kapubanner for mobile

2007. február 5.
Munkajog és HR a gyakorlatban

Helyszín: Hotel Benczúr, 1068 Budapest, Benczúr u. 35.

Háromnapos, konzultációval egybekötött tréning aktuális munkajogi, személyi jövedelemadózási, társadalombiztosítási, munkaügyi ellenőrzési és humánerőforrás-gazdálkodási kérdésekről.

Kinek ajánljuk:

- cégvezetőknek;

- munkaügyi és munkáltatói jogokat gyakorló vezetőknek;

- személyügyi munkatársaknak, HR-vezetőknek.


A képzés célja, hogy Ön:


- tisztán lásson minden munkaügyi helyzetet, legyen szó akár személyi jellegű: munkajogi, tb, adózási, vagy akár ellenőrzési kérdésről, amelyekkel Ön munkája során naponta találkozik.
- az említett területek elismert szakembereitől gyűjtsön olyan információkat, amelyek az elmúlt időszakban bekövetkezett változásokról, aktuális kérdésekről szólnak.
- értesüljön arról, hogy milyen új állami, munkaerő-piaci stb. lehetőségek kínálkoznak az Ön cége számára, milyen feltételekkel és hogyan vehetők mindezek igénybe.
- tájékozódjon a humánerőforrás-gazdálkodás legfrissebb trendjeiről, módszereiről, pályázatokról.

Program:

1. nap: jövedelemadózás és társadalombiztosítás


Jövedelemadózás: a munkáltató által juttatott vagyoni értékek adókötelezettsége - a munkaviszonyból származó bérjövedelem, a munkáltató által juttatott nem rendszeres jövedelmek, a költségtérítések, a biztosítási díj formájában juttatott jövedelem, az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárral, a magánnyugdíjpénztárral összefüggő juttatások, természetbeni és béren kívüli juttatások kezelése.

Társadalombiztosítás: a társadalombiztosítási jogviszony alanyai, a biztosítási kötelezettség megállapítása, a társadalombiztosítással összefüggő anyagi kötelezettségek, egyes munkavállalói körök utáni járulékfizetés, egyéb kötelezettségek, felelősségi szabályok és ellenőrzés.

2. nap: munkaügyi ellenőrzés és HR

Munkaügyi ellenőrzési feladatok a gyakorlatban

I. Az Mt. hatálya: a munkaszerződés tartalma, a munkáltató tájékoztatási kötelezettsége.

II. A munkaviszony megszűnésének esetei: a munkajogi jogutódlás, a munkaviszony megszüntetésének szabályai, az indoklás szabályai, eljárás a jogviszony megszűntekor.

III. A munkaidővel kapcsolatos tudnivalók az ellenőrzéshez: a munkaidő-keret, munkaközi szünet, úti idő, munkarend (több műszakos, megszakítás nélküli, egyenlőtlen), munkaidő-korlátozások, pihenőidő, vasárnapi munkavégzés, munkaszüneti nap, a rendkívüli munkaidő elrendelése, nyilvántartása, díjazása, készenlét, ügyelet, munkaszüneti nap-díjazási szabályok, a teljesítménykövetelmény szabályai.

IV. A munkaerő-kölcsönzés: a munkaerő-kölcsönzésre létrejött munkajogviszony és díjazási kérdései.

V. Munkaügyi ellenőrzéssel kapcsolatos jogszabályváltozások.

Humánerőforrás-gazdálkodás

I. A humánerőforrás-gazdálkodás alapelvei, helye a cégvezetésben és az üzleti folyamatokban.

II. HR-eszközök: a munkatársak hatékony ösztönzése, csapatépítési módszerek, konfliktuskezelés.

III. Szervezetgazdálkodás, szervezetfejlesztés, HR-kontrolling.

IV. Aktuális információk, trendek és újdonságok a hr-ben, pályázatok.

3. nap: munkajog


I. rész: Az Európai Unió irányelveinek hatása a magyarországi foglalkoztatásra: a munkaerő-piaci szolgáltatások és a foglalkoztatást elősegítő támogatások fajai, formája, az Mt. személyi, szervi és területi hatályának kiterjesztése, a külföldi állampolgárok munkavállalásának jelenlegi engedélyezése, az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvény, a jogharmonizáció hatásai.

II. rész: Szerződéstípusok a munka világában: a szerződési szabadság elve, a munkajogi jogviszony fogalma, alkalmazásának előnyei, vállalkozási-megbízási szerződések, egyéb atipikus foglalkoztatási formák, a színlelt szerződések, a vezető tisztségviselők jogviszonya, a munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai.

III. rész: A munkáltató részére előírt nyilvántartások: a munkaidőről szóló előírt nyilvántartás tartalma, alkalmazása, EMMA, a kollektív szerződések bejelentése.

IV. rész: A munkaerő foglalkoztatásának általános és speciális lehetőségei: a munkaszerződés módosításának nem minősülő rugalmas foglalkoztatások, átjárhatóság a foglalkoztatási módok között, a munkaidő munkarend szerinti beosztásának lehetőségei, a munkáltató személyében bekövetkező jogutódlás.

V. rész: A munkaviszony megszűnésének és megszüntetésének fajtái: a rendes felmondás, a munkaviszony azonnali hatállyal történő megszüntetésének lehetőségei, a munkaviszony jogellenes megszüntetésének következményei.

VI. rész: A munkaviszony megszűnésének sajátos módja átszervezés, illetve jogutód nélküli megszűnés esetén: a csoportos létszámcsökkentés, az eljárás tervezési-, döntési- és végrehajtási szakaszai, a csőd- és felszámolási eljárás munkajogi következményei, a tartozások teljesítésének sorrendje.

VII. rész: Munkabér, bérpótlékok: bérrendszerek, prémium, jutalom, sikerdíj, készenlét, ügyelet fogalma, tartalma és térítése, levonás a munkabérből, a tévesen kifizetett, illetve a jogalap nélkül felvett munkabér visszakövetelése.

VIII. rész: Munkajogi fegyelmi és kártérítési felelősség: vétkességen alapuló felelősség, megőrzési felelősség, leltárhiányért fennálló felelősség, a vezetők kártérítési felelőssége.


Miért hasznos Önnek a tanfolyam elvégzése?
- Naprakész információk a szakma legjobb és leghitelesebb szakembereitől.
- Munkaügyi kérdéseire első kézből kaphat szakszerű és egyértelmű választ.
- Megtudhatja, hogy mire érdemes ügyelnie munkajogi, adózási, társadalombiztosítási, illetve ellenőrzési esetekben.
- Konkrét példák és esettanulmányok kerülnek bemutatásra a témákra specializált munkajogi, APEH, bíróságok ítélkezési gyakorlatából.

Előadók/Oktatóink
Dr. Breznay Tibor - Fővárosi Munkaügyi Bíróság ny. elnöke

Csatári Mihályné - munkaügyi ellenőrzési szakértő



Kontakt
Kolontár Elvira

+36 1 428 3869

További információ:
www.dashofer.hu