kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 3 éve

Továbbra is nagy bajban az amerikai munkaerőpiac

Emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten. A koronavírus-járvány tombolása miatt újabb vállalkozások kényszerültek leállásra és így munkavállalóik elbocsátására.

A washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 742 ezer volt a november 14-ével zárult héten, ami 31 ezerrel haladja meg az egy héttel korábban mért 711 ezret.

Két hónapja először mértek emelkedést. Elemzők csökkenést, 707 ezres számot vártak.

Az Egyesült Államokban a hónap eleje óta rendre meghaladja a százezret az új koronavírussal igazoltan megfertőződöttek száma. A járvány kezdete óta több mint 250 ezer amerikai halt meg a betegség következtében. Negyvenegy államban folyamatosan emelkedik az új fertőzések napi száma, közülük húsz államban mindennap megdől az előző napi rekord.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag - amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat - 13 ezer 750-nel, 742 ezerre süllyedt a múlt héten. Tavaly ilyenkor még 218 ezer 500-on állt a mozgóátlag.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma a november 7-ével végződött héten 429 ezerrel, 6 millió 372 ezerre csökkent. Elemzők rosszabb adatra, 6,47 millióra számítottak. A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 525 ezerrel, 7 millió 54 ezer 500-ra süllyedt. Ez még mindig több mint négyszerese az egy évvel korábbi 1,69 milliós számnak.

A 2007-2009-es pénzügyi és gazdasági válság idején, amikor 8,7 millió álláshely szűnt meg, 665 ezren tetőzött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők heti száma.

Az Egyesült Államok bruttó hazai terméke 5 százalékos évesített ütemben csökkent az első negyedévben, a második negyedévben viszont 31,4 százalékkal zuhant vissza, majd július-szeptemberben 33,1 százalékkal nőtt, részben a kormányzat több mint 3000 milliárd dolláros gazdaságösztönző csomagjának köszönhetően.

Az újabb gazdaságösztönző intézkedések hiányában és az új koronavírussal megfertőződöttek számának drasztikus emelkedésével a gazdaság növekedése meredeken lassult a negyedik negyedév elején. Októberben a vártnál sokkal kevésbé nőtt a foglalkoztatottság, és az amerikai gazdaság kétharmadát lefedő szolgáltatási ágazat teljesítménye is csökkent.

Bár az októberivel együtt május óta közel 12,1 millió állást sikerült visszaállítani, ez még mindig csak fele a koronavírus-járvány első két hónapjában felszámolt 22,2 millió munkahelynek.
  • 2024.05.16Atipikus foglalkoztatási formák – Dr. Bankó Zoltán Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Legyen naprakész a társadalombiztosítási jogokkal és kötelezettségekkel!

Ismerje meg a BNO kód jelentőségét az egészségügyi diagnózisok és adókedvezmények szempontjából. Használja ki a betegszabadság kalkulátor... Teljes cikk

A közszolgálati jogviszony szabályai: illetmények, szabadságok, felmentési idő nagyító alatt

A közszolgálati tisztségviselők életében az illetményalap és a szabadságrendszere kiemelt jelentőséggel bír. A 2024-es minimálbér-emelkedés... Teljes cikk

Foglalkoztatottság, nyugdíj, keresetek - jobban teljesítünk, mint 20 éve?

Lemaradunk a visegrádi országoktól, vagy épp az élre törünk? Tényleg megelőzött minket Románia? Május 1-én uniós csatlakozásunk 20.... Teljes cikk