kapubanner for mobile
Megjelent: 1 éve

Útmutató munkahelyi és személyes hatékonysághoz

Szinte kivétel nélkül mindenki rengeteg elvárással és hatalmas lendülettel vág neki az újévnek. A hétköznapok során azonban nehéz zsonglőrködni az elintézendő feladatok sokaságával, - előbb vagy utóbb pedig alábbhagy a tűz. Sokan már februárban keresztet vetnek az év elején kitűzött céljaikra. Kerüld el a leggyakoribb buktatókat, és ismerd meg Nagypál Ervin, - a TeamCollab célkitűző és feladatkezelő szoftver alapítójának feketeöves hatékonysági technikáit!

Útmutató munkahelyi és személyes hatékonysághoz-

Személyes hatékonyságod fejlesztése nemcsak produktívabbá tesz, de a közérzeteden is javíthat. Kevésbé zsúfolod tele a napokat, így nem leszel olyan túlterhelt, kisebb lesz rajtad a nyomás, és nem fogsz frusztrálódni az állandó tűzoltásoktól. Jobban kezedben tarthatod az életedet, a vállalkozásodat, és az erőforrásokkal is hatékonyabban gazdálkodhatsz. Hogyan fogj neki?

Célállítás: első lépés a sikerhez

A célállítás kulcsfontosságú a személyes és a vállalati hatékonyság szempontjából. A jól megfogalmazott célok motiválnak, és irányt mutatnak a döntések meghozatalához. Fontos, hogy a célok konkrétak, mérhetőek, elérhetőek, relevánsak és időben meghatározottak legyenek (SMART célok). 

Ne próbálj meg egyszerre mindent megváltoztatni! Koncentrálj 3-4 célra, és haladj lépésről lépésre. Meghatározhatsz havi fókusztémákat is. 

 „Az első lépés, hogy legyen valami, amit el szeretnék érni a következő 2-3 hétben, hónapban, vagy évben. Ha tisztában vagyunk vele, hogy mit szeretnénk, akkor könnyebb meghatározni, hogy milyen dolgok hátráltatnak, és mik visznek közelebb a célunkhoz. Így könnyebb felállítani a fontossági sorrendet, és az időnkkel is egyszerűbben gazdálkodhatunk, ha tudjuk, hogy mik azok a kulcsfontosságú teendők, amiket mindenképp el kell végeznünk a siker érdekében” – foglalta össze Nagypál Ervin milyen előnyökkel jár, ha kristálytiszta célokkal rendelkezünk.

Álmodj nagyot!

Válassz kellőképp motiváló célt! Ne legyen túl könnyű elérni, legyen izzasztó a megvalósítás, de azért maradj a realitás talaján. Ha egy imponáló cél 70%-át sikerül teljesítened, akkor is messzebbre juthatsz, mintha egy középszerű célért küzdenél. 

A fontos dolgokkal foglalkozz!

A priorizáláshoz használd az Eisenhower-mátrixot! Ennek lényege, hogy fontosság és sürgősség alapján 4 kategóriába sorold a feladataidat. A fontos és sürgős feladatoknak azonnal kezdj neki, a lényegtelen dolgokat pedig delegáld, ha van rá lehetőséged! 

A nem fontos, és nem sürgős feladatokat, - mint amilyen például a céltalan telefongörgetés – végleg száműzd! 

 A pihenésre is szánj időt!

Hiába szeretnéd 100%-osan kimaxolni a napjaidat, ha nem hagysz időt töltekezésre, biztos, hogy kevésbé leszel hatékony, - sőt, hosszú távon akár ki is éghetsz. 

Jegyezd fel a feladataid!

Nehéz és szükségtelen is fejben tartani a ránk zúduló feladatokat. Használjunk valamilyen feladatkezelő szoftvert, ami segít a projektek nyomon követésében, a prioritások felállításában és a határidők betartásában. 

„Önállóan is sokat profitálhatunk a feladatkezelők használatából, csapat szinten pedig hihetetlenül megkönnyítik a közös munkát. Sokat javíthat a csapat hatékonyságán, és arra is jól használható, hogy a vezetők néhány kattintással elérhessék a legfontosabb mérőszámok alakulását, és monitorozni tudják a csapattagok, és a projektek haladását. A TeamCollab egyik előnye, hogy nemcsak a teendők, a célok is egy helyen elérhetőek benne. Az egészet az OKR keretrendszer fogja össze” - gyűjtötte össze a feladatkezelő rendszerekben rejlő potenciálokat Nagypál Ervin.

Nagypál Ervin, a TeamCollab célkitűző és feladatkezelő szoftver alapítója
Nagypál Ervin, a TeamCollab célkitűző és feladatkezelő szoftver alapítója

Ne sorold hátrébb magad!

Sajnos könnyű beleesni abba a hibába, hogy túlságosan igazodunk másokhoz, és egy számunkra fontos munkát hosszú ideig háttérbe szorítunk egy-egy találkozó, meeting, vagy valamilyen ránk osztott feladat miatt. Ugyan jó dolog, ha rugalmas vagy, de ügyelj arra is, hogy legyen időd a kiemelt feladataidra. Foglalj időpontot saját magadnak, és ne szervezz rá semmit! Szenteld az elkülönített időszakokat a fókuszált munkának, - így biztos, hogy lépésről lépésre közelebb kerülhetsz a célodhoz.

A koncentrált időszakokban hallgass fehérzajt, vagy más olyan hanganyagot, ami segíti koncentrálni. Kipróbálhatod a Pomodoro-technikát is; 20 perces blokkokban dolgozz, amikor semmi mással nem foglalkozol, és iktass be 10 perces szüneteket.

Megfelelő technikákkal és szemléletmóddal sokat tehetsz azért, hogy javítsd a produktivitásodat és a mindennapjaid minőségét. Vedd kezedbe az irányítást, és használd az említett eszközöket, hogy a lehető legtöbbet hozhass ki a személyes és munkahelyi hatékonyságodból!

(média partner: DLX MEDIA)

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Évi 70 millió forintos fizetésért keresnek háziorvost

Évi 150 ezer fontért, azaz mintegy 70 millió forintért keresnek az Egyesült Királyság legtávolabbi, legeldugottabb szigeteinek háziorvosi... Teljes cikk

Ittasan dolgozó buszsofőr ellen mondták ki az ítéletet

Nem jogerősen egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt az Egri Járásbíróság egy ittasan dolgozó buszsofőrt Egerben - közölte a Heves... Teljes cikk

Autószerelő drogdíler ellen emeltek vádat, aki műhelyében árulta a kábítószert

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem, új pszichoaktív anyaggal... Teljes cikk