kapubanner for mobile
Megjelent: 2 éve

A lakhatás finanszírozása és az önállósodás érdekében vállal diákmunkát a Z generáció

A válaszadók 96%-a a pénzkereset miatt dolgozik. A konkrét célt megnevezők legtöbb esetben a lakhatást, önállósodást, tanulmányokra gyűjtést nevezte meg fő okként.

diákmunka-
images

Az országos kutatásban 484 olyan diák vett részt, akik iskolaszövetkezeten keresztül vállaltak munkát. A felmérés céljai között szerepelt többek között az, hogy megismerjék a diákok motivációit, a preferált pozícióikat, álláskeresési szokásait, elköteleződésüket, választási indítékait.

Az atipikus foglakoztatás a munkaerő- és nyersanyaghiány okozta kiszámíthatatlan gazdasági környezetben olyan foglalkoztatási forma, aminek érdemes nagyobb figyelmet szentelni. Ezen belül a diákok foglalkoztatása egy előremutató perspektivikus HR terv része is lehet. A következőkben a Pannon-Work kérdőíves kutatásának ide vonatkozó részleteit ismerhetik meg.

Miért dolgoznak a tanulmányaik alatt? 

A pénz, a tervek, célok megvalósítása, vagy megtakarítás miatt vállalnak munkát.

Sokakat az önállósodási törekvéseik mozgatnak, szeretnék levenni a szülők válláról a terhet. Voltak válaszadók, akiknek saját magukat kell eltartaniuk, mivel a szülők nem tudják kellőképpen támogatni őket, és olvasható volt tapasztalatszerzési törekvés is.

Az erre a kérdésre adott válaszok megismerése kulcs lehet a motivációik pontosabb feltérképezésében.

Milyen munkakörökben keresnek munkát?

Adminisztráció, irodai munka, hostess, árufeltöltő, pénztáros, bolti kisegítő (elsősorban ruhabolt, cipőbolt), eladó volt a leggyakoribb válasz. Munkaerő szolgáltatói oldalról látható az, hogy ezek szerencsére közös halmazt is alkotnak a partneri igényekkel.  

Hogyan és hol keresnek állást?

A témakör jelentőségét nem kell részletezni, hiszen tudni kell, hol érhetőek el diákok.

A válaszok: Iskolaszövetkezet saját honlapján, a Facebook-on, vagy álláskereső csoportokban próbálják megtalálni a számukra kedvező ajánlatot.

Mi alapján választanak iskolaszövetkezetet?

A munkalehetőségeket figyelik, hol vállal sok diák munkát, milyen a kínált munkabér, ismerősök ajánlják-e, valamint a munkalehetőség mennyisége meghatározó.  

Önmagában a jó munkalehetőség elég indok lehet egy munkahely választására, de legalább ennyire fontos a barátságos munkahelyi légkör. Ha ezek adottak, akkor akár 96,3% is ajánlhatja az iskolaszövetkezetet - ahogy a Pannon-Work Iskolaszövetkezet diák munkavállalói teszik.

Végül egy konkrét számadatot osztunk meg. Arra a kérésre, hogy: „Elégedett vagy a partner diákmunkások számára biztosított munkáival?” a legtöbben, 154 fő adott maximum, azaz 10 pontot, A fennmaradó válaszadók többsége a 6-os és 9-es között pontozta az állásokat.

Csupán 9 fő szavazott 1-5 között a munkák minősítésénél.

Ez arra mutat rá, hogy azok közül a diákok közül, akik kipróbálták a munka világát nagy többségük elégedett a feladatokkal. A foglalkoztató számára rövid távon - a most még csak - részmunkaidőt lefedő diákok, hosszú távon elkötelezett munkavállalóik lehetnek. Így ez a foglalkoztatási időszak még employer branding tevékenységként is felfogható.

 

fotó: unsplash

  • 2024.05.16Atipikus foglalkoztatási formák – Dr. Bankó Zoltán Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Valóban többet kereshetnek a 25 év alattiak, mint az idősebb munkavállalók?

A két évvel ezelőtt bevezetett 25 év alattiaknak járó szja-kedvezmény a mai napig viták tárgyát képezi: egyesek szerint motiváló erővel bírt és... Teljes cikk

551 100 forintos kezdőfizetéssel keres munkavállalókat az ALDI a Balatonhoz

AZ ALDI mintegy 100 szezonális új munkavállalót keres, a kezdőbér több mint bruttó 550 000 forint - olvasható a cég sajtóközleményében. Teljes cikk

2000 forint az átlagos diákórabér, nyáron pedig újabb emelkedésre lehet számítani

A diákok foglalkoztatása még az egyszerűsített foglalkoztatásnál (EFO) is kedvezőbb ez a megoldás a cégek számára. Teljes cikk