Megjelent: 13 éve

2006. szeptember 1-jétől hatályba lépő új szabályok

Júliusban kerültek kihirdetésre azok a törvények, amelyek több ponton módosítják a különböző adózással és járulékkal kapcsolatos szabályokat. Pillanatnyilag nem számíthatunk arra, hogy az Alkotmánybírósághoz benyújtott indítványokat hamarosan megtárgyalják. Ezért szeptember 1-jétől alkalmaznunk kell az új előírásokat.

A módosító törvények viszont magukba foglalnak olyan szabályokat is, amelyek majd csak 2006. október 1-jén, vagy 2007. január 1-jén lépnek hatályba. Válasszuk most szét, ezeket az időpontokat, és nézzük mi a legsürgősebb!

2006. szeptember 1-jétől kell tehát alkalmazni a következő új előírásokat:

A személyi jövedelemadó hatálya alá tartozó egyéni vállalkozókra és a gazdasági társaságokra már szeptembertől érvényes a különadó. Mértéke 4%.

Egyéni vállalkozó esetén az adóalap, a támogatással és a külföldi telephely bevételével csökkentett vállalkozói bevétel, levonva belőle a vállalkozással kapcsolatos költségeket. Átalányadózónál a különadó alapja, az átalányadó-alap. Az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá tartozó egyéni vállalkozónak nem kell különadót fizetnie.

Amennyiben 2006-ban egész évben folytatta tevékenységét az egyéni vállalkozó, akkor az éves adóalap 1/3-a - még pontosabban: 122/365-öd része - után fizeti a különadót.

Ha viszont év közben kezdett, vagy augusztus 31. után szűnik meg, akkor két módszer közül választhat az adóalap megállapításánál. Vagy a szeptember 1-től nyilvántartott tényleges adóalap után adózik, vagy pedig arányosít a napok száma alapján (arányszám: szeptember 1-től terjedő adózási időszak naptári napjainak száma, osztva a teljes működés naptári napjaival).

2006-ban még nincs adóelőleg, de jövőre lesz. 2007. február 15-ig kell bevallania és befizetnie az egyéni vállalkozónak a különadót, amit költségként elszámolni nem lehet.

A társasági adó hatálya alá tartozó gazdasági társaságoknál a különadó alapja az adózás előtti eredmény, csökkentve a külföldön elért nyereséggel. Vannak adóalap-módosító tényezők is. A társas vállalkozás választhat a 2006. évi (törtévi) adóalap meghatározásának módszeréről. Vagy a naptári napok arányában határozza meg az adóalapot, vagy pedig úgy dönthet, hogy augusztus 31-én közbenső mérleget készít, amelyet nem kell auditáltatni.

Evás társaság nem fizet különadót.

Adóelőleg az idén még nincs, de jövőre lesz. A feltöltési kötelezettség azonban december 20-ra a különadóra is vonatkozik.

Magánszemélyekre csak jövő évtől vonatkozik a különadó, de csak a nyugdíjjárulék alapjának felső határát meghaladó jövedelemre.

Szeptember 1-jétől kétkulcsossá (5% és 20%) válik az általános forgalmi adó.

Az új adókulcsot először arra a termékértékesítésre illetve szolgáltatásnyújtásra kell alkalmazni, amelynek teljesítési időpontja - lásd áfa-törvény - 2006. augusztus 31-e után keletkezik.

Amennyiben helyesbítő számlát kell kibocsátani egy 15%-os ügylettel kapcsolatban, akkor annak teljesítési időpontja szeptember 1. előtti lesz, - hiszen az eredeti és a helyesbítő számlában feltüntetett teljesítési időpontnak továbbra is meg kell egyeznie, - és az alkalmazott általános forgalmi adókulcs is a régi, vagyis 15%. Megjegyzem, az adóbevallási nyomtatványon is megmarad ez a sor még évekig.

A pénztárgépek és a taxaméter átállításának végső határideje 2006. november 30. Addig a 15%-os regisztert ki kell iktatni.

A levonható általános forgalmi adóval kapcsolatos változások szeptembertől.
1-jétől hatályos, hogy a helyi és távolsági távbeszélő szolgáltatás, mobiltelefon-szolgáltatás, és internet-alapú beszédcélú adatátvitel igénybevétele esetén 30% a le nem vonható előzetesen felszámított általános forgalmi adó aránya, az eddigi ötven százalék helyett. Tehát ezentúl elegendő ezen szolgáltatások ellenértékének 30%-át továbbszámlázni közvetített szolgáltatásként ahhoz, hogy az adózó mentesüljön a levonási tilalom alól.

Ezen szabályt először azon számlákra kell alkalmazni, amelyeknél az elszámolási időszak 2006. augusztus 31-e után kezdődik.

15-től hatályos az a rendelkezés, hogy ha egy adóalanynak az adószámát az adóhivatal jogerősen felfüggesztette, - lásd az adózás rendjéről szóló törvényt is, - akkor az adózó nem vonhatja le és nem igényelheti vissza a beszerzéseit terhelő általános forgalmi adót.

Véglegesen elveszti ezt az áfát, ha az adóhatóság jogerősen törli az adószámát.

Amennyiben az adószám felfüggesztését az adóhatóság jogerősen megszünteti, akkor az addig követelésként görgetett áfát az adózó levonhatja és visszaigényelheti.

(Folyt. köv.)
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Egyre nagyobb a nyomás a bolti dolgozókon a munkaerőhiány miatt

A munkaadók szerint 6 ezer dolgozó hiányzik a kiskereskedelemből, a szakszervezet és a munkavállalók szerint nagyobb a gond. Teljes cikk

Megkéseltek egy tanárt egy győri iskolában

Az 51 éves tanárnőt kórházba szállították, a 17 éves elkövetőt elfogták. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek