kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Pénteken véget ér az iskola, kezdődik a vakáció

Pénteken az iskolákban megkezdődik a 11 hetes nyári szünet. A diákok és szüleik az idén is táborok sokasága közül választhatnak. A tanulók nyári munkavállalását a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztató anyaggal segíti, amelyet minden iskolába eljuttattak.

images

A köznevelési államtitkárság adatai szerint a 2012-2013-as tanévben óvodába 339 100 gyerek járt. Általános iskolában 748 ezren, szakiskolában 128 400-an, speciális szakiskolában 9600-an, gimnáziumban 191 800-an, szakközépiskolában 227 600-an tanultak. A köznevelési intézményekben több mint 150 ezer pedagógus dolgozott.

Az idén nyáron is táborok sokasága várja a diákokat. Szerveznek számukra a hagyományos napközis foglalkozások mellett a többi között kézműves, biliárdos, bűvész- és csillagásztábort, és részt lehet venni honismereti, szófaragó, lovas, kaland- és nomádtáborban is.

A táborok díja a szolgáltatástól és időtartamtól függően eltérő, 20-30 ezer forinttól 50-100 ezer forintig is terjedhet.

A Táboroztatók Országos Egyesülete a honlapján akkreditált adatbázist hozott létre, itt ingyenesen regisztrálhatnak a táboroztatók, így a gyerekek és a szülők típusonként kereshetnek a szervezet által jóváhagyott táborok között.

A szabályok értelmében a gyermek törvényes képviselőjének a táborozást megelőző négy napon belül kiállított nyilatkozattal kell igazolnia, hogy a gyermek egészségi állapota megfelelő. A nyilatkozathoz szükséges nyomtatványt - a táborozáshoz szükséges egyéb iratokkal együtt - a táborozás szervezője adja át, és hozzá kell visszajuttatni őket.

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzati táborok napközbeni ellátást biztosító, szálláshellyel nem rendelkező, közösségi célú létesítmények. Ezekben csak az étkeztetésért kérhető térítési díj, ehhez 2,5 milliárd forintot biztosított az állami költségvetés.

Diákmunkát már a 15 évesek is végezhetnek

Sok diák munkát vállal a szünidő alatt. Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár korábban azt mondta: aki dolgozik, annak erről szerződést kell kötnie. A lehetőségekről a diákinformációs irodák is adnak felvilágosítást. Minden, a 16. életévét betöltött tanuló vállalhat diákmunkát, a nyári szünetekben pedig már a 15 éves kor betöltése után is lehet munkát végezni - jelezte.

Varga Árpád, a NAV elnökhelyettese elmondta, a diákoknak munkavállalásukkor adóazonosító jellel kell rendelkezniük, és meg kell győződniük arról, hogy a munkáltató bejelentette őket, mert ellenkező esetben, ha baleset történik velük vagy megbetegednek, nem lehet kártérítési igényük.

A NAV a diákmunkával összefüggő tudnivalókról minden iskolába levelet juttatott el. Ebben az áll, hogy a tanuló alkalmazható munkaviszonyban, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban (például megbízási szerződéssel) vagy egyszerűsített foglalkoztatás keretében, háztartási alkalmazottként (például bébiszitter). Az előbbieken túl több, kizárólag a diákok munkavállalásához kötődő foglalkoztatási forma is létezik (iskolaszövetkezet, tanulószerződés, a hallgatói szerződés és az együttműködési megállapodás alapján történő munkavégzés). Egyszerűsített módon létesíthető munkaviszony mezőgazdasági, továbbá turisztikai idénymunkára vagy alkalmi munkára.

Varga Árpád jelezte: a diákmunka adóköteles, de az iskolaszövetkezeteken keresztül nem kell járulékot fizetniük a tanulóknak. Viszont az így keresett pénzt nem számítják bele a majdani nyugdíjuk összegébe.

A következő tanév szeptember másodikán kezdődik.
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.14Mesterséges intelligencia használata a marketing munkában Képzésünk célja, hogy bemutassuk 2024-ben mi mindenre képes a mesterséges intelligencia, használata mennyire meg tudja könnyíteni a marketing szakemberek - vagy erre a pályára készülők - munkáját. A képzés során a résztvevő megtanulja, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában. Ezen túl megtanulja, hogy a különböző AI eszközöket milyen stratégiai kombinációban érdemes használni a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
2000 forint az átlagos diákórabér, nyáron pedig újabb emelkedésre lehet számítani

A diákok foglalkoztatása még az egyszerűsített foglalkoztatásnál (EFO) is kedvezőbb ez a megoldás a cégek számára. Teljes cikk

Íme az UniYou Év Diákmunkahelye pályázatának győztesei

Hiánypótló kezdeményezést indított el tavaly az UniYou digitális iskolaszövetkezet, amely a diákmunkában dolgozó fiatalok számára hirdetett... Teljes cikk

A friss diplomások 78 százaléka már egyetemi tanulmányai alatt is dolgozott, sokan mennének külföldre

A tanulás melletti munkavégzés leginkább a nem nappali munkarendben tanuló hallgatókat jellemzi. Teljes cikk