kapubanner for mobile
Megjelent: 4 éve

Nem lesz ősszel HVG Állásbörze, jönnek a hibrid rendezvények

A koronavírus-járvány második hulláma kezdi átrajzolni az őszi HR-es rendezvényeket. A szervezők mindent megtesznek a “covidmentes” lebonyolításért, a HR szakemberek - és főnökeik - viszont óvatosabbak. Most a hibrid lett a slágerszó. Nem lesz ősszel HVG Állásbörze, a HR Fest is online-ba költözik. Hogyan készülnek az őszre a rendezvényszervezők?

Hat napja fut a HR Portálon egy szavazás azzal a kérdéssel, hogy “Ön elmenne személyesen szakmai konferenciára a következő hetekben?” Eddig 267 szavazat érkezett és ebből 172-en minden további nélkül ott lennének (64 százalék), 7 százalék a biztonsági intézkedések megléte esetén jelentkezne, tehát összesen 71 százalék nyitott lenne az élő találkozásra. 29 százalék viszont nem, és ez a tábor az utóbbi két napban százalékosan is növekedett.

A számokból úgy tűnik, hogy a HR-eseket nem bizonytalanítja el a helyzet. Azt minden megkérdezett szakember megerősítette, hogy a személyzeti szakemberek vágynak a személyes találkozásra, a networkingre, a rendkívüli hónapok tapasztalatainak átbeszélésére. Ám ha az utóbbi rendezvényeket nézzük, már nem ennyire nagy a hurráoptimizmus. A múlt csütörtöki szabadtéri HR Fest Lupára a vártnál kevesebben látogattak ki, ami miatt Tóth Gergely alapító-főszervező szomorú is. “Ha nincs a covid, akkor négyszer, ötször több résztvevőt mozgattunk volna meg. Sokan az utolsó pillanatokban céges policy miatt nem jöhettek el, a határzár miatt pedig külföldi jelentkezéseket nem is fogadtunk el. A rendezvény egyébként jól sikerült, a koncepció működik, covidmentes időben nagy rá az igény” - mondta el a HR Portálnak.

A HR-es hitelessége is kockán forog

Miért nem mennek el szívesen HR-esek szakmai rendezvényre? Nemcsak az anyacég vagy a felsővezetés tiltása akadályozza őket. Hanem most hitelességük is kockán forog. Mert hogyan lehet azt megmagyarázni, hogy home office-ban a csapat, szigorú protokoll szerint lehet belépni az irodába, miközben a személyzeti osztály munkatársai nyilvános nagyrendezvényen járnak-kelnek.

A HR Portálnál azt tapasztaljuk, hogy a covid esetszámok múlt heti magyarországi megugrása volt az a pillanat, amikor elkezdődött a személyes rendezvények törlése és az újratervezés. Szeptember 1-jén még egy hazai tréningcég mindenféle egészségügyi ellenőrzés és óvintézkedés nélkül tartott bemutatót HR vezetők részvételével. A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara hagyományos kerti partiját azonban múlt kedden már lefújták, két nappal az esemény előtt. Kaptunk meghívót múlt csütörtökön egy állásportál szeptember közepi esti bemutatójára is, amit e hét keddjén mondtak le, illetve tették online eseménnyé. Egy multi ügyféltámogató központos (SSC) sajtórendezvényen pedig ma reggel már kötelező maszkviselést írtak elő minden résztvevőnek.

Ahol tartanak eseményt, ott is más hangulatról számolnak be, a szervezők pedig extra mód készülnek. Múlt héten rendezték meg a HVG “Szakmai Délutánját” a Balatonnál közel 100 fő részvételével. “Mindenki óvatosabb, és most ez a domináns hozzáállás” - summázta véleményét Hajdú Csongor, a HVG Állásbörzét is szervező Frissdiplomás Kft. ügyvezetője. Úgy látta, hogy a találkozó résztvevői sokféle módon viszonyultak ehhez. Akadtak, akik túlzásnak tartották a veszélycsökkentő intézkedéseket. Mások örültek, mert ez erősítette a biztonságérzetüket. Megint mások inkább a veszélyhelyzet végét várják és voltak, akik nem vettek részt, jellemzően a munkaadójuknál érvényben lévő szabályozások miatt. “Természetesnek tartom ezeket a reakciókat, mindenki másképp éli meg a vírushelyzetet” - mondja a rutinos rendezvényszervező.

Íme a megelőző lépések

Hajdú Csongorék minden lehetséges módon csökkentették a vírusveszélyt: a távolságtartás a szakmai programok alatt és a szünetekben, vacsoránál is fontos szempont volt (a 400 fős konferenciateremben a maximális létszám nem haladta meg a 90 főt) , ahogyan a helyiségek szellőztetése, légcseréje és tisztítása is, a cateringnél érintésmentes tálalást biztosítottak, a bejáratoknál kézfertőtlenítőket helyeztek el, a közös helyiségeket gyakran fertőtlenítették, az érkezők igény esetén egyszer használatos maszkot kaptak, a másnapig maradókat pedig olyan „egyágyas” közvetlenül előtte fertőtlenített szobákban helyezték el, melyeket elfoglalásuk előtt 72 órával senki nem használt. Ezen kívül érkezéskor minden résztvevő érintésmentes testhőmérséklet-mérésen esett át, nyilatkozatot tett arról, hogy nem beteg, nem érintkezett koronavírusos beteggel vagy kontaktkutatás alá vont személlyel.

