kapubanner for mobile
Megjelent: 14 éve

A legbiztonságosabb diákmunka a nyári szünetben

A diákoknak a nyári szünetben is a legbiztonságosabb, legnépszerűbb, és a munkaügyi hatóság által is ajánlott pénzkereseti formája az iskolaszövetkezetekben végzett munka - hívja fel a figyelmet a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége.

images

images

Magyarországon évente átlagosan 180-200 ezer diák vállal valamilyen alkalmi munkát, ezek jelentős része, legalább 130.000 fő iskolaszövetkezetben. 2010 nyarán is országszerte több tízezer diák keresi majd a nyári munka végzésének lehetőségét. A szerencsésebbek és felkészültebbek talán már tudják, hol kereshetik meg a nyaralásra vagy a következő félévi tandíjra valót.

Az egyik legnagyobb probléma, hogy a pénzkeresést célul kitűző, de a munkavégzés jogszabályi feltételeit nem ismerő, és azt a munkáltatón számon nem kérő fiatalok könnyen kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetnek! A közép- és főiskolások valamint az egyetemisták között számtalan történet terjeng szezon végén nem fizető lacikonyhásról, gyümölcsben fizető dinnyeárusról, vagy a munka végeztével étkezés, lakhatás, vagy más címen költséget felszámító munkaadókról.

A Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (Diák Ész) szerint azonban a fiataloknak így is a legbiztonságosabb, legnépszerűbb, és a munkaügyi hatóság által is ajánlott pénzkereseti formája az iskolaszövetkezetekben végzett munka. Azért is ajánlják ezt a munkavégzési formát, mert munkaszerződést kötnek a diákkal, van munkabiztonsági oktatás, folyamatos szakmai felügyelet és ellenőrzöttek a munkavégzés körülményei is.

Néhány általános információ az iskolaszövetkezetekről:

  • szünidőben 15 éves kortól, tanulmányi időben legalább 16 éves kortól vállalhatnak a fiatalok munkát. Felső korhatár nincs, de jellemzően a 17 és 25 év közötti fiatalok keresik ily módon az anyagi boldogulás lehetőségét.
  • általában nagy cégek, multinacionális vállalatok megrendelésére végeznek el könnyű fizikai munkákat, de az idegenvezetéstől az adatrögzítésen keresztül a tolmácsolásig szinte minden szakmai tevékenységet el tudnak látni.
  • az iskolaszövetkezetek átjárhatóak, egy diák akár több szövetkezetnek is tagja lehet.

    Az iskolaszövetkezetekről érdemes tudni, hogy azok az EU-konform szövetkezeti törvény előírásai szerint működő, teljes önkormányzati és gazdasági önállósággal rendelkező gazdálkodó szervezetek, melyek ellátják saját tagjaik érdekvédelmét és egyéb juttatásokban, kedvezményekben is részesítik őket.

    A mindenkori oktatáspolitika kiemelt fontosságúnak tekinti a diákok munka világába történő átvezetésének segítését. Az iskolaszövetkezetek azon túl, hogy legális pénzkereseti lehetőséget biztosítva a diákoknak, terheket vesznek le a szülők és az állam válláról, a munkavégzéshez kapcsolódó szabályokat is megtanítják, és megismertetik az ezzel járó felelősséget is, így a diákok tanulmányaik végeztével gyakorlottabban, ezáltal versenyképesebben léphetnek ki az "igazi" munkaerőpiacra - hangsúlyozza közleményében a Diák Ész.

    Köztudott, hogy a diákok keresményük több mint 60 százalékát közvetlenül vagy közvetve tanulmányaikkal kapcsolatos kiadásokra (könyv, albérlet, vizsgadíjak stb.) költik. Ez is mutatja, hogy az iskolaszövetkezetek társadalmi szerepvállalása megkérdőjelezhetetlen.

    A Diák Ész, mint az iskolaszövetkezeteket összefogó társadalmi szervezet, egyik fő céljának tekinti a diákvállalkozások működési feltételeinek folyamatos javítását, az iskolaszövetkezetekben végzett munka jogaszabályi környezetének folyamatos szakmai kontrollját. A Diák Ész tagszervezetei - köztük a hat legnagyobb létszámban foglalkoztató iskolaszövetkezet - a munkavédelmi és munkabiztonsági szabályoknak megfelelően, a törvényes munka- és pihenőidők betartásával, nagy gondossággal és odafigyeléssel biztosítanak munkát tagjaiknak.

    Összefoglalva tehát az iskolaszövetkezeti foglalkoztatás biztonságos, stabil és rugalmas:


    biztonságos foglalkoztatás, mert


    - törvényes,
    - ellenőrzött,
    - kiszámítható,


    stabil foglalkoztatás, mert


    - az Európai Unió elismeri,
    - az állam támogatja,
    - a feketemunka lehetősége kizárt,


    rugalmas foglalkoztatás, mert


    - a cégek igényeire épül
    - a tanulmányi szempontok elsődlegességét figyelembe veszi,
    - egész- vagy részmunkaidős, alkalmi vagy rendszeres jövedelemszerzési lehetőséget kínál.
    • 2024.05.16Atipikus foglalkoztatási formák – Dr. Bankó Zoltán Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
    További cikkek
    Valóban többet kereshetnek a 25 év alattiak, mint az idősebb munkavállalók?

    A két évvel ezelőtt bevezetett 25 év alattiaknak járó szja-kedvezmény a mai napig viták tárgyát képezi: egyesek szerint motiváló erővel bírt és... Teljes cikk

    551 100 forintos kezdőfizetéssel keres munkavállalókat az ALDI a Balatonhoz

    AZ ALDI mintegy 100 szezonális új munkavállalót keres, a kezdőbér több mint bruttó 550 000 forint - olvasható a cég sajtóközleményében. Teljes cikk

    2000 forint az átlagos diákórabér, nyáron pedig újabb emelkedésre lehet számítani

    A diákok foglalkoztatása még az egyszerűsített foglalkoztatásnál (EFO) is kedvezőbb ez a megoldás a cégek számára. Teljes cikk