kapubanner for mobile
Megjelent: 11 éve

A közmunka uralta a munkaügyi központok nyári álláskínálatát

Továbbra is félmillió alatt marad az álláskeresők száma a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat júliusi adatai szerint. Az üres álláshelyek közel 70 százaléka közmunka volt júliusban, de egyre több a piac által létrehozott munkahely is.

A 2013. júliusi zárónapon a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ)regiszterében 497,2 ezer álláskereső szerepelt, amely az előző hónaphoz képest lényegében nem változott, míg az előző év azonos hónapjához képest 5,8 százalékkal (30,4 ezer fővel) mérséklődött. A nyilvántartott álláskeresők létszáma továbbra is az 500 ezres szint alatt maradt - írja az NFSZ jelentése.

A legtöbb álláskeresőt Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében találjuk, e két megye a teljes állomány 21,6 százalékát adta.

A férfi álláskeresők száma a júliusi zárónapon 243,2 ezer fő volt, amely az összes álláskereső között 48,9 százalékos arányt jelentett. A férfiak esetében továbbra is csökkenésről beszélhetünk az előző hónaphoz képest. A nők számának az előző év júliusához képesti csökkenése továbbra is jelentős, körükben 8,1 százalékos (22,3 ezres), míg a férfiak esetében 3,2 százalékos (8,1 ezres) mérséklődésről beszélhetünk.

Iskolai végzettség tekintetében a legfeljebb általános iskolát végzettek 198,0 ezres létszáma az álláskeresőkön belül 39,8 százalékot jelentett a vizsgált hónapban. Középfokú iskolai végzettséggel 270,6 ezer (54,4 százalék), felsőfokú végzettséggel pedig 28,6 ezer fő (5,8 százalék) rendelkezett.

A tárgyhónapban 225,6 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, akiknek több mint egyötöd részük álláskeresési ellátásban, a többség pedig szociális jellegű támogatásban részesült.

Júliusban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 11,2 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 7,5 százalékos értéket mutatott. A legalacsonyabb értékekkel továbbra is Győr-Moson-Sopron megye rendelkezik, emellett megemlíthető még Budapest és Vas megye is.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti 15-74 éves munkanélküliek száma a 2013. II. negyedévben 449,3 ezer főt tett ki, amely 10,3 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett.

Pesten jobb pályakezdőnek lenni

2013. júliusban a nyilvántartásban 66,9 ezer pályakezdő szerepelt, arányuk az összes álláskereső között 13,5 százalékot jelentett.

A legtöbb pályakezdő fiatalt Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben tartották nyilván, de e két megye mellett még jelentős a Hajdú-Bihar megyében regisztrált pályakezdő álláskeresők száma is. A pályakezdők aránya az összes álláskereső között a legalacsonyabb (10 százalék alatti) a fővárosban és Pest megyében, míg a legmagasabb (16 százalék feletti) Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyében volt.

A pályakezdő álláskeresők zárónapi száma a következőképpen oszlott meg a megszerzett legmagasabb iskolai végzettség szerint júliusban: 33,1 százalékuknak legfeljebb általános iskolai, 21,0 százalékuknak szakiskolai, szakmunkásképző, 15,1 százalékuknak gimnáziumi, 24,4 százalékuknak szakközépiskolai, technikumi, 6,4 százalékuknak felsőfokú iskolai végzettsége volt.

A tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők száma tovább csökkent az előző hónaphoz képest. A 163,9 ezer tartós álláskereső az összes álláskeresőhöz viszonyítva 33,0 százalékos aránnyal szerepelt júliusban.

Júliusban a 25 éven aluli korosztályba 82,2 ezer álláskereső tartozott, az 50 éven felüli állástalanok száma 117,9 ezer fő volt. A fiatalabbak 16,5 százalékot, az idősebbek, az 50 év felettiek pedig 23,7 százalékot képviseltek az álláskeresők között. A legnagyobb arányban 25 év alatti álláskereső Tolna megyében, legkisebb arányban a fővárosban található.

Az idősebb – 50 év feletti – korosztály jelenléte az álláskeresők között leginkább a fővárosra és Fejér megyére jellemző.

A regisztrált álláskeresők között a szakképzetlenek aránya 49,9 százalék1 volt, az országos átlagtól alacsonyabb érték tizenkét megyében mutatkozott júliusban, a legmagasabb aránnyal Szabolcs-Szatmár-Bereg és Nógrád megye rendelkezett.