“Most a biztonság az első, ami sajnos kihatással van a személyes találkozások élményére, tartani kell a másfél méteres távolságot. A HVG HR Szakmai Délutánon például arra kértük a vendégeinket, hogy kerüljék a kézfogást is, és én olyan apróságokra is igyekeztem figyelni, hogy amikor névjegykártyát adtam valakinek, akkor csak a tartót nyitottam fel, nem értem hozzá a kártyához.”

Mi lesz a következő hetekben?

Nagy a bizonytalanság a következő hetekre. Senki sem tudja, mennyire súlyosbodik a helyzet, lesznek-e korlátozások. Jelenleg konferenciák, kiállítások, üzleti rendezvények létszámkorlátozás nélkül tarthatóak Magyarországon. A legtöbb szervező számára a hibrid lett a kulcsszó. Azaz kisebb létszámban, a legszigorúbb intézkedések mellett személyes konferencia, melyet streamelnek a világhálón egy nagyobb közönségnek. A Portfolio kedden tartotta első ilyen eseményét, egy pénzügyi informatikai konferenciát.

Gőzerővel készül a HR Portál is október 6-i, Vigyázat jönnek az ellenőrök című eseményére, amelyen munkaügyi, társadalombiztosítási, munkavédelmi és GDPR szakértők mutatnak irányt gyakorlati példákkal a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Hogy mit tesznek a vírusmegelőzésért a szervezők az érintésmentes beléptetéstől a széksorok közötti távolságon át a cateringig, arról ebben a cikkben írtunk bővebben.

A HVG Online toborzási konferenciája, a Future of Recruitment is hibrid lesz, az interneten és a helyszínen, a BMC-ben is lehet követni. “A networking ugyan nem váltható ki online eszközökkel, ám az online konferencia tudásátadásra, kérdezz-felelekre nagyon hatékony” - mondja Hajdú Csongor. A szervezők itt is megtesznek mindent, hogy a helyszínre érkezők biztonságban érezzék magukat. Zárt térben körülbelül a terem hagyományos kapacitásának harmada, negyede használható. Ha nem szimmetrikus vagy a szellőzés nem előnyös, akkor még ennél is kevesebb. “A BMC ebből a szempontból kiváló helyszín, több bejárata van, 100 résztvevőt minden további nélkül fogadni tud az esemény, online pedig nincs felső határ” - mondja Hajdú Csongor.

Kizárólag online tartják meg szeptember 30-án a napi.hu HR Vezetők Országos Konferenciáját, melyen az előadások visszanézhetőek lesznek.

Tavaszra csúszik a HVG Állásbörze

Ősszel nem nyitja meg kapuit a legnagyobb hazai karrieresemény, a „hagyományos” HVG Állásbörze, melyre a Papp László Budapest Sportarénában került volna sor. “Elméletileg megrendezhettük volna, viszont egy 10 ezer főt megmozgató eseménynél a kockázatok értékelése után arra jutottunk, hogy felelősséggel nem tudnánk megtartani. Így 2021 tavaszra halasztottuk, és bízunk benne, hogy akkor már nem csak a jogszabályok, hanem körülmények is lehetővé teszik, a vírusveszély már nem jelent ekkora kihívást.” - teszi hozzá Hajdú Csongor. Helyette viszont októberben lesz egy online, novemberben pedig egy virtuális állásbörze. Utóbbin interaktív virtuális standok várják az álláskeresőket, akik chatelhetnek a cégek képviselőivel, előadásokat hallgathatnak és videós állásinterjún is részt vehetnek.

A HR Fest jövőjéről Tóth Gergely elmondta, hogy a szakmai nagyrendezvényt novemberre tervezik. “Két napos lesz és online. Olyan szoftvert vásároltunk ehhez, ami sokkal jobb a széles körben használt online konferenciaeszközöknél, közel olyan élményt ad, mint az élő esemény. A vírushelyzet alakulásától függően elképzelhető, hogy kisebb létszám személyesen is jelen lehet lenni, de ezt alapvetően online tervezzük.”

Nyitókép: Maksym Kaharlytskyi on Unsplash
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Kihirdették Az Év Irodája verseny győzteseit - mutatjuk a legtrendibb munkatereket

Folyamatos az innováció az irodapiacon, amely az elmúlt évek változásaira új megoldásokat és alternatívákat kínál. A legfontosabb trendek... Teljes cikk

Honnan tudhatjuk, hogy már nem egészséges az, amennyit dolgozunk?

"Ha elfelejtjük, hogy kell feltöltődni. Elfelejtjük, hogy az este nem arra való, hogy hazavigyük a munkát és otthon folytassuk, hanem arra, hogy... Teljes cikk

Hogyan támogassuk a stresszel küzdő kollégát? - Ezt tanácsolja a mentálhigiénés szakértő

Egy friss felmérés szerint az Egyesült Királyság tízből kilenc dolgozó érzett magas vagy extrém mértékű nyomást és stresszt az elmúlt egy... Teljes cikk