kapubanner for mobile
Megjelent: 1 hete

A HR technológiai trendjei: Milyen új technológiák formálják át a HR területet a közeljövőben?

A koronavírust követő években a HR területén tapasztalható robbanásszerű technológiai fejlődés, - mely még 2024-ben is újabb és újabb ajtókat nyit meg előttünk - jelentős mértékben átformálta a munkavállalók toborzását, kiválasztását és egyéb HR tevékenységeket. Az új technológiák lehetővé teszik a hatékonyabb és eredményesebb HR folyamatokat, valamint nagy mértékben hozzájárulnak a HR cégen belüli szerepének formálódásában.

A HR technológiai trendjei: Milyen új technológiák formálják át a HR területet a közeljövőben?-

Mesterséges intelligencia (MI) a HR-ben

A mesterséges intelligencia (MI) és egyes mesterséges intelligencia alapú szoftverek 2022-es megjelenésével és alkalmazásával teljes mértékben forradalmasíthatóvá vált a munkaerő toborzás, valamint a kiválasztási folyamat. Az MI algoritmusok segítségével automatizált jelölt rangsorolás és előszűrés valósítható meg, amely időt és erőforrásokat takarít meg a HR területen tevékenykedő munkavállalók számára. Az MI továbbá lehetővé teszi a munkavállalói teljesítményelemzést és visszajelzést, ezzel hozzájárulva ezzel a hatékony vállalati célok eléréséhez, azonban ma ez a technológia még meglehetősen magas költségek mellett érhető el. Az automatizációt támogató HR rendszerek - mint a PIRAMIS HR szoftverek -, nagy mértékben hozzájárulnak a HR szakemberek hatékonyabb munkavégzéséhez, valamint az erőforrások megfelelő módon történő elosztásához.

Gépi tanulás és adatelemzés a HR előrejelzésért

A gépi tanulás és adatelemzés lehetővé teszi a prediktív analitikát a munkaerő-tervezésben. Az adatok elemzése alapján a HR képes előre jelezni ezáltal a munkaerőpiaci trendeket, valamint előzetesen fel is tudnak készülni az esetlegesen várható változásokra. Emellett a dolgozói teljesítmény és elkötelezettség mérése is pontosabbá válik ezen automatizált szoftverek alkalmazásával.

A gépi tanulás segítségével lehetőség nyílik a megadott adatok alapján azonosítani a munkavállalók elhagyási hajlandóságát, mely segítségével megelőzhető a baj, és egyes elégedettséget növelő lépések megtételével a vállalaton belüli fluktuáció csökkentését is el tudják érni a HR területen tevékenykedők.

A HR technológiai trendjei: Milyen új technológiák formálják át a HR területet a közeljövőben?
 

Rugalmasság a felhőben rejlik

Manapság már a rugalmasság elengedhetetlen feltétele a hatékony munkavégzésnek, hiszen az otthoni munkavégzés továbbra is szárnyal és kiemelkedő fontosságú ezáltal, hogy a munkavállalók a szükséges adatokat, valamint információkat az otthonukból is könnyedén elérhessék. A felhő alapú HR rendszerek előnyei és rugalmassága lehetővé teszik a humán erőforrás területen dolgozók számára, hogy hatékonyabban kezeljék az adatokat és folyamatokat, valamint azok transzparensek legyenek.

Az integrált HR platformok és SaaS termékek segítségével könnyedén elérhetővé válnak a HR funkciók és adatok, bármikor és bárhonnan, így nem okoz problémát az otthoni munkavégzés során a munkavállalók és új jelöltek adatainak kezelése, mint ahogyan a bérszámfejtés sem. Ezek a rendszerek továbbá biztosítják az adatok biztonságát és hozzáférhetőségét, valamint lehetővé teszik az együttműködést és az adatok közös megosztását különböző HR csoportok között, mint munkaerő-toborzó cég és nagyvállalat között.

A HR szerepe a technológiai változások menedzselésében

A HR szerepe kiemelkedő fontossággal bír a technológiai változások menedzselésében, így elsősorban a HR szakemberek továbbképzése, valamint fejlesztése az elsődleges és legfontosabb feladat a technológiai változások bevezetése során. Hiszen, ha a vállalat legnagyobb mozgatórugója nem látja át ezen új rendszereket, hamarosan problémák üthetik fel fejüket. Rendkívül fontos tehát, hogy a humán erőforrás szakemberek képesek legyenek alkalmazkodni a bevezetésre kerülő új technológiákhoz, valamint a vállalat többi területe számára is segítséget nyújtsanak a változáskezelésben. Az új technológiák bevezetése során a HR szakemberek felelősséggel tartoznak a munkatársak képzéséért és fejlesztéséért, hogy képesek legyenek hatékonyan használni a bevezetésre kerülő új eszközöket és rendszereket.

Emellett arról sem feledkezhetünk meg, hogy a HR szakembereknek folyamatosan tájékozódnia kell a legújabb technológiai fejlesztésekről és azok alkalmazási lehetőségeiről, hogy hatékonyan tudják bevezetni azokat a HR folyamatokba, ezzel leegyszerűsítve a vállalaton belül felmerülő összetett, sok erőforrást igénylő feladatokat.

A HR területén tapasztalható technológiai változások nagy mértékben befolyásolják a munkavállalók toborzását, kiválasztását és a munkaerő-tervezét. Az új technológiák, mint például a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás és az egyes területeken automatizációt támogató, a Piramishoz hasonló HR szoftverek, lehetővé teszik a hatékonyabb és eredményesebb HR folyamatokat. Fontos kiemelni továbbá, hogy a HR szakemberek tevékenysége kiemelkedő fontosságú a technológiai változások menedzselésében, a munkatársak képzésében és a technológiai stratégia kidolgozásában. A HR szakembereknek folyamatosan figyelniük kell az újabb és újabb technológiai trendeket és alkalmazniuk kell azokat a HR folyamatokban, hogy versenyképesek tudjanak maradni a manapság igazán gyorsan változó üzleti környezetben.

A HR technológiai trendjei: Milyen új technológiák formálják át a HR területet a közeljövőben?
 

 

  • 2024.05.23Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon – Dr. Fehér Dániel Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismeretiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A teljesítményértékelés digitalizálása: Hogyan változtatják meg a digitális eszközök a teljesítményértékelési folyamatokat?

A teljesítményértékelés a legtöbb vállalat számára alapvető folyamat. Azonban a digitalizáció terjedésével, egyre nagyobb népszerűségnek... Teljes cikk

Több mint 27 éves HR vezetői tapasztalatát viszi be a Corvinus képzésébe

Jakobsen Petra HR tanácsadóval, a Flow Consulting HR üzletágának vezetőjével a teljesítményértékelés változásáról, a HR analitika üzleti... Teljes cikk