Vége a tanévnek, sok a fiatal regisztráló

A nyilvántartásba belépők száma a szokásos szezonális hatásoknak megfelelően továbbra is növekedést mutat, egy hónap alatt 9,8 százalékkal nőtt a beáramlók száma, míg előző évhez képest 7,2 százalékos csökkenés realizálódott. A 64,5 ezer fős állománynak több mint egynegyedét a pályakezdő fiatalok tették ki, hiszen szezonális jelenség, hogy a tanév befejeztével megemelkedik a nyilvántartásba belépő pályakezdő álláskeresők létszáma.

Szintén a pályakezdők okozták az első alkalommal belépő álláskeresők számának bővülését, egy hónap alatt 27,4 százalékos növekedésről, egy év alatt 7,2 százalékos visszaesésről számolhatunk be esetükben. A szakképzetlenek közé soroljuk a legfeljebb általános iskolát és a gimnáziumot végzett álláskeresőket.

A betöltendő állások többsége támogatott

A tárgyhónap folyamán a foglalkoztatók összesen 48,8 ezer üres álláshelyet jelentettek be, amely az előző hónaphoz és előző év azonos hónapjához viszonyítva is emelkedést mutatott.

A legtöbb új munkaerőigény Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből érkezett, e két területi egység esetében megjelenő álláslehetőségek a teljes kínálat 23,6 százalékát tették ki.

Összességében 2013. júliusban 88,7 ezer munkaerőigény állt rendelkezésre, amelyből a zárónapon 45,7 ezer állás maradt üres, betöltetlen.

Az újonnan bejelentett munkaerőigények között továbbra is a támogatott álláshelyek domináltak (70,0 százalék) - a támogatott álláshelyek zöme pedig jellemzően közfoglalkoztatás. Míg Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád, Tolna, Jász-Nagykun-Szolnok megyében tíz állásból nyolc támogatott álláshely volt, addig Győr-Moson-Sopron és Vas megyében csupán kettő, emellett még a fővárosban, Zala és Komárom-Esztergom megyében is a nem támogatott állások domináltak.

A vizsgált hónapban az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 34,2 ezer volt, amely az előző hónaphoz képest 47,0 százalékos, előző év azonos hónapjához képest 29,5 százalékos növekedést mutatott. A legnagyobb támogatott munkaerőigény kínálattal Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye rendelkezett.

A piaci alapon meghirdetett állásokból is több lett

A tárgyhónapban bejelentett 14,6 ezer nem támogatott munkaerőigény az előző év júliusához viszonyítva jelentős, 26,7 százalékos növekedést mutatott, vagyis általában is javult tavalyhoz képest a munkaerő-piaci helyzet.

Ezer feletti ilyen jellegű munkaerőt Budapesten, Győr-Moson-Sopron és Vas megyében igényelték a foglalkoztatók.

A nem támogatott munkaerőigények többsége a feldolgozóipar és a kereskedelem nemzetgazdasági ágból érkezett a tárgyhónapban. A feldolgozóiparon belül továbbra is az élelmiszer-, ital-, dohánytermék gyártás volt a nagyobb számosságú ágazat az újonnan bejelentett nem támogatott álláshelyek vonatkozásában.

A feldolgozóiparban történtek a legnagyobb létszámleépítések

Júliusban 16 cég 776 főt érintően tette meg létszámcsökkentési bejelentését az illetékes munkaügyi kirendeltségen. 2012. júliushoz viszonyítva 496 fővel csökkent a csoportos létszámcsökkentéssel elbocsátottak száma.

Ebben a hónapban a létszámleépítés 9 megyét érintett, közülük Fejér megye emelhető ki. A bejelentések ágak szerinti megoszlását tekintve a tárgyhónapban a legtöbb munkavállalót továbbra is a feldolgozóiparból készültek elbocsátani.
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.14Mesterséges intelligencia használata a marketing munkában Képzésünk célja, hogy bemutassuk 2024-ben mi mindenre képes a mesterséges intelligencia, használata mennyire meg tudja könnyíteni a marketing szakemberek - vagy erre a pályára készülők - munkáját. A képzés során a résztvevő megtanulja, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában. Ezen túl megtanulja, hogy a különböző AI eszközöket milyen stratégiai kombinációban érdemes használni a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Stagnáló munkaerő-felvétel? - Erre számíthatunk idén a munkaerőpiacon

Bár a hiányszakmákban nem kérdés, hogy továbbra is keresik a cégek a munkaerőt, más területeken ez nem ilyen egyértelmű. Egyesek szerint... Teljes cikk

"Európában nagyon nehéz lett egy családot eltartani egy jövedelemmel" - avagy miért dolgozik több európai nő mint amerikai?

Gazdasági és társadalmi tényezők állnak a hátterében annak a ténynek, hogy több nő keres állást Európában mint Észak-Amerikában. Szerepet... Teljes cikk

Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk