kapubanner for mobile

2006. május 15. - 2006. május 17.
Szervezetfejlesztés - változás-menedzsment műszaki vezetőnek

Helyszín:Verlag Dashöfer Konferenciaközpont,1062 Budapest, Andrássy út 126.

Kinek ajánljuk?

Szemináriumunkat ajánljuk mindazon vezetőknek, akik jellemzően műszaki végzettségűek és műszaki folyamatokat irányítanak és szeretnék felvértezni magukat a hatékony vezetéshez szükséges menedzsment ismeretekkel. Továbbá ajánljuk minden olyan menedzsernek, aki úgy gondolja a műszaki szemléletmód mellett nélkülözhetetlen bizonyos gazdasági, menedzsment jellegű tudásra is szert tennie és ennek gyakorlati alkalmazását elsajátítania.

A tanfolyam célja:

A tanfolyam célja, hogy a résztvevők megismerjék a gazdálkodó szervezeteket nap mint nap érintő (folyamatos és drasztikus) változási tevékenység menedzselésének lehetőségeit, különös tekintettel a műszaki tevékenységet folytató, vagy ahhoz közel álló terület szervezeteinek működésében, a struktúrában jelentkező beavatkozási igény esetén használható változásmenedzselési és szervezetfejlesztési stratégiákat és technikákat. A műszaki vezetők/menedzserek - jellemzően - műszaki szemléletmódjuk mellett értékelni tudják az emberi tényező fontosságát, a szervezeti változások emberközpontú megvalósításának lehetőségeit, a csoportos munkavégzés előnyeit és lehetőségeit, a tanulószervezetek és tudásmenedzsment szervezeti működésben és -változásban betöltött szerepének jelentőségét. Kisebb, műszaki területről származó, vállalati esettanulmányok feldolgozása segítségével saját élményt is szerezhetnek 1-1 gyakorlati példa kapcsán.

Program :

1.A rendszerszemlélet érvényesülése a műszaki szakterület vezetői munkájában, a változásmenedzsment és szervezetfejlesztés értelmezése, összefüggésük. A szervezetben megjelenő puha és kemény problémák, azok felismerésének lehetőségei, és a változások megvalósítását támogató szervezeti beavatkozások lépései, módszerei.

2.A változásmenedzsment fogalma és feladatai, a változásmenedzsment folyamata a műszaki rendszerekben, a változások rendszerezése. A sikeres változás kritériumai.

3.A műszaki vezető munkájában sikeresen használható Rendszer Beavatkozási Stratégia (RBS) gyakorlati alkalmazásának lehetőségei és eredményei. A sikeres szervezeti beavatkozás kemény (műszaki) és puha (emberi) oldala.

4.A műszaki szemlélettől távolabb álló, - de a jelen és jövő céljait sokkal inkább szolgáló - magatartástudományi szervezetfejlesztés alapjai és gondolkodásmódja, konfliktusok a szervezetfejlesztés megvalósítása során. A szervezeti kultúra és változás összefüggései.

5.A műszaki rendszerekben és gazdálkodó szervezeteknél leggyakrabban alkalmazott szervezetfejlesztési technikák (OD, Sievers, TA, Grid, értékelemzés, stb.).

6.A "felvilágosult" műszaki vezetés kritériumai, a szervezeti változások emberi tényezői.

7.
Csoportok szerepe a műszaki rendszerek szervezetfejlesztésében, csapatépítés, csoportmunka, csoportszerepek, csoportos probléma megoldás.

8.A szervezeti beavatkozás eredményeként kialakult szervezeti működés, a műszaki rendszerek, mint tanulószervezetek és jellemzőik, tanulás - felejtés.

9.Szervezetfejlesztés és kompetencia alapú szervezeti beavatkozás összefüggései.

10.Tudásmenedzsment rendszerek kialakítása és a változásmenedzsment kapcsolata műszaki tevékenységet folytató szervezeteknél.

A tárgy megértését esettanulmányok és szerepjátékok segítik.

Miért hasznos Önnek a tanfolyam elvégzése?

Olyan szervezetfejlesztési és változásmenedzselési ismereteket sajátíthat el, melyeket hatékonyan tud alkalmazni a mindennapi munka során. A tudnivalókat speciálisan műszaki megközelítésben ismerheti meg. A hallottakat az esettanulmányok és szerepjátékok segítségével a gyakorlatba is átültetheti, melynek sikerességéről azonnali visszajelzést kap. Tanfolyamunk során különös hangsúly fektetünk a gyakran előforduló problémákra. Előadónk gyakorlati szakember, aki rendszeresen tart előadásokat, tréningeket a témával kapcsolatban.

További információ: www.dashofer.hu