kapubanner for mobile

2005. december 8.
A nem tipikus foglalkoztatási formák - bedolgozás, táv- és alkalmi munka, megbízási és vállalkozási szerződés (Munkaügyi nyilvántartás - EMMA, munkaidő-nyilvántartás)

Helyszín: Verlag Dashöfer Konferenciaközpont**** 1062 Budapest, Andrássy út 126.

Kinek ajánljuk?
- Cégvezetőknek,
- Munkaügyi és munkáltatói jogokat gyakorló vezetőknek,
- Személyügyi munkatársaknak, HR-vezetőknek.

A tanfolyam célja, hogy Ön:
- Tekintse át azokat a lehetőségeket, amelyek a munkavállalás különböző formáit irányozzák elő!
- Információt gyűjtsön arról, hogy mire kell az atipikus (nem tipikus) foglalkoztatásnál munkajogi szempontból ügyelni.
- Ismerje meg a munkavégzésre irányuló különböző jogviszonyok tb vonatkozását.


Program:

1) Bedolgozói jogviszony
A bedolgozó a munkáját általában saját lakásán, saját munkaeszközzel, önállóan, a munkáltató közvetlen irányítása nélkül, de a foglalkoztató által biztosított anyaggal (nyersanyag, kész-, fékész termék) végzi. Az úgynevezett "biztosított bedolgozói" jogviszony a folyamatos foglalkoztatás garanciálisabb formája.

2) Alkalmi munkavállalás
Az alkalmi foglalkoztatás korlátozott időben lehetséges. E célra rendszeresített munkakönyv szükséges. Ebben kell leróni az úgynevezett közteherjegy értékét. Az alkalmi munkadíj Ft/nap mértékét a törvény táblázata tartalmazza. Az alkalmi munkavállaló egészségügyi szolgáltatásra jogosult.

3) A munkaerő-kölcsönzés
Speciális foglalkoztatási tevékenység, melynek keretében a kölcsönbeadó a vele kölcsönzés céljából munkaviszonyban álló munkavállalót - ellenérték fejében - munkavégzésre átengedi a kölcsönvevőnek. A kölcsönbeadó és a kölcsönvevő közötti polgári jogi jogviszony kereteit, valamint a kölcsönbeadás feltételeit az Mt. tételesen szabályozza.

4) A távmunkavégzés
A távmunkavégzés egy korszerű üzemszervezési módszer. Időben és térben rugalmas, atipikus munkaforma, mozgatórugója a hatékonyság növelése iránti igény. A munkaszerződésben rögzíteni kell: a felek közötti kapcsolattartás feltételeit, a munkavállalónál szükségesen és indokoltan felmerülő költségek elszámolásának módját. A távmunkában végzett termékenység jellegét, az alkalmazás feltételeit, a távmunka megjelenési formáit, a jogi szabályozás részleteit az Mt. módosított fejezete tartalmazza.

5) Egyéb munkavégzésre irányuló jogviszony
E jogviszonyokban a közös az, hogy a biztosítási kötelezettség elbírálása egyszerű osztással történik. Amennyiben a hányados eléri a minimálbér 30%-át, illetve naptári napokra ennek harmincad részét, akkor fennáll a biztosítás, míg e határösszeg alatt nem.

6) Diákok foglalkoztatása
- Tanulószerződés alapján: biztosított
- Tanulószerződés nélkül, nyári gyakorlat tartama alatt: nem biztosított
- Diákszövetkezeteken keresztül: nem biztosított

7) Ösztöndíjas foglalkoztatás
Olyan jogviszony, amely a törvény által szabályozott szakmai készségek megszerzése munkatapasztalat-szerzés biztosítására és ennek keretében az egyéni szakmai programban foglalt feladatok ellátására jött létre.

8) Az "amnesztia" törvény változása
Az adóellenőrzés során a munkáltató terhére utólagos adó-megállapítás keretében munkavégzés alapjául szolgáló szerződés színleltté minősítése, illetőleg a munkaszerződés-kötés nélküli foglalkoztatás miatt visszamenőleg megállapított adó- és társadalombiztosítási kötelezettség tárgyában hozott határozat nem hajtható végre.

9) Az alkalmi munkavállaló társadalombiztosítási jogállása
Szolgálati időt és egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságot szerez

10) Munkaerő-kölcsönzés
A kölcsönbeadót terhelik a foglalkozatással összefüggő kötelezettségek

Miért hasznos Önnek a tanfolyam elvégzése?
- Naprakész információk a szakma legjobb és leghitelesebb szakembereitől.
- Munkajogi és tb-kérdéseire első kézből kaphat szakszerű és egyértelmű választ.
- Megtudhatja, hogy mire érdemes ügyelni az egyes jogviszonyok szerződéseinél - bedolgozás, táv- és alkalmi munka, megbízási és vállalkozási szerződés stb. esetében.
- Konkrét példák és esettanulmányokat mutatunk be Önnek a munkaügyi bíróságok ítélkezési, valamint az APEH eljárási gyakorlatából.

ELŐADÓINK/OKTATÓINK:
Dr. Breznay Tibor (Fõvárosi Munkaügyi Bíróság ny. elnöke)
Jogi diplomáját 1952-ben szerezte meg az Eötvös Lóránd Tudományegyetem jogi Karán. 1967-től a Területi Munkaügyi Döntőbizottságnál előbb döntőbíró, majd 1969-től döntőbizottsági elnök. 1973-tól e szervezet jogutódlása folytán létrejött Fővárosi Munkaügyi Bíróság elnöke egészen nyugállományba helyezéséig (1999). A munkaügyi jogviták körében folytatott ítélkezési tevékenységét élethivatásként gyakorolja a mai napig: munkajogi jogalkalmazás elvi és gyakorlati fejlesztése érdekében többirányú aktív szervezői, szerzői és oktatói tevékenységet végez a mai napig. Szakreferense a vállalti jogtanácsosok munkajogi szakmai továbbképzésének. Egyetemi oktató az ELTE Jogi Karának Munkajogi Tanszékén, az ELTE Jogi Továbbképző Intézetében munkajogi szakreferens. A Magyar Jogász Egylet és a Munkaügyi Bírák Országos Egyesületének alelnöke. Publikációk: több éve a Munkajog vezetőknek A-tól Z-ig, illetve a Munkajogi TIPP-ek kiadványok szerkesztője.

Széles Imre (APEH Észak-Bp-i Igazgatóság)
1986. március 17-től - csaknem 20 éve - foglalkozik járulék- illetve adóellenőrzéssel és oktatással. Első munkahelye a Budapesti és Pest Megyei Társadalombiztosítási Igazgatóság volt, ahonnan 1999-ben az APEH Fővárosi Járulékigazgatóságához, majd 2000-ben az APEH Észak-Budapesti Igazgatóságához került. Jelenleg is itt dolgozik főosztályvezető-helyettesként.

RÉSZVÉTELI DÍJ:
22 900 Ft + áfa /fő

AKTUÁLIS INFORMÁCIÓK:
A részvételi díj tartalmazza az oktatást, a rendezvény anyagát és az étkezés díját.
FMK nyilvántartási szám: 01 - 0435 - 05