kapubanner for mobile

2006. június 22.
Határmenti összefogás a munkahely-teremtésért

Helyszín:Érdeklődjön a szervezőnél!

A konferencia célja, hogy bemutassa a lisszaboni stratégia e területre vonatkozó alapelveit és felhívja a társadalmi partnerek figyelmét a határokon átnyúló kapcsolatokban rejlő lehetőségekre, az együttműködést elősegítő eszközökre, forrásokra. A konferencia keretében bemutatjuk a lisszaboni stratégia jegyében megvalósult legsikeresebb határokon átnyúló projekteket, kommunikációs kezdeményezéseket, és nem utolsósorban - támogatási eszközöket.

A lisszaboni stratégia

Az Európai Tanács 2000-ben meghirdetett lisszaboni célkitűzése az volt, hogy az Európai Unió 2010-re a világ legversenyképesebb és legdinamikusabb tudásalapú gazdaságává váljon. A stratégia egyesíteni törekszik a gazdasági dinamizmust, a társadalmi kohéziót, az egyenlő bánásmódot és a környezet védelmét.

2005-tavaszán, az Európa Tanács megállapította, hogy veszély fenyegeti az Európai Unió, Lisszabonban megfogalmazott, meglehetősen ambiciózus célkitűzését. Ugyanakkor azt is kijelentette, hogy bármennyire is ambiciózusak a lisszaboni célkitűzések, azok megvalósításáról Európa nem mondhat le. Az előrehaladás érdekében a Tanács új kezdetet javasolt a lisszaboni stratégiának, és a tagállamok erőfeszítéseit két fő feladatra összpontosította erősebb, és tartósabb növekedés megvalósítása valamint több, és jobb minőségű munkahely teremtése. Az Európai Unió intézményei az újraindítás lendületét azóta fokozatosan konkrét cselekvésekre váltják.

Az Europrosperitas 2010 Alapítvány

Az Europrosperitas 2010 Alapítvány egy Budapesten bejegyzett civil kezdeményezés, mely széles társadalmi összefogást kíván mozgósítani a lisszaboni stratégia mögé, átnyúlva Közép-Kelet Európa sok esetben túl merev határain. Célja, hogy a Magyarország és szomszédjai által alakított tizenöt közös, soknemzetiségű és számos esetben perifériára szorult határmenti régióban elősegítse a tudásalapú és fenntartható fejlődést, a munkahelyteremtés, a versenyképesség és az esélyegyenlőség növelését.

A konferencia céljai

Az Europrosperitas 2010 Alapítvány egynapos nemzetközi szimpóziuma a tudásalapú és fenntartható munkahelyteremtés és foglalkoztatás határokon átnyúló összefüggéseit, lehetőségeit, szükségleteit ecseteli.

Konferenciaprogram
(tervezet)

8.00-8.45 Vendégek fogadása, regisztráció

8.45-12.30 Plenáris ülés

8.45 Megnyitó: Vendégek köszöntése
Köszöntők
CSIZMÁR Gábor, foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter (Magyarország)
SUGÁR András, az EPA2010 Kuratórium Elnöke (Magyarország)

9.15 Munkahelyteremtés a lisszaboni stratégiában
Előadó: Bernhard JANSEN, az Adaptability, Social Dialogue and Social Rights, DG Employment, Social Affairs & Equal Opportunities igazgatója (Németország)

9.45 Határokon átnyúló együttműködés a munkahelyteremtésért - Lehetőségek, kihívások
Előadó: Anne-Marie SIGMUND, az EESC European Economic and Social Committee elnöke (Ausztria)

10.15 Regionális munkahelyteremtés
Előadó: PIRISI Károly, a Foglalkoztatási Hivatal főigazgatója (Magyarország)

10.45 Kávészünet

11.00 A felnőttképzés szerepe a foglalkoztatásban
Előadó: ZACHÁR László, a Nemzeti Felnőttképzési Intézet (Magyarország)

11.30 Esélyegyenlőség a foglalkoztatásban
Előadó: Dr. LÉVAI Katalin, Európai Parlament, képviselő (Magyarország)

12.00 Alkalmazkodás, munkaerő-piaci mobilitás
Előadó: Geoff MACENROE, az IBEC-CBI Joint Business Council igazgatója, valamint IBEC képviselő EURES Cross Border Partnership témában (Írország)

12.30 Ebédszünet
Előadás: Foglalkoztatás a tudásalapú társadalomban
Előadó: Robert VERRUE, az Információs Társadalmi Igazgatóság, EC igazgatója (Belgium)

13.30-17.00 Szekcióülések (panelbemutatók és beszélgetések)

13.30-15.15

15.15 Kávészünet

15.30-17.00

További információ: http://www.fn.hu/index.php?id=269&cid=132667