kapubanner for mobile

2009. október 30.
Business Coach Akadémia - Aktív/Értő hallgatás + Kérdéstechnika

Helyszín: Budapest Belváros Szervező: Business Coach Akadémia

Aktív/Értő hallgatás és kérdezéstechnika

A workshop célja:

Amikor partnerünknek (coachee) valami problémája van, hajlamosak vagyunk közbelépni: "jó tanáccsal", saját tapasztalatunk átadásával, a körülmények minél részletesebb megtudakolásával. Ezek a beavatkozások a jó szándék dacára általában több problémát okoznak, mint amennyit megoldanak, és megakasztják a bajban levőt problémája továbbgondolásában.

Az ilyen közbelépések az ellenkező hatást válthatják ki: nem segítenek, hanem sorompóként megakadályozzák, hogy partnerünk rossz érzése, feszültsége csökkenjen. Ilyen esetben az értő hallgatás vezet eredményre.

Más esetekben pedig éppen kérdésekkel támogat a coach. A feltett kérdések arra irányulnak, hogy a coach pontosabban megérthesse a partner által előadott történetet, és segítőként hatékonyabban kapcsolódhasson a szituációhoz. A tájékozódást előmozdító, információt kérő, tisztázó kérdések a befolyásolásra, a belső, lélektani munka előmozdítására irányulnak.

A workshop célja, hogy képessé tegye a résztvevőt arra, hogy eldöntse, egy adott coach helyzetben kérdezzen, vagy inkább értőn hallgasson, és képessé tegye a résztvevőt ezen eszközök hatékony használatára.

Kiknek ajánljuk?

Elsősorban olyan coachoknak ajánljuk, akik nem végeztek pszichológiai tanulmányokat (pl. mérnök) és nyitottak arra, hogy ezen eszközök segítségével jobban megértsék embertársaik működését mind a munkakörnyezetben, mind a magánéletben.

Továbbá olyan coach jelölteknek, akik korábban tanárok, vagy tanácsadók voltak és most új szerepben, coachként nehezebb számukra az értő hallgatást gyakorolni, mert hozzászoktak, hogy elvárják Tőlük, hogy megmondják a helyes megoldást ahelyett, hogy hallgatnak.

Tematika:

  • Értő figyelem szerepe a kommunikációban
  • Közléssorompók
  • Én-üzenetek szerepe a coachingban
  • Kérdésfeltevés célja
  • "Aki kérdez, az nem vitatkozik."
  • Lineáris, stratégiai, reflektív és kontextuális kérdések a coaching során
  • "Four Tests" modell a tanácsadói, tanári hátterű coachoknak eszköz, amellyel speciálisan segíthetik aktív hallgatói szerepük kialakítását a "megmondó emberből"
  • Sok-sok gyakorlat

    Előadó: Kurucz Balázs - business coach és tréner

    A workshop időpontja: 2009.10.30 9:00 - 18:00

    További információ:

    E-mail: [email protected]