitalizálása: Hogyan változtatják meg a digitális eszközök a teljesítményértékelési folyamatokat?

Digitalizált teljesítményértékelés: milyen előnyöket hordoz magával az adatalapú döntéshozatal?

Az online teljesítményértékelési rendszerek számos előnnyel járnak. Először is, lehetővé teszik a folyamatos visszajelzést és a valós idejű értékelést a munkavállalókról. Míg ezzel szemben a hagyományos értékelési folyamatok gyakran csupán évente vagy félévente történnek, amely gyakran nem bizonyul elégségesnek ahhoz, hogy valóban kiaknázhassák az alkalmazottakban rejlő valódi lehetőségeket.

Az online rendszerek bevezetésével tulajdonképpen egy teljesen naprakész visszajelzési rendszer áll rendelkezésre a vállalaton belül, mely mind a mellett, hogy időtakarékos megoldás, az alkalmazottak számára is egy stabil, folyamatos visszacsatolást jelent munkájuk minőségét illetően. Ezen eszközök alkalmazása lehetővé teszik az objektív adatok és különböző statisztikák szerinti értékelést. Az online rendszerek segítségével lehetőség nyílik az alkalmazottak által elért eredmények, célok és fejlődés teljesülését. Ezáltal az értékelési folyamatok alapja az adatok és metrikák lesznek, megbízható és valós képként szolgálnak a teljesítményértékelés során.

A piacvezető teljesítményértékelési szoftverek számos hasznos funkcióval kínálkoznak a kis-, közép- és nagyvállalatok számára egyaránt. Egyedi megoldásaik lehetővé teszik az alkalmazottak teljesítményének naprakész nyomkövetését, az egyedi célok kitűzését és az értékelési folyamatok automatizálását.

Az automatizált HR szoftverek lehetővé teszik a rutin feladatok és adminisztráció csökkentését a teljesítménymérési és teljesítményértékelési folyamatokban. Az online rendszerek automatizálják az éves értékelési ciklusokat, a dokumentumok kezelését és az értékelési űrlapok kitöltését. Ezáltal időt és erőforrásokat lehet megtakarítani, amelyeket az adatok valódi kiértékelésére és fejlesztés elősegítésére lehet fordítani.

Többek között az L-SOFT Zrt. által fejlesztett Piramis™ HR szoftvercsalád is kínál ilyen lehetőségeket a piacon, mely alkalmazásával a teljesítményelszámolást és teljesítményértékelést támogatva, az alapvető HR folyamatok is leegyszerűsödhetnek, például vezetői riportok lekérdezésével, vagy automatikus nyilatkoztatási rendszer bevezetésével.

A teljesítményértékelés digitalizálása: Hogyan változtatják meg a digitális eszközök a teljesítményértékelési folyamatokat?
 

Az alkalmazottak bevonása és a visszajelzési kultúra

Manapság már az alkalmazottak számára is egyre inkább előtérbe kerül a visszajelzés jelentősége, valamint a teljesítményértékelési folyamatokban történő proaktív részvétel. Az online rendszerek alkalmazása lehetőséget ad arra is, hogy a munkavállalók egymás, valamint a vezetők számára is visszajelzést nyújthassanak. Ez a megoldás mindenképpen innovatív lépésnek tekinthető a HR kultúrában, ezáltal elősegítve a konstruktív visszajelzést, valamint az önértékelést is. Ez utóbbiak kulcsfontosságú elemek a fejlődés és az egyéni, valamint csapaton belüli teljesítmény javulásához.

A teljesítményértékelés jövője: Integrált megoldások

A digitális eszközök egyre nagyobb térnyerése lehetőséget biztosít integrált megoldások alkalmazására. A digitalizált rendszerek összekapcsolhatók a tanulási és fejlődési lehetőségekkel, így az értékelési folyamatokkal együtt egyedi fejlődési terv és a képzési programok is biztosítottá válhat a munkatársak számára. Emellett ezen szoftverek alkalmazásával elősegíthető az alkalmazottak karriertervezése és -fejlődése, mely motivációként szolgál a munkavégzés során.

Ahogyan ez a cikk is átfogóan bemutatta, a digitális eszközök által nyújtott lehetőségek jelentős hatással vannak a teljesítményelszámolási, -mérési és teljesítményértékelési folyamatokra és a szervezeti kultúra fejlesztésére. Az online rendszerek lehetővé teszik a folyamatos visszajelzést, az objektív adatok használatát és az automatizált folyamatokat, amelyek javítják a teljesítményértékelés hatékonyságát és eredményességét. Az integrált megoldások pedig összekapcsolják a teljesítményértékelést a fejlődési lehetőségekkel és a karriertervezéssel, elősegítve az alkalmazottak fejlődését és motivációját.

Összegezve az előbbieket azt egészen pontosan kijelenthetjük, hogy a digitalizált teljesítményértékelés pozitív változásokat hoz a vállalati környezetben, és a folyamatos fejlesztés szükségességét is felveti. A Piramis™ HR szoftverek is ilyen integrált digitális eszközök, amelyek segítenek a HR folyamatok automatizálásában, ezzel pozitív hatást gyakorolva a teljesítményértékelésre is. Azonban fontos megérteni, hogy a digitális eszközök a megfelelő használat és a pontosan felépített szervezeti kultúra nélkül mit sem érnek.

A teljesítményértékelés digitalizálása: Hogyan változtatják meg a digitális eszközök a teljesítményértékelési folyamatokat?
 

 

  • 2024.05.23Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon – Dr. Fehér Dániel Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismeretiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A HR technológiai trendjei: Milyen új technológiák formálják át a HR területet a közeljövőben?

A koronavírust követő években a HR területén tapasztalható robbanásszerű technológiai fejlődés, - mely még 2024-ben is újabb és újabb ajtókat... Teljes cikk

A teljesítményértékelés digitalizálása: Hogyan változtatják meg a digitális eszközök a teljesítményértékelési folyamatokat?

A teljesítményértékelés a legtöbb vállalat számára alapvető folyamat. Azonban a digitalizáció terjedésével, egyre nagyobb népszerűségnek... Teljes cikk

Több mint 27 éves HR vezetői tapasztalatát viszi be a Corvinus képzésébe

Jakobsen Petra HR tanácsadóval, a Flow Consulting HR üzletágának vezetőjével a teljesítményértékelés változásáról, a HR analitika üzleti... Teljes cikk