kapubanner for mobile

2006. február 8.
A nem tipikus foglalkoztatási formák - bedolgozás, táv- és alkalmi munka, megbízási és vállalkozási szerződés, munkaerő-kölcsönzés

Helyszín:Verlag Dashöfer Konferenciaközpont, 1062 Budapest, Andrássy út 126.

Kinek ajánljuk:

- Cégvezetőknek,
- Munkaügyi és munkáltatói jogokat gyakorló vezetőknek,
- Személyügyi munkatársaknak, HR-vezetőknek

A tanfolyam célja, hogy Ön:

-Tekintse át azokat a lehetőségeket, amelyek a munkavállalás különböző formáit irányozzák elő!
-Információt gyűjtsön arról, hogy mire kell az atipikus (nem tipikus) foglalkoztatásnál munkajogi szempontból ügyelni.
-Ismerje meg a munkavégzésre irányuló különböző jogviszonyok tb vonatkozását.

Program:

1) Bedolgozói jogviszony

A bedolgozó a munkáját általában saját lakásán, saját munkaeszközzel, önállóan, a munkáltató közvetlen irányítása nélkül, de a foglalkoztató által biztosított anyaggal (nyersanyag, kész-, fékész termék) végzi. Az úgynevezett biztosított bedolgozói jogviszony a folyamatos foglalkoztatás garanciálisabb formája.

2) Alkalmi munkavállalás

Az alkalmi foglalkoztatás korlátozott időben lehetséges. E célra rendszeresített munkakönyv szükséges. Ebben kell leróni az úgynevezett közteherjegy értékét. Az alkalmi munkadíj Ft/nap mértékét a törvény táblázata tartalmazza. Az alkalmi munkavállaló egészségügyi szolgáltatásra jogosult.

3) A munkaerő-kölcsönzés

Speciális foglalkoztatási tevékenység, melynek keretében a kölcsönbeadó a vele kölcsönzés céljából munkaviszonyban álló munkavállalót - ellenérték fejében - munkavégzésre átengedi a kölcsönvevőnek. A kölcsönbeadó és a kölcsönvevő közötti polgári jogi jogviszony kereteit, valamint a kölcsönbeadás feltételeit az Mt. tételesen szabályozza.

4) A távmunkavégzés

A távmunkavégzés egy korszerű üzemszervezési módszer. Időben és térben rugalmas, atipikus munkaforma, mozgatórugója a hatékonyság növelése iránti igény. A munkaszerződésben rögzíteni kell: a felek közötti kapcsolattartás feltételeit, a munkavállalónál szükségesen és indokoltan felmerülő költségek elszámolásának módját. A távmunkában végzett termékenység jellegét, az alkalmazás feltételeit, a távmunka megjelenési formáit, a jogi szabályozás részleteit az Mt. módosított fejezete tartalmazza.

5) Egyéb munkavégzésre irányuló jogviszony

E jogviszonyokban a közös az, hogy a biztosítási kötelezettség elbírálása egyszerű osztással történik. Amennyiben a hányados eléri a minimálbér 30%-át, illetve naptári napokra ennek harmincad részét, akkor fennáll a biztosítás, míg e határösszeg alatt nem.

6) Diákok foglalkoztatása

  • Tanulószerződés alapján: biztosított
  • Tanulószerződés nélkül, nyári gyakorlat tartama alatt: nem biztosított
  • Diákszövetkezeteken keresztül: nem biztosított

    7) Ösztöndíjas foglalkoztatás

    Olyan jogviszony, amely a törvény által szabályozott szakmai készségek megszerzése munkatapasztalat-szerzés biztosítására és ennek keretében az egyéni szakmai programban foglalt feladatok ellátására jött létre.

    8) Az amnesztia törvény változása

    Az adóellenőrzés során a munkáltató terhére utólagos adó-megállapítás keretében munkavégzés alapjául szolgáló szerződés színleltté minősítése, illetőleg a munkaszerződés-kötés nélküli foglalkoztatás miatt visszamenőleg megállapított adó- és társadalombiztosítási kötelezettség tárgyában hozott határozat nem hajtható végre.

    9) Az alkalmi munkavállaló társadalombiztosítási jogállása

    Szolgálati időt és egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságot szerez

    10) Munkaerő-kölcsönzés

    A kölcsönbeadót terhelik a foglalkozatással összefüggő kötelezettségek

    Miért hasznos Önnek a tanfolyam elvégzése?

  • Naprakész információk a szakma legjobb és leghitelesebb szakembereitől.
  • Munkajogi és tb-kérdéseire első kézből kaphat szakszerű és egyértelmű választ.
  • Megtudhatja, hogy mire érdemes ügyelni az egyes jogviszonyok szerződéseinél - bedolgozás, táv- és alkalmi munka, megbízási és vállalkozási szerződés stb. esetében.
  • Konkrét példák és esettanulmányokat mutatunk be Önnek a munkaügyi bíróságok ítélkezési, valamint az APEH eljárási gyakorlatából.

    További információ: www.dashofer.hu